Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Zamýšľal/-a si sa už niekedy nad tým, aký majú jednotlivé potraviny pôvod a ako vznikli? Nasledujúci kvíz preverí tvoje znalosti gastronómie a tak trochu aj histórie.
V dnešnom globalizovanom svete zdobia supermarketové poličky exotické plody aj špeciálne delikatesy. Mnohokrát si tak neuvedomíš, že aj najzákladnejšie potraviny ako maslo či chlieb majú za sebou zaujímavý príbeh a dávnu históriu, keď sa vyskytovali len na jednom mieste na Zemi.
Pôvod potravín je nielen o geografickom mieste ich vzniku, ale aj o ľuďoch, ktorí ich objavovali, kultivovali a šírili po celom svete. Vieš, odkiaľ pochádza kečup, akú mal kedysi chuť či aká zaujímavá legenda sa viaže k objaveniu masla? Nasledujúci kvíz preverí tvoje znalosti gastronómie a v mnohom ťa zrejme prekvapí.
Kvíz
KVÍZ: Poznáš pôvod potravín?
Zdroj:
Unsplash/Hai Nguyen
110
Ak si ešte v časoch základnej školy dával/-a pozor na dejepise, nasledujúca otázka by pre teba nemala byť problém. Vieš, odkiaľ pochádzajú zemiaky?
Z Číny.
Z Ameriky.
Z Indie.
Z Portugalska.
Vysvetlenie
Zemiaky majú pôvod v Južnej Amerike, kde boli domestikované približne medzi rokmi 8000 až 5000 pre naším letopočtom v oblastiach Peru a Bolívie. Po tom, čo Španieli dobyli ríšu Inkov, zemiaky sa dostali v 16. storočí aj do Európy.
Zdroj:
Unsplash/Ashkan Forouzani
210
Kečup je jednou z najobľúbenejších omáčok sveta. Vieš, kde prvýkrát vynašli jeho receptúru?
V Taliansku, v približne v rovnakom čase, ako začali vyrábať múku.
Kečup začali ako prví vyrábať Američania.
V Číne.
V Španielsku.
Vysvetlenie
Možno ťa prekvapí, že pôvod kečupu siaha až do starovekej Číny. Pôvodná verzia však vyzerala skôr ako sójová omáčka. Bola špecifická ľahkou textúrou a vyrábala sa z nakladaných rýb.
Zdroj:
Unsplash/Towfiqu barbhuiya
310
Mnoho z nás si bez šunky nevie predstaviť raňajky či pizzu. Aký je jej pôvod?
Pochádza z Maďarska.
Jej pôvod siaha do južného Talianska.
Šunku vynašli v Paríži na dvore francúzskych kráľov.
Pochádza z Číny.
Vysvetlenie
Šunka je jedným z najstarších spracovaných mäsových výrobkov a jej výroba siaha až do roku 4900 pred naším letopočtom do Číny. Vďaka obchodovaniu sa neskôr tento produkt dostal aj do starovekého Ríma.
Zdroj:
Unsplash/mayu ken
410
A čo cibuľa, ktorá nemôže chýbať v žiadnej kuchyni, aký má pôvod?
Pochádza z Nepálu.
Pochádza z Islandu.
Pochádza z Ameriky.
Pochádza z Ázie.
Vysvetlenie
Cibuľa patrí medzi najstaršie plodiny sveta. Jej pôvod má korene v Ázii (konkrétne v oblastiach dnešného Iránu a Pakistanu). Okrem konzumácie ju neskôr v histórii poznáme aj ako symbol večnosti, ktorý starovekí Egypťania kládli do hrobov svojich faraónov.
Zdroj:
Unsplash/Sorin Gheorghita
510
Maslo je tajomstvom francúzskej kuchyne a jednou z najobľúbenejších ingrediencií medzinárodnej gastronómie. Ako vzniklo?
V Rakúsko-Uhorsku za vlády cisárovnej Sissi a Františka Jozefa I.
Vzniklo vo Versailles, kde ho používali ako hlavný dezert.
Vo švajčiarskych Alpách.
V Afrike.
Vysvetlenie
Expertka na gastronómiu a históriu Elaine Khosrová dátuje vznik masla do obdobia neolitu a oblasti Afriky. Približne v roku 8000 pred Kristom ho mal náhodne objaviť pastier, ktorý si počas cestovania všimol, že ovčie mlieko sa zrazilo do niečoho pozoruhodne chutného.
Zdroj:
Unsplash/Nathan Dumlao
610
Štvrtá otázka by mala zaručiť bod milovníkom kávy. Zaujíma nás, či vieš, odkiaľ pochádza a ako ju objavili.
Jej blahodarné účinky objavili piráti vďaka zajatcovi, ktorý ju skrýval v batohu.
Kávu mal objaviť pastier menom Kaldi so svojím stádom kôz.
Kávu objavili arabskí mnísi, keď im ju vraj počas sna ukázal anjel.
Kávu objavili stratení mnísi uprostred púšte, kde im vraj zachránila život.
Vysvetlenie
Podľa portálu National Coffee Association kávu objavil pastier menom Kaldi. Všimol si, že po tom, čo jeho stádo kôz zjedlo bobule z konkrétneho stromu, nemohlo vnoci spať a bolo nesmierne energické. Prirodzene, išlo o kávovník.
Zdroj:
Unsplash/Wesual Click
710
Odkiaľ pochádza chlieb?
Z oblasti Mezopotámie.
Chlieb pochádza z tajomnej horskej oblasti Tibetu.
Tradíciu kysnutého chleba začali kuchári v službách maďarskej šľachty.
Chlieb objavil už praveký človek.
Vysvetlenie
Kysnutý chlieb sa piekol už v roku 6000 pred Kristom v južnej Mezopotámii, kolíske sumerskej civilizácie. Tá mala svoje poznatky odovzdať Egypťanom, ktorí do múky začali pridávať droždie a celý proces tým vylepšili.
Zdroj:
Unsplash/Olga Kudriavtseva
810
A čo múka? V ktorej krajine prišli na to, ako ju vyrobiť?
V Taliansku.
Vo Francúzsku.
V Nemecku.
V Bosne a Hercegovine.
Vysvetlenie
Historici predpokladajú, že ľudia prvýkrát začali vyrábať múku asi pred 32-tisíc rokmi v južnom Taliansku.
Zdroj:
Unsplash/Rodrigo dos Reis
910
Niektorí vedci veria, že banány by mali byť prvým ovocím na svete. Aký je ich pôvod?
Pochádzajú z Afriky.
Sú zo Stredomoria.
Prvé banány sa pestovali v Malajzii.
Pochádzajú z Madagaskaru.
Vysvetlenie
Prvé banány mali vyrastať v regióne, ktorý zahŕňa Malajský polostrov, Indonéziu, Filipíny a Novú Guineu. Odtiaľto ich neskôr obchodníci a cestovatelia vzali do Indie, Afriky a Polynézie.