Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
29. novembra 2023, 14:30
Čas čítania 9:14
Denisa Šútorová

Alica študovala na univerzite, kam chodil aj princ William: Spolubývajúca tu videla prvýkrát umývačku, doma mali sluhov (Rozhovor)

Alica študovala na univerzite, kam chodil aj princ William: Spolubývajúca tu videla prvýkrát umývačku, doma mali sluhov (Rozhovor)
Zdroj: Archív respondenta/Alica Mozolikova
ZAUJÍMAVOSTI AKO SA TI ŠTUDUJE NA... SLOVÁCI ÚSPEŠNÍ SLOVÁCI VYSOKÉ ŠKOLY VZDELÁVANIE ŽIVOT SLOVÁKOV V ZAHRANIČÍ
Uložiť Uložené

Úspešná Slovenka Alica Mozolikova absolvovala štúdium na prestížnej univerzite St Andrews, ktorú kedysi navštevoval aj princ William a Kate Middleton. Ako sa študuje medzi aristokraciou a prečo si pred skúškovým zaplávala v Severnom mori?

Medzi elitu svetových univerzít patrí určite Oxford či Cambridge. Hoci by milióny študentov spravili čokoľvek, aby boli súčasťou jednej zo spomínaných univerzít, pred 23 rokmi sa rozhodol následník britského trónu pre inú školu. Princ William totiž pri výbere vzdelania uprednostnil najstaršiu škótsku univerzitu – University of St Andrews, ktorá medzi rokmi 1410 a 1413 vznikla v rovnomennom mestečku.

Práve túto univerzitu v rebríčku 2023 Guardian University Guide vyhlásili za najlepšiu univerzitu vo Veľkej Británii. Od nepamäti sú na zozname jej absolventov ľudia zo šľachtických rodov, ku ktorým sa zaradila aj 29-ročná Slovenka Alica Mozolikova. 

29-ročná Slovenka sa vo svete nestratí. Za sebou má totiž štúdium na prestížnych zahraničných univerzitách. Svoje úspechy však berie s obrovskou pokorou.
29-ročná Slovenka sa vo svete nestratí. Za sebou má totiž štúdium na prestížnych zahraničných univerzitách. Svoje úspechy však berie s obrovskou pokorou. Zdroj: Archív/Alica Mozolikova

Ešte predtým ako na St Andrews získala magisterský titul z odboru financie a manažment, stihla aj bakalárske štúdium ekonómie a financií na Karlovej univerzite a prvého magistra na londýnskom inštitúte Sotheby's Institut (v odbore história umenia). Svoje poznatky dnes Alica uplatňuje na Slovensku. 

„Je naozaj veľmi ťažké nastúpiť u nás na pozíciu, kde by absolvent dostal ohodnotenie, ktoré zodpovedá tomu, čo sa naučil v zahraničí,“ hovorí pre Refresher.

Odporúčané
Marek predáva byty v Thajsku: Slováci tu po voľbách začali vo veľkom kupovať nehnuteľnosti. Byt tu kúpiš už za 35-tisíc Marek predáva byty v Thajsku: Slováci tu po voľbách začali vo veľkom kupovať nehnuteľnosti. Byt tu kúpiš už za 35-tisíc 29. apríla 2024, 9:30

„Chcela by som však študentov povzbudiť, aby verili kráse svojich snov a mali nadšenie pre prácu. Nerobiť niečo len pre peniaze, ale možno s vierou, že niečo túžim odovzdať spoločnosti, každý v tom svojom odbore po svojom. Samozrejme, sú aj ľudia, ktorí nemusia byť v niečom experti, ale stále dokážu inšpirovať okolie a viesť ho vpred. Presne k tomu nás viedli aj na St Andrews. Priviedla ma sem práve ambícia školy, jej elegancia, ale aj náročnosť štúdia,“ dodáva pokorne. V rozhovore nám prezradila, ako sa jej študovalo medzi aristokraciou, ako hodnotí prístup profesorov, ale aj to, ako sa na školu dostať. 

Ako sa študuje na najstaršej škótskej univerzite medzi aristokratmi? V rozhovore nám o tom porozprávala ambiciózna a úspešná Slovenka Alica Mozolikova.
Ako sa študuje na najstaršej škótskej univerzite medzi aristokratmi? V rozhovore nám o tom porozprávala ambiciózna a úspešná Slovenka Alica Mozolikova. Zdroj: Archív respondenta/Alica Mozolikova

V Refresheri pre teba radi zbierame príbehy Slovákov zo zahraničia. Len nedávno sme ti napríklad priniesli rozhovor so študentom na Harvarde. Tvorbu ďalších kvalitných výstupov môžeš podporiť, ak sa staneš členom klubu REFRESHER+.

