Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
10. novembra 2023, 14:30
Čas čítania 2:36
Adriana Královičová

FOTO: Manželia zo Slovenska predali svoj biznis a začali stavať domčeky na Liptove, jeden ich vyšiel na 20 000 eur

KULTÚRA ARCHITEKTÚRA ZO SLOVENSKEJ A Z ČESKEJ REPUBLIKY DIZAJN INTERIÉROVÝ DIZAJN KAM NA VÝLET – SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Slováci postavili tieto domčeky na Liptove.

Slováci Simona a Marián na Liptove vybudovali „dedinku“, v ktorej ponúkajú hosťom zážitkové ubytovanie. Svoj projekt nazvali Liptovalley, ktorý zahŕňa niekoľko útulných ubytovacích domčekov a relaxačný wellness. Mobilné domy si manželia dali vyrobiť, mini domčeky navrhli a postavili svojpomocne. S dizajnom sa vyhrali, a aj keď mali stanovený rozpočet, priznávajú, že ho prekročili. Toto miesto je obklopené krásnou prírodou a ponúka romantický únik pre dvoch s úchvatným výhľadom na Kriváň. Za noc v malom domčeku zaplatíš 80 eur. 

„Mali sme stanovený rozpočet. Myslím si, že na jeden dom sme mali vyčlenených približne 10 000 eur. Samozrejme, že sme to prekročili a skončili sme pri dvojnásobnej sume. Pri niektorých veciach som zostala veľmi prekvapená, napríklad z takej ceny pálenej škridly. Nechcela som ísť do plechovej strechy v žiadnom prípade. Prekvapila nás aj cena okien, na to, že je to celkom malý priestor, je ich tam naozaj veľa. Do stavby sme sa pustili pred covidom, teraz si tie ceny už ani nedokážem predstaviť,“ približuje nám proces stavby Simona. 

Odporúčané
Takto vyzerá dizajnový byt pre mladého sneakerheada. Slovenskí architekti skĺbili cool vychytávky s atmosférou streetwearu Takto vyzerá dizajnový byt pre mladého sneakerheada. Slovenskí architekti skĺbili cool vychytávky s atmosférou streetwearu 30. apríla 2024, 13:30

V článku sa dočítaš, ako sa po niekoľkých rokoch podnikania rozhodli zanechať svoj pôvodný biznis a sústrediť sa na stavbu domčekov, čo bolo na projekte najťažšie a ceny akých materiálov ich najviac prekvapili.  

V živote chceli vyskúšať niečo nové 

Známi im vždy vraveli, aké ticho a pokoj majú na Liptove. Manželia si to stále neuvedomovali, no rovno pred nosom mali rozprávkový výhľad na hory, konkrétne na vrch Kriváň. Z maringotiek, ktoré stáli celý život na ich pozemku, sa rozhodli vytvoriť ubytovanie. Z pôvodných stavieb zachovali iba kovovú konštrukciu a následne ich aj s pomocou priateľov premenili na útulné domčeky. Chceli preniesť a ponúknuť kúsok relaxu na Liptove aj ľuďom, ktorí sa u nich ubytujú. 

Liptovalley Tatry Slovensko architektúra dizajn interiérový dizajnLiptovalley Tatry Slovensko architektúra dizajn interiérový dizajnLiptovalley Tatry Slovensko architektúra dizajn interiérový dizajnLiptovalley architektúra interiérový dizajn Slovensko
Zobraziť galériu
(4)

„S mužom milujeme cestovať po svete na motorke. Uprednostňujeme ubytovanie v kempoch či mobilných domoch. Takéto skúsenosti máme napríklad z Korziky, zo Sardínie a z Francúzska. Vždy sa nám to veľmi páčilo. Počas ciest sme postupne začali čerpať inšpiráciu. Naša prvá stavba je inšpirovaná Toskánskom, je to kamenná garáž s altánkom. Rozhodli sme sa, že chceme vyskúšať v našom živote zmenu a venovať sa tomu naplno. Zmenili sme aj prácu, po 20 rokoch sme predali pneuservis a začali stavať obytné mini domčeky,“ hovorí Simona. 

