Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je PR správa spoločnosti MOME.
15. mája 2024 o 16:00
Čas čítania 2:56
Sponzorovaný obsah

FOTO: Takto vyzerá najmodernejšia univerzita umenia a dizajnu v strednej Európe. MOME sa nachádza neďaleko Bratislavy

FOTO: Takto vyzerá najmodernejšia univerzita umenia a dizajnu v strednej Európe. MOME sa nachádza neďaleko Bratislavy
Zdroj: MOME
KULTÚRA DIZAJN UMENIE VÝTVARNÉ UMENIE
Uložiť Uložené

Portrétne filmy o absolventoch Univerzity umenia a dizajnu Moholya-Nagya (MOME) ti ukážu, prečo ísť študovať dizajn.

Séria filmových portrétov Ways of Creation ponúka pohľad na profesijnú dráhu absolventov budapeštianskej Univerzity umenia a dizajnu Moholya-Nagya (MOME) a predstavuje okrem fotografky Anny Szász-Bányász aj dizajnéra Andrása Húnfalviho a tvorcu animovaných filmov Pétera Vácza. Svoje štúdium umenia a dizajnu, vysokoškolské roky a potom aj svoj život začali s veľmi odlišným zázemím, ambíciami a plánmi a ich rôznorodosť zachytili traja mladí filmári.

Ako sa môžu spojiť dva úplne odlišné svety – pokoj transylvánskej dediny a ruch veľkomesta? Čo spája proces tvrdej fyzickej práce a tvorby? Ako sa môžu domáce zvieratá stať protagonistami jemných kompozícií a ako môže mladý umelec nájsť inšpiráciu v tých najneočakávanejších situáciách?

Pôvabný portrétny film Spôsoby tvorby predstavuje Annu Szász-Bányász, mladú absolventku fotografie na budapeštianskej Univerzite umenia a dizajnu MOME, a harmonické prelínanie a spájanie malej dediny v Sedmohradsku, odkiaľ pochádza, a moderného kampusu budapeštianskej univerzity, kam ju zaviedlo štúdium.

MOME
Zdroj: MOME

Príroda, krajina a zvieratá majú pre Annu mimoriadnu silu. Práve kravy na farme, kde žije, sú jej najväčšou inšpiráciou. Jej osobné fotografie ponúkajú intímny pohľad do tohto skrytého sveta: zachytávajú okamihy, okolo ktorých by sme iba prešli, a odhaľujú výrazy zvierat, ktoré vidí len ona.

Anna sa pripojila k Ateliéru mladých fotografov v roku 2021 a napriek svojmu nízkemu veku sa jej práce ocitli už na niekoľkých výstavách vrátane samostatnej výstavy s názvom The Future Is Not Old v galérii Fotón v roku 2022, Národného salónu ľudového umenia II a Týždňa dizajnu v Budapešti v roku 2023.

MOME
Zdroj: MOME

„Annina osobnosť a vízia sú rovnako kúzelné ako krajina a rodina, v ktorej vyrastala a ktorá je hlavným zdrojom jej tvorby. Pre mňa ako filmára bolo inšpirujúce byť po jej boku a sledovať ju v tých intímnych chvíľach, keď sa spája s prírodou a tvorí,“ povedala oceňovaná dokumentaristka Veronika Noémi Szakonyi, ktorá ju sprevádzala.

Odkaz slávneho profesora Bauhausu Lászlóa Moholya-Nagya

Univerzita umenia a dizajnu Moholya-Nagya (MOME) je pomenovaná po Lászlóovi Moholyovi-Nagyovi, významnom profesorovi Bauhausu, ktorý presadzoval úlohu umenia a dizajnu pri utváraní spoločnosti a ich prepojení s technologickými inováciami. Je poprednou univerzitou pre umelcov, dizajnérov, tvorcov a inovátorov v Maďarsku a vytvára jedinečný kreatívny ekosystém spájajúci akadémiu, technologický park a inovačné centrum.

MOME
Zdroj: MOME

Inovačné centrum univerzity vykonáva úderné, dizajnom vedené, interdisciplinárne výskumné a vývojové projekty štruktúrované okolo piatich hlavných výskumných oblastí, od výskumu materiálov, rozprávania príbehov o dátach, interakcie a imerzie, sociálneho dizajnu až po udržateľný priemysel. Univerzita bola založená pred 143 rokmi a jej poslaním je riešiť najnaliehavejšie výzvy 21. storočia prostredníctvom vzdelávania, výskumu a praktických znalostí založených na dizajne.

K tomu patria aj verejnoprospešné práce a šírenie povedomia o dizajne, ktoré prispievajú k rozvoju ekonomických a kultúrnych ekosystémov v Maďarsku a vo východnej a v strednej Európe. Spoločnosť MOME funguje ako nadácia od roku 2020 a v rámci nej zrekonštruovala svoje výskumné a vývojové činnosti, začala digitalizáciu svojich interných procesov a pokračovala v modernizácii školení.

MOME
Zdroj: MOME

Okrem tradične vysokej úrovne umeleckého a dizajnérskeho vzdelávania univerzita zaviedla podnikateľské vzdelávanie a v roku 2022 začala prvé magisterské programy v anglickom jazyku.

Magisterské programy v angličtine na MOME a medzinárodné úspechy

„Naše vzdelávanie kombinuje kreativitu, výskum, remeselnú zručnosť a technológie a podporuje zodpovedné myslenie v oblasti dizajnu. Veríme, že spolupráca v rôznych oblastiach a vzájomná výmena znalostí prinášajú inovatívne riešenia a pozitívne zmeny. Náš bakalársky program vychováva všestranných dizajnérov, ktorí získajú nielen odborné znalosti, ale aj porozumejú sociálnym, ekonomickým a kultúrnym faktorom, ktoré ovplyvňujú toto odvetvie,“ hovorí vedúca magisterského programu módny a textilný dizajn Ildikó Kele.

MOME
Zdroj: MOME

Po štyroch úspešných začatiach výučby v angličtine rozšírila Univerzita umenia a dizajnu Moholya-Nagya svoje medzinárodné vzdelávacie portfólio. Okrem fotografie, interakčného dizajnu, animácie a dizajnu si môžu študenti, ktorí chcú študovať v oblasti kreatívnych priemyslov v angličtine, zvoliť aj magisterský odbor Designer-Maker a magisterský odbor Arts Management.

„Rozšírením svojich programov chce univerzita rozšíriť odborné znalosti a prácu kreatívnych komunít, ktoré budú aktívne prispievať ku globálnym výzvam 21. storočia,“ dodáva Ildikó Kele.

MOME
Zdroj: MOME

Nie je teda div, že študenti z rôznych programov vynikajú svojimi prácami na medzinárodnej úrovni. Absolventka MOME Anim Flóra Anna Buda získala so svojím francúzsko-maďarským koprodukčným filmom 27 Zlatú palmu za najlepší krátky film na 76. ročníku filmového festivalu v Cannes.

Ďalším úspechom bol dizajn luxusného autobusu vyvinutého pre spoločnosť Dembell Motorhomes, ktorý získal ocenenie Red Dot Design Award, čo je obdoba Oscarov v oblasti dizajnu, v kategórii produktový dizajn.

Vďaka tomu sa Ustory Design Studio, ktoré založili absolvent a inštruktor MOME Daniel Ruppert a niekoľko študentov MOME, dostalo do užšieho výberu na Global Design Graduate Show 2023 v spolupráci s Gucci.

zisti viac
Domov
Zdieľať
Diskusia