Tam, kde sa Kate stretla s Williamom 

Prestížna škótska univerzita St Andrews sa do popredia nedostáva len vďaka nadštandardnému vzdelaniu, ale aj vskutku výnimočnému zoznamu absolventov. Azda najznámejšími sú práve princ William a Kate Middleton (dnes už princezná z Walesu). Na to, aby si vedel, že sa slávna dvojica zaľúbila práve tu, nemusíš byť ani fanúšikom britskej kráľovskej rodiny. Ich príbeh totiž obletel svet.

Kate Middleton (dnes princezná z Walesu) a princ William počas promócií na univerzite St Andrews v roku 2005. Medzi prítomnými nechýbala ani kráľovná Alžbeta II.
Kate Middleton (dnes princezná z Walesu) a princ William počas promócií na univerzite St Andrews v roku 2005. Medzi prítomnými nechýbala ani kráľovná Alžbeta II. Zdroj: Getty Images/Anwar Hussein Collection/ROTA/WireImage), Getty Images/Tim Graham Photo Library via Getty Images

Kým Kate študovala históriu umenia, William sa na St Andrews venoval geografii. Hoci od promócií kráľovskej dvojice uplynulo už viac ako 18 rokov, podľa Slovenky Alice ich prítomnosť na škole stále cítiť. „Vedenie aj študenti tým žijú. Všetci, ktorí na univerzitu prídu, sú vedení k uvedomeniu, že študovať na škole, kde bol princ William, je určité privilégium,“ hovorí.

Odporúčané
Mladý Bratislavčan si otvoril luxusnú čistiareň tenisiek ShinyShoes: Najhoršie, čo môžeš urobiť, je hodiť ich do práčky (Reportáž) Mladý Bratislavčan si otvoril luxusnú čistiareň tenisiek ShinyShoes: Najhoršie, čo môžeš urobiť, je hodiť ich do práčky (Reportáž) 27. apríla 2024, 12:30

Jedným z najnavštevovanejších miest s odkazom na Williama a Kate je práve kaviareň Northpoint Cafe, ktorá sa nachádza oproti univerzitnej knižnici. „Na kaviarni je napísané ‚Where Kate met Wills, for a coffee‘, teda kde sa Kate stretla s Willsom na káve. Majú tam výborné scones, čo je tradičné sladké pečivo, nikdy som si ho nevedela odpustiť (smiech). Určite odporúčam!“ dodáva Alica. 

Ikonická kaviareň je povinnou zastávkou prehliadky okolo kampusu, ktorá sa dáva všetkým novým študentom. Hneď pri vstupe ťa privíta nápis Kde Kate stretla Willsa na káve. Kaviareň vidíš na fotke vľavo.
Ikonická kaviareň je povinnou zastávkou prehliadky okolo kampusu, ktorá sa dáva všetkým novým študentom. Hneď pri vstupe ťa privíta nápis Kde Kate stretla Willsa na káve. Kaviareň vidíš na fotke vľavo. Zdroj: Facebook/Northpoint cafe, Archív respondenta/Alica Mozolikova

Hoci je St Andrews od nepamäti známa tým, že ju navštevujú členovia škótskej, anglickej či európskej šľachty, paparazzovia sa vraj v blízkosti školy nevyskytujú. „Kampusy nejako špeciálne chránené nie sú, ale vždy som sa tu cítila bezpečne. Bez kartičky sa tu nepohneš a okrem toho je St Andrews dosť ďaleko od civilizácie, takže každý si tú cestu dvakrát premyslí,“ vysvetľuje nám Slovenka.

Takto spoznáš, či je niekto na škole šľachtic

Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
len za 51
a čítaj všetko bez obmedzení
Kúpiť predplatné
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 148871 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo zostala spolubývajúca Alice prekvapená, keď uvidela umývačku riadu.
  • Prečo by si si mal pred skúškovým zaplávať v Severnom mori.
  • Ktorý známy šport sa tu hral prvýkrát v histórii.
  • Či máš nárok na štipendium a koľko si zaplatíš za školné.
  • Ako úspešne zvládnuť prijímačky.
  • Či je štúdium na škole ťažké a ako často sa treba učiť.
  • Čo sa stane, ak nespravíš skúšku.
Domov
Zdieľať
Diskusia