Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
29. októbra 2023, 9:30
Čas čítania 8:23
Denisa Šútorová

Filip Lányi študuje na Harvarde: Slováci nevedia, že školné si tu môže dovoliť takmer každý, má to však háčik

Filip Lányi študuje na Harvarde: Slováci nevedia, že školné si tu môže dovoliť takmer každý, má to však háčik
Zdroj: Unsplash/Somesh Kesarla Suresh
ZAUJÍMAVOSTI AKO SA TI ŠTUDUJE NA... SLOVÁCI ÚSPEŠNÍ SLOVÁCI VYSOKÉ ŠKOLY VZDELÁVANIE ŽIVOT SLOVÁKOV V ZAHRANIČÍ
Uložiť Uložené

„Čo sa o Harvarde nevie, je, že Harvard vie byť pre väčšinu Slovákov finančne menej náročný ako štúdium na Slovensku, háčik je sa naň dostať,“ hovorí Filip. Ročne sa prijme iba 1 600 študentov zo 60-tisíc.

Slávnu americkú univerzitu Harvard azda netreba predstavovať. Už stáročia sa s ňou spája tradícia, prestíž a renomé, ktoré jej prináša excelentné akademické prostredie a popredný výskum. S rokom založenia 1636 zároveň nesie status najstaršej univerzity v Spojených štátoch amerických a jednej z najuznávanejších univerzít sveta. Na zozname absolventov jej nechýba Barack Obama, Mark Zuckerberg či John F. Kennedy, no len pred pár týždňami sa k prvákom zapísal práve 20-ročný Slovák Filip Lányi.

„11 rokov som profesionálne plával za Piešťany a Slovensko a študoval som na Hlohoveckom gymnáziu. Dlho som však sníval o štúdiu v Amerike. Tento sen sa mi prednedávnom splnil,“ hovorí pre Refresher. „V celkovom časovom zaťažení mám niekedy problém si uvedomiť, kde sa vlastne nachádzam, veľakrát sa tak musím zastaviť a uvedomiť si, že som naozaj na Harvarde a ako veľmi som za to vďačný,“ dodáva.

Filip Lányi dosahoval počas štúdia na predošlých školách fantastické výsledky. Okrem toho, že bol takmer samý jednotkár, si našliapol aj na sľubnú plaveckú kariéru. Prijímacia komisia Harvardu preto nemala o čom premýšľať. V rozhovore nám talentovaný Slovák prezradil, ako prebiehajú prijímačky a ako vníma samotné štúdium na jednej z najslávnejších univerzít sveta.
Filip Lányi dosahoval počas štúdia na predošlých školách fantastické výsledky. Okrem toho, že bol takmer samý jednotkár, si našliapol aj na sľubnú plaveckú kariéru. Prijímacia komisia Harvardu preto nemala o čom premýšľať. V rozhovore nám talentovaný Slovák prezradil, ako prebiehajú prijímačky a ako vníma samotné štúdium na jednej z najslávnejších univerzít sveta. Zdroj: Archív respondenta/Filip Láyni

Hoci zatiaľ medzi spolužiakmi nestretol nikoho slávneho, natrafiť v kampuse na celebritu nie je vraj problém. Len pred mesiacom boli na inaugurácii novej prezidentky Harvardu práve Obamovci. Svoje turné však mali na škole aj Oprah Winfrey, Toto Wolf z F1, spevák Nicky Youre či youtuber Mr. Beast.

Odporúčané
Marek predáva byty v Thajsku: Slováci tu po voľbách začali vo veľkom kupovať nehnuteľnosti. Byt tu kúpiš už za 35-tisíc Marek predáva byty v Thajsku: Slováci tu po voľbách začali vo veľkom kupovať nehnuteľnosti. Byt tu kúpiš už za 35-tisíc 29. apríla 2024, 9:30

Okrem neskutočných zážitkov na Filipa pravdepodobne čaká aj úspešná budúcnosť. Vďaka pevnej komunite absolventov Harvardu totiž bude mať možnosť uchádzať sa o job na vysokých pozíciách. V rozhovore nám porozprával o zaujímavostiach o štúdiu a poradil, ako sa na Harvard dostať a zvládnuť financovanie.

V Refresheri pre teba radi zbierame príbehy Slovákov v zahraničí. Len nedávno sme ti priniesli rozhovor so študentmi prestížnej Cambridgeskej univerzity. Tvorbu ďalších kvalitných výstupov môžeš podporiť, ak sa staneš členom klubu REFRESHER+.

Harvard sa uistí, že si ho študenti môžu dovoliť

Filip nás hneď na úvod odrovnal informáciami ohľadom školného. „Čo sa o Harvarde nevie, je, že Harvard by bol pre väčšinu Slovákov finančne menej náročný ako štúdium na Slovensku, háčik je sa naň dostať,“ hovorí. „Keď si človek vygoogli, koľko ťa škola stojí ročne, myslím, že to vyhodí čiastku 87-tisíc dolárov. To okrem školného zahŕňa aj ubytovanie, jedlo a iné poplatky. Univerzita však ponúka 100-percentnú finančnú podporu, ak študent spĺňa určité podmienky,“ dodáva.

Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
len za 51
a čítaj všetko bez obmedzení
Kúpiť predplatné
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 146871 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako sa môžeš na Harvard dostať úplne zadarmo a od čoho to závisí.
  • Čo všetko musí zvládať študent Harvardu a ako prebieha výučba.
  • Prečo sú skúšky počas semestra také náročné.
  • Ako fungujú tajné spolky na škole a či sa do nejakého dostal aj Filip.
  • Prečo majú študenti osobných poradcov.
  • Ako je možné, že si v prvom ročníku nevyberáš zameranie na jeden odbor.
Domov
Zdieľať
Diskusia