V pomere k svojmu počtu obyvateľov patrí Bratislava k európskym mestám s najlepšími pekárňami. V našom hlavnom meste nájdeš tradičné stredoeurópske pečivo, balkánsky „biely“ štýl aj úžasné pekárenské výrobky francúzskeho či talianskeho typu.
10. Allakaj
Cenová dostupnosť: €
Balkánska pekáreň Allakaj je obľúbené miesto najmä medzi slovenskými aj zahraničnými študentmi medicíny, ktorí ju majú doslova cez cestu. Silu lokality uprostred štvrte Blumentál potvrdzuje aj neustále obsadená kaviareň KeP’s o pár metrov ďalej či ešte obľúbenejšia Trieste vzdialená jeden blok. Čo znamená „balkánska pekáreň“? Okrem denne čerstvého chleba, koláčov a pečiva z typicky bieleho balkánskeho cesta si tu môžete vybrať aj z ponuky tradičných burekov.
9. Pochlieb
Cenová dostupnosť: €
Jeden z posledných prírastkov bratislavskej pekárenskej scény otvoril na rušnom mestskom ťahu na vrchu Kollárovho námestia bývalý šéfpekár Yeme Ján Turinič. Pochlieb neprináša žiaden nový či nevídaný koncept, stavuje skôr na to, čo je medzi Bratislavčanmi osvedčené: skvelý čerstvý kváskový chlieb a pečivo „na domov“ a k tomu slané aj sladké kúsky „do ruky“, prípadne „na posedenie“ s neoddeliteľnou šálkou kávy.
8. Chlieb Náš
Cenová dostupnosť: €
Ešte relatívne nedávno bolo pre Bratislavčanov bežné, že sa po ceste cez Trnavu alebo okolo nej zastavili po čerstvý kváskový chlieb v Chlieb Náš. Pekáreň spriaznená s jednou z najlepších slovenských reštaurácií Akademia (a Miroslavom Trnkom z Esetu) medzitým po dlhých komplikáciách otvorila aj v Bratislave. Trochu pri tom zmeškala najväčší rozmach pekární a svojou veľkosťou patrí skôr medzi menšie, no ak vám ide čisto o kváskový chlieb, bavíme sa o jednom z troch či dvoch najlepších v celej Bratislave.
7. Šiškáreň – pekáreň
Cenová dostupnosť: €
Šiškáreň – pekáreň väčšina z nás pozná ako miesto, kde si po obede vo Fresh Markete kupujeme tú jednu plnenú šišku, ktorú vôbec nepotrebujeme zjesť, no aj tak jej nevieme odolať. Ak budete najbližšie potrebovať dôveryhodnejšiu zámienku, prečo zájsť vo farmárskej tržnici „pod schody“ po dezert, vezmite si odtiaľto rovno aj chlieb. Naozaj stojí za to. Prípadne obmeňte jedenkrát šišku za moravský koláč, ktoré tu robia spolu so Sorenom najlepšie v Bratislave, a sľubujeme vám, že to v konečnom dôsledku zďaleka nebude „jedenkrát“.