Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. januára 2024, 14:30
Čas čítania 3:51
Adriana Královičová

FOTO: Slovenský pár býva uprostred lesa už šesť rokov. Dnes by sme chalúpku kúpili za trojnásobok, hovoria

KULTÚRA ARCHITEKTÚRA ZO SLOVENSKEJ A Z ČESKEJ REPUBLIKY DIZAJN INTERIÉROVÝ DIZAJN
Uložiť Uložené

„Bývanie v takejto chalúpke je ako v rozprávke, to musí jednoducho človek zažiť. Denne ďakujem, že sme mali takúto možnosť a šťastie. O to viac teraz v tejto dobe si človek takéto veci uvedomuje. Tá atmosféra a pokoj sa nedajú opísať,“ hovorí Iveta.

Vieš si predstaviť život uprostred lesa? Manželia z Kysúc takto žijú a svoje bývanie opisujú ako čarovnú rozprávku. Chalupu v srdci prírody si zrekonštruovali sami. O to, ako ich bývanie vyzerá, sa delia s fanúšikmi na Instagrame. My sme sa páru opýtali, aké náklady na život majú, ale aj to, ako fungujú v zimných mesiacoch. „Náklady sú individuálne. Napríklad výšku nákladov na vykurovanie ovplyvní to, aká je zima, koľko musíme kúriť a podobne. Za celých šesť rokov, čo tu žijeme, sa stalo jedenkrát, že sme sa odtiaľto nedostali. V noci pršalo a do rána to všetko zamrzlo, cesta bola jedno veľké klzisko,“ hovorí pre Refresher Iveta. 

Iveta pracuje ako obchodná zástupkyňa, jej priateľ sa venuje fyzickej práci, konkrétne klampiarstvu a pokrývačstvu. Ako nám prezradila, bývanie v chalúpke uprostred lesa je pre oboch psychohygiena. „Nie je nič viac, ako keď po celom pracovnom dni prídete domov, kde navôkol nie je nič. Nikoho absolútne nemusíte riešiť, úplne vypnete. Doma nás ešte k tomu čaká náš najdôvernejší priateľ, pes Hugo,“ dodáva. 

Odporúčané
Dom v kopcoch nad Banskou Bystricou, z ktorého nebudeš vedieť spustiť oči. Ponúka výhľad na mesto aj Tatry Dom v kopcoch nad Banskou Bystricou, z ktorého nebudeš vedieť spustiť oči. Ponúka výhľad na mesto aj Tatry 26. apríla 2024, 13:30

V chalúpke nechýbajú autentické kusy nábytku, ktoré si sami vyrobili. Je to určite špecifické miesto na trvalé žitie a pre niekoho absolútne nepredstaviteľné. Pár si však dnes nedokáže predstaviť život niekde inde. V článku sa dočítaš aj to, koľko ich stála stavba uprostred lesa. 

Ak ťa zaujímajú články o architektúre, interiérovom dizajne či dizajnovom ubytovaní na Slovensku, podpor nás a staň sa členom klubu Refresher+. Prečítaj si o Ladislavovi a jeho dizajnovom glampingu v Partizánskom, o tiny house v Podbrezovej či Explovom Airbnb. 

 

bývanie Slovensko architektúra dizajn
Zdroj: Archív: Chalúpka uprostred lesa

Pánom je často počasie

Keďže domček stojí uprostred lesa, zaujímalo nás, či im život nekomplikujú zimné mesiace. Ako však opisujú, prístupová cesta síce nie je asfaltová, ale len kamenistá, ale obec sa snaží cestu udržiavať. Za celých šesť rokov, čo tu žijú, sa im stalo jedenkrát, že sa z domu nedostali. Celú noc pršalo a z cesty sa stihlo urobiť doslova klzisko.  

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 152709 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Za koľko dom kúpili. 
  • Čo bolo pri prerábke najhoršie. 
  • Ako ovplyvňuje ich náklady na život počasie. 
Domov
Zdieľať
Diskusia