Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
23. decembra 2023, 9:30
Čas čítania 3:19
Adriana Královičová

FOTO: Peter postavil dom na Orave v korunách stromov. Pozri si tento dizajnový skvost so živou strechou a s krásnym interiérom

KULTÚRA ARCHITEKTÚRA ZO SLOVENSKEJ A Z ČESKEJ REPUBLIKY CESTOVANIE CESTOVANIE PO SLOVENSKU DIZAJN INTERIÉROVÝ DIZAJN
Uložiť Uložené

Petrovým snom bolo vytvoriť dizajnové ubytovanie v prírode.

V Refresheri ti pravidelne predstavujeme unikátne miesta a stavby na Slovensku, kde si môžeš užiť relaxačný pobyt v prírode. Ľudia väčšinou tieto domy stavajú svojpomocne a často tak šetria pri svojom rozpočte. Takto ušetril napríklad Lukáš, ktorý sám postavil glamping, či manželia z Liptova, ktorí predali svoj biznis a začali sa venovať stavbe tiny domčekov. Tentokrát sa presúvame na Oravu, kde vďaka Petrovi nájdeš dom na strome s názvom North House. Táto stavba v prírode sa pýši moderným dizajnom a do detailu premysleným interiérom. Cena za noc od pondelka do štvrtka je 159 eur, od piatka do nedele je cena za noc 169 eur. 

Peter pre Refresher hovorí, že na Oravu chcel priniesť miesto, kde si ľudia v prírode oddýchnu, no zároveň im nebude chýbať komfort. „Celé to vzniklo spontánne. Našou hlavnou inšpiráciou pri budovaní projektu boli v tom období ešte len zahraničné ‚cabin‘, chceli sme vytvoriť niečo moderné, odlišné, ale hlavne útulné. Naši klienti tu oddychujú a čerpajú sily uprostred oravskej prírody. Pobyt v domčeku je prispôsobený na každé ročné obdobie,“ hovorí. 

Odporúčané
Dom v kopcoch nad Banskou Bystricou, z ktorého nebudeš vedieť spustiť oči. Ponúka výhľad na mesto aj Tatry Dom v kopcoch nad Banskou Bystricou, z ktorého nebudeš vedieť spustiť oči. Ponúka výhľad na mesto aj Tatry 26. apríla 2024, 13:30

Vo svojom voľnom čase má Peter rád oddych v prírode. Aj preto sa rozhodol postaviť domček na strome. Jeho práca spočíva v staraní sa o klientov, upratovanie či všetko okolo ubytovania. Na stavbu si vyčlenil rozpočet, no ako sám tvrdí, podarilo sa mu ho prekročiť. 

Ak ťa bavia články o interiérovom dizajne a architektúre, prečítaj si článok o Zuzane, ktorá prerobila starý 1-izbový byt, rozhovor so Slovákom Mikim, ktorý pracuje ako dizajnér v LA, či o Bianke Rumanovej a jej novom dome. 
North_House_Orava architektúra Slovensko dizajn interiérový dizajn
Zdroj: North_House_Orava

Dizajn premyslený do posledného detailu


Peter nám prezradil, s kým pracoval na celkovej vizualizácii domu. Jeho predstavou bolo, aby sa dizajnom domčeka čo najviac priblížil škandinávskym krajinám. „Vizualizáciu sme riešili s mladým a šikovným projektantom Jakubom Kiskom, s ktorým sme dali hlavy dokopy a každý mal k dizajnu čo povedať. Chceli sme sa dizajnom priblížiť k severským krajinám,“ opisuje pre Refresher. Od prvotného nápadu až po dokončenie vraj práce trvali  približne rok. Celý proces zahŕňal nielen samotnú realizáciu, ale aj hľadanie vhodnej lokality a výstavbu. 

Stavba domu v korunách stromov trvala približne pol roka. Každú časť domčeka zverili do rúk odborníkov. A to od drevenej konštrukcie až po okná a živú strechu. Ako sám hovorí, je rád, že mal poruke zručného majstra na práce s drevenými konštrukciami.


„Na začiatku sme dlhšie premýšľali nad tým, aký dizajn použijeme. Keďže vo svete už fungujú podobné domčeky v korunách stromov, chceli sme sa od nich odlíšiť, a preto sme sa rozhodli ísť do modernejšieho štýlu. Domček je navrhnutý s dôrazom na estetiku, funkčnosť a hlavne dokonale zapadá do okolitej prírody,“ dodáva. 


