Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
8. januára 2024, 9:30
Čas čítania 3:18
Adriana Královičová

FOTO: Radovan s otcom postavili tiny house v Podbrezovej, a preto ušetrili. V srdci prírody sa budeš cítiť ako v lepšom hoteli

KULTÚRA ARCHITEKTÚRA ZO SLOVENSKEJ A Z ČESKEJ REPUBLIKY CESTOVANIE PO SLOVENSKU DIZAJN INTERIÉROVÝ DIZAJN KAM NA VÝLET – SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Ubytovanie ponúka dokonalý interiér s úžasným výhľadom.

Tiny house Panoráma nájdeš v Podbrezovej. Ide o dizajnový domček, v ktorom si hostia užijú chvíle pokoja na vidieku s krásnym výhľadom na Nízke Tatry. Okrem dokonalého prírodného prostredia sa dom pýši veľmi moderným dizajnom, ktorý ti naozaj vyrazí dych. Radovan na ňom pracoval spoločne so svojím otcom. Noc v tiny domčeku ťa cez týždeň bude stáť 89 eur na noc, cez víkend 99 eur. „Mali sme k dispozícii pozemok. Na prvý pohľad nevyužiteľný, ťažšie dostupný, ale s krásnym výhľadom a v tom som videl najväčší potenciál,“ prezrádza majiteľ Radovan. Dnes sa venujú výstavbám takýchto domov profesionálne.

Radovan pochádza z dedinky Slovenská Ľupča, ktorá sa nachádza neďaleko Banskej Bystrice. Vyštudoval strednú umeleckú školu a pracuje ako dizajnér, prevažne grafický. Dizajn ho však baví v každom smere. Pre Refresher prezradil, že dom postavil svojpomocne a inšpiráciu hľadal prevažne v zahraničí.

V článku sa dočítaš, ako si s otcom rozdelili úlohy, čo bolo pri projekte najťažšie, ale aj to, o koľko prekročili svoj rozpočet. 

Na Slovensku máme množstvo šikovných ľudí, ktorí si svojpomocne postavili tiny domčeky a začali v tomto segmente podnikať. Prečítať si môžeš o manželoch, ktorí ukončili biznis s autami a postavili ubytovanie na Liptove, ale aj o Petrovi, ktorý postavil dizajnový dom na strome. Pre exkluzívny obsah odoberaj Refresher+. 
Tiny House Slovensko ubytovanie architektúra dizajn
Zdroj: Panorama Tiny House

Radovan riešil dizajn, technické veci mal na starosti jeho otec

„Inšpiráciu som mal hlavne zo zahraničia, kde sú podobné koncepty malých domov populárne už dlhší čas. Celú stavbu od dizajnu až po finalizáciu sme riešili dvaja, ja a môj otec. Ja som riešil dizajnové veci, otec technické veci ohľadom výstavby a funkčnosti. Otec sa venuje výstavbe profesionálne, aj preto všetko malo hlavu a pätu. Na tejto stavbe sme pracovali tak, že ja som bol pomocná sila a otec ako odborník,“ hovorí nám. 

Interiér aj celkový dizajn tiny housu si Radovan navrhol sám podľa seba a svojich preferencií. Keďže pôdorys stavby je len 25 štvorcových metrov, bolo pre neho veľmi dôležité navrhnúť interiér tak, aby sa tam človek necítil stiesnene. Chcel, aby bol priestor vzdušný a aby malo všetko svoje miesto. Prezrádza nám, že aj práve preto je v interiéri 90 % vecí vyrobených na mieru. Najväčšou dominantou domčeka je podľa majiteľa práve jeho dizajn, ale určite aj výhľad.

Odporúčané
Dom v kopcoch nad Banskou Bystricou, z ktorého nebudeš vedieť spustiť oči. Ponúka výhľad na mesto aj Tatry Dom v kopcoch nad Banskou Bystricou, z ktorého nebudeš vedieť spustiť oči. Ponúka výhľad na mesto aj Tatry 26. apríla 2024, 13:30

Keďže sa tiny house nachádza v oblasti Nízkych Tatier, jeho okolie tvorí krásna príroda, kopce, unikátne výhľady a pokoj. V letných mesiacoch je možné vybehnúť na zaujímavé turistické i cyklistické trasy. V zimných sezónach je to zase lyžovanie, lyžiarske svahy ako Tále, Mýto, Chopok, ktoré sú od chatky len pár minút autom. V blízkosti nájdu hostia mnoho atrakcií, ako napríklad novootvorený wellness v Brusne alebo múzeum áut v Brezne. Lokalita má čo ponúknuť celoročne. 

