Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
Vyskúšaj klub Refresher+ už od 1 € 😱
20. júna 2024 o 8:00
Čas čítania 2:30
Radoslava Juračková

Nová bratislavská kaviareň sa obula do zákazníka, ktorý sa sťažoval na príplatok za rastlinné mlieko. Ďalšie prevádzky reagujú

GASTRO GASTRO BRATISLAVA KÁVA PODNIKANIE
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Na Instagrame sa aktuálne doťahujú bratislavské prevádzky o tom, či je vhodné účtovať poplatok za rastlinné alternatívy mlieka.

Nová bratislavská kaviareň Ráno čelí kritike za pasívne agresívnu správu, ktorou reagovala na pohoršeného zákazníka. Ten sa prostredníctvom Instagramu prevádzky pýtal, či nepovažuje príplatok 1 euro za rastlinné mlieko do kávy za „zderstvo“. Upozornil, že prevádzka týmto spôsobom zarába na ľuďoch s intoleranciami. Vo väčšine populárnych bratislavských kaviarní je pritom úplným štandardom, že si môžu zákazníci vybrať druh mlieka do kávy bez doplatkov. 

Kaviareň zákazníkovi odpísala, že má radšej hľadať podniky, kde si môže dovoliť lacnejšiu kávu. Odpoveď klienta kaviarne nahnevala a rozhodol sa ju zverejniť, čo rozpútalo búrlivú diskusiu na sociálnych sieťach.

.
Zdroj: .

Zamestnanca už vyhodili, mlieko zadarmo ponúknu na víkend na skúšku 

Oprava 20. 6. o 11.40 h: Pôvodne sme v článku chybne uviedli, že ponuka platí na dva dni. Vychádzali sme z informácie podniku, ktorý písal o akcii počas víkendu. V nedeľu však majú aktuálne zatvorené.


Kaviareň Ráno v reakcii Refresheru napísala, že zamestnanca už vyhodili. „Reakcia na správu nás, samozrejme, mrzí. S dotyčnou osobou, ktorá na správu odpísala, už nespolupracujeme,“ napísali v odpovedi. 

Tvrdia, že ich „čísla nepustia“ a zároveň chcú zákazníkom ponúkať kvalitné ovsené mlieko, preto sa to musí premietnuť aj do ceny. „Mrzí nás, že snahu a dobrý zámer zakryla nešťastná komunikácia,“ dodávajú. V reakcii sa rozhodli počas najbližšieho víkendu ponúkať mlieko do kávy zadarmo. „Chceme však ukázať, aký rozdiel v chuti spraví prémiové ovsené mlieko, a pozývame každého, aby si ho tento víkend skúsil bez doplatku,“ uzavrela kaviareň Ráno.

Odporúčané
Najlepšie raňajky v Bratislave: zoradili sme TOP 7 prevádzok Najlepšie raňajky v Bratislave: zoradili sme TOP 7 prevádzok 1. mája 2024 o 12:30
Odporúčané
Najlepšie pekárne v Bratislave: Toto je TOP 10 prevádzok, kde si dáš najlepší kváskový chlieb či geniálnu rímsku pizzu Najlepšie pekárne v Bratislave: Toto je TOP 10 prevádzok, kde si dáš najlepší kváskový chlieb či geniálnu rímsku pizzu 5. júna 2024 o 11:30
Odporúčané
Podľa odborníkov má Plačkovej káva hodnotu 2 eurá, nie 10. Zisťovali sme, či káva slovenských influencerov stojí za to Podľa odborníkov má Plačkovej káva hodnotu 2 eurá, nie 10. Zisťovali sme, či káva slovenských influencerov stojí za to 15. januára 2022 o 14:30

Na kauzu sa rozhodla zareagovať aj ďalšia bratislavská kaviareň Grao.

Tá vo svojom príspevku na Instagrame podporila svoju konkurenciu z prevádzky Ráno. Myslí si, že príplatok za rastlinné mlieko je v poriadku, a napísala, že ho zváži zaviesť tiež.

O hodinu neskôr už zverejnila nápojový lístok s upravenou cenou vegánskej alternatívy. Kaviareň Grao na otázky Refresheru neodpovedala. 

Grao
Zdroj: Instagram/@atomal__
Grao
Zdroj: Instagram/@atomal__

Väčšina prevádzok si extra doplatok neúčtuje

Aj napriek tomu, že rastlinné alternatívy môžu predstavovať pre podniky vyššie náklady, v Bratislave sa nachádza niekoľko úspešných prevádzok, ktoré si neúčtujú nič navyše. Jednou z nich je kaviareň Pán Králíček, ktorá sa rozhodla do kauzy zapojiť na sociálnej sieti. „Je jedno, či je ráno alebo neskorý večer, v Priestore si dáš od dnes svoj obľúbený kávový drink s kvalitným ovseným nemliekom od @oatly bez príplatku. Pretože Priestor je tu pre každého bez rozdielu,“ píše v príspevku.

Refresher sa na názor pýtal aj úspešnej kaviarne Black. Tá vysvetľuje, že v Bratislave ide stále relatívne o novinku.

„V minulosti sme aj u nás v kaviarni mali príplatok za alternatívne mlieka. Už to je viac ako rok a pol, čo sme sa ho rozhodli zrušiť. Pokiaľ si dobre pamätám, tento krok sme urobili ako jedna z prvých výberových kaviarní v Bratislave. Vždy sme sa snažili byť inovatívni, prichádzať s niečím novým. Myšlienka zjednotiť ceny a nerobiť rozdiely nám pripadala ako dobrý a férový nápad, najmä keď tieto mlieka idú do popredia a sú čoraz obľúbenejšie aj u ľudí, ktorí nemajú žiadne intolerancie,“ napísala kaviareň Black Refresheru. 

Odporúčané
Ochutnali sme menu v študentskej jedálni na Mlynoch: študenti sa tam najedia chutne a lacno. Musia však zniesť dusno a dlhé rady Ochutnali sme menu v študentskej jedálni na Mlynoch: študenti sa tam najedia chutne a lacno. Musia však zniesť dusno a dlhé rady 24. septembra 2024 o 12:30

Dodáva, že kaviarne napriek tomu nemusia mať rovnaký prístup vzhľadom na to, že náklady na alternatívne mlieka sú stále o niečo vyššie. „Pokiaľ si zaň podnik účtuje normálnu/primeranú cenu, je to za nás určite v poriadku a nevidíme na tom nič zlé,“ dodáva Miro z kaviarne Black. 

Na kauzu prevádzok reaguje aj obľúbený Langoš Bar, ktorý odkazuje, že svoje bezlaktózové a vegánske drinky predáva bez doplatku.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Langos bar (@langos.bar)

Rastlinné výrobky podliehajú vyššej DPH

Ešte v máji minulého roka spustila neziskovka Jem pre Zem petíciu za spravodlivú DPH. Podľa jej slov sú spotrebitelia, ktorí sú odkázaní na rastlinné a živočíšne potraviny, znevýhodňovaní cenou alternatív. Uplatňuje sa ne totiž 20-percentná sadzba DPH. Problém vidí v tom, že na klasické mliečne produkty sa vzťahuje znížená 10-percentná daň. jej cieľom je dosiahnuť spravodlivú daň pre všetkých spotrebiteľov.

Domov
Zdieľať
Diskusia