Komfort v srdci prírody

Vybavenie domčeka zahŕňa základné potreby, ako je suché WC, pitná horská voda, plynový sporák s kanvicou, elektrické osvetlenie, ktoré svieti vďaka fotovoltike. „Domček je dokonalé miesto pre tých, ktorí chcú pauzu od hlučného mesta. Niektorí tu chodia pracovať v samote, iní chcú iba zrelaxovať. North House je obklopený prírodou, na základe čoho môžete na chvíľu vypnúť od každodenného rýchleho života. Raňajky prinesieme priamo k vám,“ hovorí. Tie si hostia môžu vychutnať na terase s krásnym výhľadom. Ako nám približuje, raňajkový košík je pripravený z čerstvých a domácich surovín podľa vlastného výberu. Po prebudení na návštevníkov čaká raňajkový kôš, ktorý si pomocou lana vytiahnu priamo na terasu domčeka. 

Odporúčané
Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy 24. apríla 2024, 15:00

Zateplený dom na strome je plne prispôsobený na fungovanie aj počas zimnej sezóny. Dizajnový interiér je navrhnutý tak, aby sa hostia počas návštevy cítili útulne, zrelaxovane a v neposlednom rade dobrodružne. Dominuje mu drevo, svetlé farby a dizajnový nábytok. Vrchná časť ukrýva manželskú posteľ, z ktorej môžeš priamo cez okno sledovať srnky pasúce sa na tráve, pokropenej čerstvou rannou rosou.

V spodnej časti sa nachádza rozkladacia pohovka, stôl a stoličky. Táto časť ponúka prekrásne výhľady na jeden z najznámejších oravských vrchov Choč. K dispozícii je v domčeku aj piecka, v ktorej praskajúci oheň dodáva strávenému večeru ten správny šmrnc. Okrem útulného interiéru domček disponuje aj priestrannou krytou terasou, kde je pripravené sedenie pre štyri osoby. Samozrejmosťou je aj hygiena a nad umývadlom sa nachádza vždy doplnená nádržka s čerstvou horskou vodou.

North House Orava interiérový dizajn architektúra Slovensko
Zdroj: North House Orava

Rozpočet prekročili, problém bol s elektrinou


S Petrom sme sa porozprávali aj o tom, či mali pred celým projektom vyčlenený rozpočet. Presnú sumu nám odmietol prezradiť, no povedal, že očakávania prekročil o 10 %. „V tom čase bolo veľmi zložité dostať materiál na nedostupný terén. Obrovskou komplikáciou bola aj elektrická energia, ktorá na mieste nebola k dispozícii. Áno, mali sme stanovený rozpočet, no mierne sme ho prekročili, asi tak o 10 %,“ informuje nás. Peter nám prezradil, že v domčeku hostí zahreje piecka, na ktorej nájdu aj kontakt na pána, ktorý im ju inštaloval. Aj vďaka tejto reklame niečo ušetril, informuje nás. 

Odporúčané
FOTO: Takto vyzerá byt v bratislavskom Starom Meste za pol milióna eur. Dvojizbák z roku 1928 je väčší ako bežné štvorizbáky FOTO: Takto vyzerá byt v bratislavskom Starom Meste za pol milióna eur. Dvojizbák z roku 1928 je väčší ako bežné štvorizbáky 17. apríla 2024, 11:00

Najnákladnejšia bola podľa slov Petra živá strecha a konštrukcia domčeka. Jednou z myšlienok projektu bolo poukázať na možnosť vytvorenia živej strechy s vlastnosťou vegetácie. Pomocou živej strechy tak vytvárajú nový priestor pre vtáky, hmyz a niektoré druhy rastlín. Elektriku a živú strechu im zabezpečili externé firmy. 

V galérii nižšie si pozri dizajn domčeka aj štýlový interiér. 

North House Orava interiérový dizajn architektúra SlovenskoNorth House Orava interiérový dizajn architektúra SlovenskoNorth House Orava architektúra interiérový dizajn Orava ubytovanie na SlovenskuNorth House Orava architektúra interiérový dizajn Orava ubytovanie na Slovensku
Zobraziť galériu
(18)
Domov
Zdieľať
Diskusia