Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
11. apríla 2024, 6:15
Čas čítania 1:16
Anna-Marie Hanzlíková Karolína Uličná

Malo to byť miniprasiatko, vyrástlo na 50-kilovú sviňu. Prekvapených majiteľov originálnych domácich miláčikov húfne pribúda

Malo to byť miniprasiatko, vyrástlo na 50-kilovú sviňu. Prekvapených majiteľov originálnych domácich miláčikov húfne pribúda
ZAUJÍMAVOSTI DOMÁCE ZVIERATÁ TÝRANIE ZVIERAT
Uložiť Uložené

Najznámejším slovenským miniprasiatkom bola Tinky influencerky Zuzany Plačkovej. U nás však prasiatka vyrastú a následne ich majitelia nechcú. Pátrali sme, či je za neplánovaným vzrastom bohatá strava v našich končinách, alebo majiteľov oklamali.

Veronika Vašková a Antonín Müller z Česka zatúžili pred ôsmimi rokmi po miniprasiatku. V Jihlave si ho vybrali, neskôr však zistili, že ide o chovnú farmu, zrejme na normálne prasatá. Svoj príbeh, spojený so záchranou prasiatok, teraz opísali pre Ekonews a rozhodli sa vytvoriť pre ne útulok.

Z miniprasiatka veľké prasa

Majitelia týchto netradičných miláčikov ostanú často nepríjemne prekvapení, keď zistia, že z malého instagramového prasiatka sa neskôr vykľuje minimálne trojkilové prasa. Takéto zviera si už vyžaduje veľký priestor a je náročné mu poskytnúť vhodné podmienky, napríklad v byte či meste, kde je problém aj s venčením.

 

„Na slovenskom a českom trhu sa takéto plemená prasiat vôbec nepredávajú. Iba v USA majú plemeno Royal Dundee, ktoré sa do Európskej únie nemôže dovážať,“ upresnil Müller, ako sa dostali do omylu oni a zrejme aj zvyšok majiteľov, ktorých potom sviňa vytláčala z bytu.

Napriek tomu prasa považujú za obohatenie svojho života. Vďaka tejto udalosti si totiž manželia uvedomili, aké skvelé a inteligentné tieto tvory sú. Teraz majú svoju ružovú Tequilu, kríženca vietnamského a göttingenského prasaťa, a polovičného diviaka Jasminu. 

Prasiatko Tinky

Na Slovensku takéto prasiatko vlastnila známa influencerka a podnikateľka Zuzana Plačková. Očakávalo sa, že prasiatko bude mať najviac 10 kíl. Nakoniec sa však z malej Tinky stalo 47-kilové prasa, ktoré Zuzana odložila na vidiek k svojej mame, informoval Nový Čas. Na Slovensku bol ešte jeden známy a medializovaný prípad, keď si domov hľadalo prasiatko Jožko zo seriálu Oteckovia. 

Azyl Štetinka

Manželia z Česka sa teraz rozhodli otvoriť si azyl pre takéto prasiatka, ktorých už ľudia viac nechcú alebo sa im nezmestia do bytu.

„Naším poslaním je vybudovať útočisko, bezpečný domov pre zachránené, adoptované alebo nechcené ošípané, aby tu mohli dožiť svoj život. Tieto zvieratá sú jedny z najinteligentnejších na svete. Zaslúžia si našu lásku a pochopenie,“ píše sa na webovej stránke projektu, ktorý by mal poskytnúť domov až 40 prasiatkám.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Azyl Štětinka🌙🐷pig sanctuary (@azylstetinka)

Domov
Zdieľať
Diskusia