Odporúčané
KVÍZ: Spoznáš známe slovenské miesta iba podľa obrysu? Otestuj sa, ako dobre poznáš Slovensko KVÍZ: Spoznáš známe slovenské miesta iba podľa obrysu? Otestuj sa, ako dobre poznáš Slovensko 29. apríla 2024, 10:00

Medzitým dali do výroby aj mobilné domy, ktoré sú súčasťou ich projektu Liptovalley. Autorka projektu priznáva, že inšpiráciu čerpala najmä zo škandinávskych domčekov. „Vždy ma to bavilo, a to som netušila, že niečo podobné postavíme sami. Tento rok sme mali možnosť spoznať Nórsko, tak sa mi potvrdilo, že tie naše sú naozaj škandinávske,“ dodáva. 

Liptovalley Tatry Slovensko architektúra dizajn interiérový dizajn
Zdroj: Liptovalley

S dizajnom interiéru sa vyhrali

Celu realizáciu nechal Mário na Simonu. Najťažšie podľa nej bolo, že ju limitovala konštrukcia. S danými mierami a rozlohou 12 štvorcových metrov premýšľala, ako sa do priestoru zmestí spálňa, kuchyňa a kúpeľňa. „Denne som tam strávila hodiny s krajčírskym metrom. Napríklad kúpeľňa má tri štvorcové metre, ale spĺňa všetko, čo zákazník potrebuje. Dokonca sme niektorých inšpirovali natoľko, že si do svojho domu zabudovali presne takú malú, ale funkčnú kúpeľňu.“

Nábytok z masívu manželom vyrobil na mieru stolár, ktorý je ich známy. Podľa ich slov bolo najťažšie pracovať s holým priestorom. „Zrazu si musíte predstaviť rozmer okien či dverí. Na celkovú stavbu sme použili staré drevo, ktoré nám zostalo z inej stavby. Z drevených trámov je aj celá terasa,“ približujú manželia. 

Liptovalley Tatry Slovensko architektúra dizajn interiérový dizajn
Zdroj: Liptovalley

Tieto položky ich zaskočili

Nešetrili nikde. Simona mala v pláne ušetriť pri kúpeľniach, kde chcela zachovať len čistú betónovú stierku bez obkladu, no ani to nebolo také lacné, ako čakala. Majster, ktorý páru pomáhal, sa vraj doslova učil na ich kúpeľni. „Často sa naše názory nestretli a ja som musela svoje ‚dizajnové‘ riešenia veľmi obhajovať. Niekedy mu môj štýl nedával zmysel a bolo to pre neho nové,“ hovorí nám Simona. 

Odporúčané
Hanušovský viadukt stavali väzni z pracovných táborov. Dvakrát zničený most má temnú minulosť, stále je najväčší v strednej Európe Hanušovský viadukt stavali väzni z pracovných táborov. Dvakrát zničený most má temnú minulosť, stále je najväčší v strednej Európe 28. apríla 2024, 14:30

Zažili aj situácie, keď sa nevedeli manželia dohodnúť ani medzi sebou. „Študovala som, až kým som nenašla nábytok a veci, ktoré by sa perfektne hodili do nášho interiéru. Počas stavby bolo toho naozaj veľa a stále sme museli niečo riešiť,“ dodáva pár. 

Liptovalley Tatry Slovensko architektúra dizajn interiérový dizajnLiptovalley Tatry Slovensko architektúra dizajn interiérový dizajnLiptovalley Tatry Slovensko architektúra dizajn interiérový dizajnLiptovalley Tatry Slovensko architektúra dizajn interiérový dizajn
Zobraziť galériu
(12)
Domov
Zdieľať
Diskusia