Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. októbra 2023, 14:30
Čas čítania 6:54
Adriana Královičová

Z Petržalky do Los Angeles. Klientkou Slováka Mikiho bola aj Lady Gaga, jeho dom sa dostal na titulku Elle Decoration

KULTÚRA DIZAJN INTERIÉROVÝ DIZAJN ÚSPEŠNÍ SLOVÁCI ZAHRANIČNÁ ARCHITEKTÚRA
Uložiť Uložené

Pod jeho značkou Mirohaus vznikli tri domy, ktoré nadizajnoval sám a dnes ich ponúka ako ubytovanie. Tieto luxusné a štýlové stavby si hneď získali veľkú obľubu, jeden z nich dokonca zdobil titulku magazínu Elle Decoration.

Miki Bauer vyrastal v Petržalke, no kariéru v dizajne rozbehol v New Yorku a neskôr v LA, kde pracoval u svetoznámej celebritnej dizajnérky. Dnes vlastní značku Mirohaus, pod ktorú okrem výroby nábytku či iných dekorácií do domu patria aj tri luxusné domy. Stavba v štýle mid-century stojí v Palm Springs a dva domy v Yucca Valley pri národnom parku Joshua Tree. Fungujú ako ubytovanie a jeden sa dokonca dostal na titulku magazínu Elle Decoration.

Túto stavbu kúpil za 650 000 dolárov, dnes má hodnotu niekoľko miliónov dolárov. V prvej rezidencii navrhol celý interiér a vonkajšie okolie, pri ostatných nadizajnoval všetko. Za noc v rezidencii v Palm Springs zaplatíš približne 550 dolárov, v Joshua Tree zhruba 580 dolárov, ceny sa menia podľa sezóny. Tretí dom je už skoro dokončený. Bežne si ľudia prenajímajú v Amerike podobné nehnuteľnosti aj na niekoľko mesiacov, no podľa Mikiho to majiteľom ubytovania neprináša zisk. 

Je známe, že niektorí ľudia si domy prenajímajú aj na dva či tri mesiace. Airbnb ti však na tomto vôbec nezarobí. Náš dom špecificky zarába najviac, ak to máme z 30 dní vybookovaných napríklad 20 dní,“ hovorí pre Refresher Miki Bauer.

Podpor našu prácu a staň sa členom klubu Refresher+.
Miro haus, architektúra, dizajn, interiérový dizajn, úspešní Slováci, Amerika, Slováci v Amerike
Zdroj: Instagram @mikibauer

Do New Yorku si prišiel ako 18-ročný, stal sa naozaj tvojím druhým domovom. Čo ťa neskôr priviedlo k rozhodnutiu presťahovať sa do slnečného LA?

Do New Yorku som odišiel ako 18-ročný, vyštudoval som na Univerzite Pratt Institute priemyselný dizajn. Hneď po štúdiu som mal jednu prácu, kde som dizajnoval a vyrábal nábytok na mieru. Po troch rokoch som si začínal uvedomovať, že v tej firme nedokážem ďalej rásť. Bolo to síce všetko kreatívne a naozaj dobrodružné, no robil som prácu asi za štyroch ľudí. Za tých štyroch ľudí mi, samozrejme, neplatili.

Odporúčané
Porotca z Nákupných maniačok: Slovenky sa obliekať vedia, chýba im však autentickosť. Tento módny kúsok by som zakázal (Rozhovor) Porotca z Nákupných maniačok: Slovenky sa obliekať vedia, chýba im však autentickosť. Tento módny kúsok by som zakázal (Rozhovor) 25. apríla 2024, 12:30

V 25 rokoch som si našiel iný džob a vtedy som spoznal teraz už moju ženu. Ona bola z LA, ale presťahovala sa na rok za mnou do NY. Keďže náš vzťah bol čoraz serióznejší, začal som premýšľať nad prácou na západnom pobreží. Nikdy predtým som si nemyslel, že opustím New York. Hľadal som si prácu, robil som veľa pohovorov a nakoniec sa mi podarilo získať dve v LA. Odletel som tam, mal som pohovory u dvoch svetoznámych dizajnérov a nakoniec som si jeden džob vybral. 

Vyskúšaj predplatné
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 147367 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Pre ktorú celebritnú dizajnérku pracoval v LA.
  • S ktorými slávnymi osobnosťami pracoval. 
  • Ako by porovnal odvetvie dizajnu z finančného hľadiska v LA a New Yorku. 
  • Prečo majú jeho Mirohouses taký úspech. 
  • Ako robiť biznis s Airbnb v LA tak, aby sa to finančne oplatilo. 
Domov
Zdieľať
Diskusia