Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je PR správa spoločnosti Dobré sny.
21. mája 2024 o 10:19
Čas čítania 1:43
Sponzorovaný obsah

Pružinové, penové, či latexové. Aký matrac si vybrať do spálne?

Pružinové, penové, či latexové. Aký matrac si vybrať do spálne?
Zdroj: Shutterstock/New Africa
ZAUJÍMAVOSTI BÝVANIE
Uložiť Uložené

Chrbát máme len jeden, a preto si zaslúži ten najlepší matrac.

Začali ste hľadať matrac do spálne a z výberu produktov sa vám točí hlava? Nie ste si istí, ako sa jednotlivé typy matracov od seba líšia? V tomto článku nájdete odpovede na tieto otázky. Zároveň vám dáme tipy, na čo si dať pozor, než sa definitívne rozhodnete. Zistite, ako si kúpiť dokonalý matrac!

Pružinové a penové matrace: ktoré si vybrať?

Matrace sa z hľadiska konštrukcie najjednoduchšie delia na pružinové a penové. Medzi pružinovými modelmi rozlišujeme bonellové matrace – pružinové a taštičkové matrace, ktoré poznáme už roky, a relatívne nové pružinové a taštičkové modely. V bonellových matracoch pracujú všetky pružiny spoločne, takže matrac nie vždy poskytuje anatomickú polohu chrbtice počas spánku.

V pružinových a taštičkových modeloch je každá pružina umiestnená v samostatnej taštičke, takže môže pracovať nezávisle. Pružiny preto bezchybne reagujú na tlak jednotlivých častí tela a poskytujú vynikajúcu oporu tela.

Ešte novšie, technologicky dokonalejšie výrobky sú penové a latexové matrace. Ich výplň tvoria elastické materiály, ktoré sa prispôsobia tvaru tela osoby, ktorá na nich spí, a keď sa nepoužívajú, vrátia sa do pôvodného tvaru. Penový matrac poskytuje počas spánku príjemný pocit „klesania“, ale zároveň poskytuje vynikajúcu oporu chrbtici v každom úseku chrbtice. Latexové matrace majú podobný účinok a ponúkajú aj vynikajúcu ventiláciu.

Upravte si tvrdosť matraca!

Ak ste niekedy počuli, že tvrdý matrac je vždy najzdravší pre chrbát – zabudnite na to! Tvrdosť matraca by mala vždy zodpovedať hmotnosti jeho používateľa:

  • do 60 kg – mäkký matrac (H1),
  • 60 až 80 kg – stredne mäkký matrac (H2),
  • od 80 do 100 kg – stredne tvrdý matrac (H3),
  • nad 100 kg – tvrdý matrac (H4).

„Nesprávne nastavená tvrdosť matraca môže spôsobiť bolesť a nepohodlie počas spánku. Príliš mäkký matrac sa pod ťažšou osobou priveľmi stlačí, v matraci sa vytvorí priehlbina a chrbtica spiaceho zostane počas noci neprirodzene zakrivená. Príliš tvrdý matrac pod ľahkou osobou nebude vôbec fungovať a bude mať pocit, že spí na podlahe. Osoba sa bude budiť s bolesťami v bedrách, ramenách, pocitom mravčenia v nich a v najhoršom prípade s preležaninami,“ hovorí špecialista obchodu dobresny.sk.

Očakávajte od svojho matraca viac!

Na hľadanie dokonalého matraca sa oplatí vyhradiť si dlhší čas. Jednotlivé výrobky sa môžu líšiť z hľadiska ďalších funkcií.

Niektoré penové a latexové matrace majú špeciálne drážky, ktoré počas spánku zabezpečujú pasívnu masáž chrbta. Niektoré matrace sa zasa vyznačujú antialergickými vlastnosťami (napr. latexové matrace), pretože materiál, z ktorého sú vyrobené, obmedzuje šírenie plesní a roztočov. Modely od renomovaných výrobcov sú často obohatené o podporné zóny, ktoré správne fungujú pre hmotnosť konkrétnej časti tela (napr. ľahšie pod hlavou a tvrdšie pod bokmi).

Premyslite si, čo chcete od svojho budúceho matraca, a pred kúpou si pozrite aspoň niekoľko modelov!

Domov
Zdieľať
Diskusia