Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
25. júna 2024 o 10:26
Čas čítania 1:51
Karolína Uličná

Ku kauze bratislavskej kaviarne sa vyjadrili skúsení baristi. Je príplatok za vegánske mlieko v poriadku?

GASTRO GASTRO BRATISLAVA KÁVA PODNIKANIE
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Baristi Filip a Gabriela tvoria aj kávový obsah na profile Blog o káve, kde majú viac ako 13-tisíc sledujúcich. Aký je ich názor na nedávnu kauzu týkajúcu sa príplatku za ovsené mlieko?

Len pred pár dňami na bratislavskej kaviarenskej scéne vypukol spor o tom, či sa za alternatívne mlieko má pýtať príplatok a či je suma 1 € zaň adekvátna. Všetko „rozpútala“ novootvorená kaviareň Ráno na Blumentálskej ulici a ich pasívne agresívna správa, ktorou reagovala na pohoršeného zákazníka, ktorý sa sťažoval na príplatok za rastlinné mlieko.

Odporúčané
Nová bratislavská kaviareň sa obula do zákazníka, ktorý sa sťažoval na príplatok za rastlinné mlieko. Ďalšie prevádzky reagujú Nová bratislavská kaviareň sa obula do zákazníka, ktorý sa sťažoval na príplatok za rastlinné mlieko. Ďalšie prevádzky reagujú 20. júna 2024 o 8:00

V tejto súvislosti sme sa rozhodli osloviť Filipa a Gabrielu, baristov a odborníkov na kávu. Spoločne tvoria kávový kontent aj na instagramovom profile s názvom Blog o káve, kde majú vyše 13-tisíc sledujúcich. Filip ma skúsenosti aj s pražením kávy a Gabika pracuje ako baristka v košickej pražiarni Melody Fine Roastery. Pochodili množstvo slovenských, ale aj zahraničných kaviarní, hlavne tých zaoberajúcich sa výberovou kávou.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by filip lörinc (@chlorofilip)

Aká je kávová kultúra v zahraničí?

Zaujímalo nás, aký je štandard v zahraničných mestách, ktoré majú kávovú kultúru rozvinutú viac – napríklad v Prahe či vo Viedni. Aj v zahraničí to však veľmi závisí práve od konkrétnej kaviarne či majiteľa. Aj Filip s Gabikou sa vo svete stretli s príplatkami, ale aj s kaviarňami bez nich. „Pre nás v Melody Roastery bolo už od začiatku samozrejmé, že za alternatívne mlieka doplatky pýtať nechceme. Nie každý ich predsa pije dobrovoľne a často sa spájajú s rôznymi intoleranciami,“ uviedli.

Alternatívne mlieko už nie je „exkluzívny produkt“

Príplatok za alternatívne mlieka sú aj pre nich iba akýmsi prežitkom. Zatiaľ čo pred pár rokmi bolo alternatívne mlieko pomerne nedostupný a „exkluzívny“ produkt, dnes je už bežné aj veľmi žiadané. Príplatok zaň je vždy na zvážení kaviarne. Alternatívne mlieko môže byť nákladom a starosťou navyše. Podľa nich by sa však nemalo využívať ako nástroj, pomocou ktorého by mali podniky chcieť zarobiť ešte viac.

Odporúčané
Kritizovanú bratislavskú kaviareň ľudia obvinili, že okopírovala dizajn poľskej pekárne. Z Varšavy nám napísali, že to nie je ok Kritizovanú bratislavskú kaviareň ľudia obvinili, že okopírovala dizajn poľskej pekárne. Z Varšavy nám napísali, že to nie je ok 27. júna 2024 o 14:30

Ostáva otázne, či sú dnes veľké cenové rozdiely medzi kvalitným baristickým kravským mliekom a kvalitným alternatívnym mliekom. Do úvahy pritom treba brať aj podmienky, za akých kaviarne oba druhy nakupujú. V mnohých prípadoch je voľba alternatívy nedobrovoľná a spojená s intoleranciou či alergiami. „Absolútne neodsudzujeme istú formu príplatku spojenú s vyššími výdavkami, 1 euro sa nám zdá už trochu prehnané,“ hovoria baristi Filip a Gabika.

Alternatívne mlieko je pre kaviareň extra výdavok 

Niekedy však čísla nepustia a aj ten „najcharakternejší“ podnik sa určitej forme príplatku nevyhne práve z finančnej stránky. Vždy to však bude iba voľba prevádzky, na ktorých položkách sa rozhodne šetriť a na ktorých nie. 

Aj príplatok za alternatívne mlieko vyplýva z extra výdavkov. Pre baristku Gabiku a pražiara Filipa najdôležitejšie ostáva to, aby boli príplatky nastavené hlavne férovo a triezvo a aby ich kaviareň komunikovala zákazníkovi transparentne a empaticky.


Príplatok za rastlinné mlieko však nie je jediným príplatkom, s ktorým sa stretli v rôznych kaviarňach. „Často sa stretávame s doplatkami za bezkofeínovú kávu, shot espressa navyše či príplatok za nápoj z prémiovejšej kávy,“ dodávajú.

Domov
Zdieľať
Diskusia