Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. marca 2024, 7:52
Čas čítania 0:50
Radka Klučárová TASR

VIDEO: Mysľou dokáže ovládať počítačovú myš a hrať online šach. Muskov čip dal ochrnutému mužovi šancu na kvalitnejší život

ZAUJÍMAVOSTI SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

Prvý pacient dostal vďaka čipu možnosť opäť sa vrátiť k aktivitám, o ktoré pri ochrnutí prišiel.

Prvý pacient, ktorému pred niekoľkými týždňami implantovali do mozgu čip, dokáže mysľou ovládať kurzor počítačovej myši. V pondelok to oznámil zakladateľ startupovej spoločnosti Neuralink Elon Musk.


Spoločnosť Neuralink implantovala prvýkrát čip do ľudského mozgu koncom januára a Musk teraz oznámil, že experiment je úspešný. „Zdá sa, že pacient sa úplne zotavil bez nežiaducich účinkov,“ povedal v rozhovore streamovanom na platforme X.
Zároveň uviedol, že dokáže hýbať kurzorom myši po obrazovke počítača len mysľou.

Noland má vďaka čipu možnosť opäť sa vrátiť k aktivitám, o ktoré pri ochrnutí prišiel. Po operácii si už skúsil zahrať šach či iné videohry. 

Technológia spoločnosti Neuralink funguje prostredníctvom zariadenia, ktoré je veľké asi ako päť mincí naskladaných na sebe. Tento čip sa vkladá do mozgu človeka počas invazívnej operácie.

Odporúčané
Musk prepísal históriu: úspešne implantoval čip do mozgu človeka. Prvý pacient vie ovládať zariadenia iba pomocou mysle Musk prepísal históriu: úspešne implantoval čip do mozgu človeka. Prvý pacient vie ovládať zariadenia iba pomocou mysle 30. januára 2024, 11:55

Cieľom startupu, ktorý Musk založil v roku 2016, je vybudovať priame spojenie medzi komunikačnými linkami mozgu a počítača. Ambíciou je posilniť ľudské schopnosti, liečiť niektoré neurologické ochorenia, ako je napríklad Parkinsonova choroba či amyotrofická laterálna skleróza, a jedného dňa možno dokonca dosiahnuť symbiózu človeka a umelej inteligencie.


Musk nie je jediný, kto sa v tomto odbore snaží dosiahnuť pokrok. Americký podnikateľ údajne pre meškanie oslovil s návrhom na spoluprácu austrálsku spoločnosť Synchron, ktorá implantovala svoje prvé zariadenie pacientovi v júli 2022.

Domov
Zdieľať
Diskusia