Takto stavali domček. 

Tiny House Slovensko ubytovanie architektúra dizajnTiny House Slovensko ubytovanie architektúra dizajnTiny House Slovensko ubytovanie architektúra dizajnTiny House Slovensko ubytovanie architektúra dizajn
Zobraziť galériu
(4)

V hlavnej úlohe drevo

„Keďže stavba je v náročnom svahu a teréne, kde sa nedá dostať žiadnym strojom, ale len pešo, tak najťažšie z celého procesu bolo vyniesť alebo dopraviť všetok materiál ručne na miesto stavby. Pre drevo sme sa rozhodli preto, lebo v tom teréne to bol najjednoduchší a najrýchlejší spôsob, ako to postaviť. Taktiež práca s drevom je zaujímavá a do tohto prostredia sme nemohli vybrať nič lepšie,“ opisuje proces Radovan. 

Tiny house Panoráma je drevostavba, stavaná rovnakým štýlom ako rodinné domy, len v menšom prevedení. Radovan nám hovorí, že všetok materiál na stavbu si kupovali a využili ho naozaj na 100 %. „Ako som spomínal, tak veľa prvkov v interiéri je vyrobených z odpadového dreva, ktoré sme spracovali.“ 

Aj keď ide o stavbu v prírode, komfort ti určite chýbať nebude. V interiéri ťa prekvapí množstvo dizajnových vychytávok, ako napríklad sieť, ktorú hostia nájdu na druhom poschodí domu. Nechýbajú obrazy či iné dizajnové doplnky. V hlavnej úlohe je, samozrejme, drevo, dopĺňa ho čierna či šedá farba. 

Tiny House Slovensko ubytovanie architektúra dizajn
Zdroj: Panorama Tiny House

Ušetrili vďaka svojpomocnej práci, rozbehli nový biznis

„Na stavbu sme mali, samozrejme, určený nejaký rozpočet, ktorý bol vo výške mojich úspor, bol prekročený len minimálne. Keďže bolo všetko dopredu dobre vypočítané a vymyslené, nič nás nejako extra finančne nezaskočilo. Jediný väčší problém bolo vyriešiť, ako vytlačiť vodu do takého svahu, ale nakoniec sa nám to podarilo vyriešiť výkonným darlingom,“ dodáva. 

Odporúčané
Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy 24. apríla 2024, 15:00

Ich najväčšou výhodou bolo, že si stavbu postavili celú sami, takže veľa peňazí ušetrili na pracovnej sile, ale taktiež aj pri výrobe nábytku a prvkov v interiéri. Tie si vyrábali z materiálu, ktorý by normálne vyhadzovali. „Domček momentálne už viac ako rok celoročne prenajímame a na základe veľkého dopytu ľudí sme taktiež začali ponúkať naše služby, výstavbu malých domčekov a tento rok podľa nášho projektu začíname stavať prvé podobné stavby pre klientov,“ hovorí nám. 

Veľkou výhodou pozemku bolo aj to, že pod kopcom stojí dom, na ktorý vedeli podružne napojiť všetky siete, a to vodu, elektrinu aj odpad. Tiny house je plne funkčný aj z tejto stránky. Čo sa týka udržateľnosti, výstavba domčeka je kvalitou podobná rodinnému domu, čo znamená, že stavba vydrží slúžiť určite dlhý čas. „Výhodou je, keďže je to drevostavba postavená na drevenej platni, že celá stavba by sa dala v prípade potreby rozobrať a teoreticky preniesť aj na iné miesto,“ dodáva. 

Tiny House Slovensko ubytovanie architektúra dizajnTiny House Slovensko ubytovanie architektúra dizajnTiny House Slovensko ubytovanie architektúra dizajnTiny House Slovensko ubytovanie architektúra dizajn
Zobraziť galériu
(24)
Domov
Zdieľať
Diskusia