Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. júna 2024 o 9:30
Čas čítania 4:44
Timotej Gašper

Boli sme na klasickom poľskom trhovisku: v mäsiarni nám prišlo zle, od otravného predavača sme doslova utiekli (REPORTÁŽ)

Boli sme na klasickom poľskom trhovisku: v mäsiarni nám prišlo zle, od otravného predavača sme doslova utiekli (REPORTÁŽ)
Zdroj: REFRESHER / Timotej Gašper
ZAUJÍMAVOSTI POĽSKO
Uložiť Uložené

Trhoviská tesne za hranicami Slovenska boli v minulosti veľkým hitom. Množstvo Slovákov ochotne cestovalo na Ukrajinu či do Poľska, kam ich lákali najmä nízke ceny. Jeden z takýchto trhov v Poľsku sme zo zvedavosti navštívili aj my.

O trhoch, kde sa na pár štvorcových metroch dá lacno nakúpiť zelenina, ovocie, mäso, oblečenie, obleky, hračky, kvety či domáce potreby, sme mnohí počúvali už od našich starých rodičov.

Množstvo ľudí z východného Slovenska našlo v minulosti v Poľsku, prípadne na Ukrajine skvelú príležitosť na objemné a lacné nakupovanie všetkého, čo si človek dokáže predstaviť. Hoci sa čoraz viac polemizovalo o kvalite produktov, klasické trhoviská si našli stálych priaznivcov, ktorí im ostali verní až dodnes.

Ľudia zo severnej časti východného Slovenska vyhľadávali a stále vyhľadávajú trhovisko v obci Leluchów. Od Bardejova je táto hraničná obec vzdialená zhruba 30 kilometrov, od Prešova 50 kilometrov a od Starej Ľubovne len 25 kilometrov. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako to vyzeralo po príchode na trhovisko.
  • Aké boli naše prvé dojmy.
  • Z čoho nás doslova naplo.
  • Čo nám porozprávali zákazníci.

Leluchów je síce malá obec s menej ako 200 obyvateľmi, no má zopár zaujímavostí. Slúži ako hraničný priechod Čirč – Leluchów a prechádza ňou tiež železničná trať medzi Košicami a mestečkom Muszyna. V neposlednom rade sa hneď pri hranici nachádza staré známe trhovisko, ktoré nielen Slováci navštevujú už desiatky rokov.

Oplatí sa tam ísť v sobotu

Na návštevu tohto miesta si vyberáme sobotu. Nielenže ju Google označuje ako deň s najvyšším zákazníckym ruchom, no odporúčajú nám ju aj ľudia z Bardejova, ktorí tam kedysi chodili. „No na tieto trhy sa chodí v sobotu ráno, vtedy je tam síce najviac ľudí, ale aj najviac tovaru,“ dozvedáme sa od skúsenejších.

Trh, Poľsko
Zdroj: REFRESHER/Timotej Gašper

V sobotu pred deviatou už sedíme v aute a smerujeme do Leluchówa. Po necelej polhodine jazdy schádzame k hraničnému priechodu a začíname s hľadaním trhoviska. Trvá to len pár sekúnd, keďže trhové „minimestečko“ je priamo na hranici obce Leluchów a zároveň na hranici štátov. 

Recenzie hovoria dvojakou rečou

O tomto trhovisku sme sa informovali už vopred prostredníctvom Google recenzií. „Bieda a ešte raz bieda. Samé handry a nekvalitný tovar,“ znie jeden z najnovších komentárov. Pridávajú sa však aj opačné názory. „Trhy majú byť veľká rozmanitosť tovaru a asi je tam všetko. Kto má rád atmosféru, tak si to užije,“ píše iný, tentoraz spokojný zákazník.

Trh, Poľsko
Zdroj: REFRESHER/Timotej Gašper

Našou úlohou tak bolo zistiť, ako to v skutočnosti na trhu vyzerá, aká tam panuje atmosféra a či sa to skutočne oplatí v porovnaní so supermarketmi. Na parkovisku je plno. Autá z okresov Bardejov, Vranov nad Topľou, Svidník, Stará Ľubovňa, Prešov či dokonca Košice stoja na vyznačených, ale aj na nevyznačených miestach len pár metrov od jedného zo vstupov na trhovisko. V pomere s poľskými autami je to určite 90 % v prospech slovenských vozidiel.

Všade nejaký bordel

Prejdeme cez cestu a razom sme súčasťou trhov v Leluchówe aj my. Kto by čakal atmosféru ako zo Stredomoria, vône mäsa či syrov a nadšených vysmiatych predajcov, je na veľkom omyle. Na veľmi veľkom omyle. Trhové mestečko je krátko pred desiatou mierne zaplnené, inými slovami, každý stánok má v daný moment nejakého zákazníka. 

Väčšina predajcov postáva pred obchodom, fajčí cigaretu, pije kávu, prípadne si niečo pokrikujú s iným predajcom/predavačkou.

Trh pôsobí špinavo a neupravene. Pod nohami máme buď mláky, blato, igelitové tašky, alebo šupky z ovocia a zo zeleniny. Stánky sú nesúrodé, každý inej farby aj veľkosti a, samozrejme, s rôznym sortimentom.

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Skúšobné
0 €
7 dní bezplatne
Prístup ku prémiovým článkom
Najskôr máš predplatné na 7 dní zadarmo a následne od 1. 7. 2024 platíš 5 € raz za 4 týždne
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
za 5 €0
a čítaj všetko bez obmedzení
Kúpiť predplatné
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 161547 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako na nás pôsobil trh.
  • Aké sú tam ceny.
  • Čo sa stalo v predajni s mäsom.
  • Prečo nás naháňal predavač.
  • Čo tam najviac návštevníci kupujú.
Domov
Zdieľať
Diskusia