Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
28. septembra 2023, 14:30
Čas čítania 7:57
Denisa Šútorová

Slováci študujú na slávnej univerzite Cambridge: Je to tu ako na Rokforte, každý rok máme brutálny bál, no školné zabolí

Slováci študujú na slávnej univerzite Cambridge: Je to tu ako na Rokforte, každý rok máme brutálny bál, no školné zabolí
Zdroj: Unsplash/Julius Dūdėnas
ZAUJÍMAVOSTI AKO SA TI ŠTUDUJE NA... ŠTUDENTI ÚSPEŠNÍ SLOVÁCI VYSOKÉ ŠKOLY VZDELÁVANIE ŽIVOT SLOVÁKOV V ZAHRANIČÍ
Uložiť Uložené

Absolventi anglickej Cambridgeskej univerzity vyformovali svet. Chodil na ňu Isaac Newton či Charles Darwin, no dnes na nej nechýbajú ani ambiciózni Slováci. Ako sa im študuje na jednej z najslávnejších škôl sveta?

Cambridgeská univerzita je jedna z najstarších a najuznávanejších vysokých škôl na svete. Od svojho založenia v roku 1209 sa globálne považuje za popredné centrum vedeckého výskumu a vzdelania. Na zozname jej absolventov totiž nechýbajú najväčší myslitelia, vedci a vynálezcovia histórie ako Isaac Newton, Charles Darwin či Stephen Hawking. Podľa rebríčka QS je momentálne druhou najlepšou univerzitou na svete.

Cambridge je domovom aj ambicióznych a šikovných Slovákov, ktorí svojím dielom prispievajú k rozvoju svojich odborov. Ako vyzerá štúdium a život na jednej z najuznávanejších a najdrahších škôl sveta, pre Refresher porozprávali Martina Orvošová (študentka PhD. v odbore Plant Sciences a tiež absolventka bakalárskeho a magisterského štúdia na univerzite) a Matej Urban (študent druhého ročníka bakalárskeho odboru Computer Science).

Martina Orvošová je absolventkou bakalárskeho a magisterského štúdia na Cambridgei a študentkou PhD. v odbore Plant Sciences. Pre Refresher porozprávala, ako sa jej štúdium podarilo zafinancovať pred brexitom aj po ňom. Matej Urban, ktorý aktuálne začína druhý ročník bakalárskeho štúdia v odbore Computer Science, si 50-tisícové školné musel zaplatiť bez anglickej študentskej pôžičky. Okrem toho, že rok pred nástupom na univerzitu pracoval, v článku ťa inšpiruje aj k iným spôsobom, ktoré ti môžu pomôcť zaplatiť astronomickú sumu.
Martina Orvošová je absolventkou bakalárskeho a magisterského štúdia na Cambridgei a študentkou PhD. v odbore Plant Sciences. Pre Refresher porozprávala, ako sa jej štúdium podarilo zafinancovať pred brexitom aj po ňom. Matej Urban, ktorý aktuálne začína druhý ročník bakalárskeho štúdia v odbore Computer Science, si 50-tisícové školné musel zaplatiť bez anglickej študentskej pôžičky. Okrem toho, že rok pred nástupom na univerzitu pracoval, v článku ťa inšpiruje aj k iným spôsobom, ktoré ti môžu pomôcť zaplatiť astronomickú sumu. Zdroj: archív respondenta/Matej Urban, Archív respondentky/Martina Orvošová

„Keď je človek v Anglicku a počúva miestnych, uvedomí si, že okolo Cambridgea je naozaj veľká tradícia a mystika. Byť súčasťou školy je obrovský úspech, ale aj česť. Niektorí ľudia o tom snívajú už od svojich desiatich rokov a pripravujú sa, že sem raz pôjdu. Veľa vecí na škole je špecifických nielen v rámci Anglicka, ale aj v rámci sveta a práve to tvorí to, čím je tá škola taká dobrá a výnimočná,“ hovorí Martina. „Ako výskumníčkam môžem zároveň potvrdiť, že výskum je tu na svetovej úrovni,“ dodáva.

Názov školy: University of Cambridge
Adresa: The Old Schools, Trinity Ln, Cambridge CB2 1TN, Spojené kráľovstvo
Ročné školné pre študentov bakalárskych kurzov z EÚ: Pohybuje sa približne v sumách 27-tisíc až 60-tisíc libier.

V Refresheri pre teba radi zbierame príbehy Slovákov v zahraničí. Len nedávno sme ti napríklad priniesli rozhovor so študentkami prestížnej londýnskej univerzity Central Saint Martins. Tvorbu ďalších kvalitných výstupov môžeš podporiť, ak sa staneš členom klubu REFRESHER+.

Takmer ako Rokfort

Cambridge je vďaka svojmu jedinečnému systému, v rámci ktorého sa univerzita delí na jednotlivé colleges, veľmi špecifický. College je niečo ako fakulta, avšak je samostatnou jednotkou v rámci univerzity a má vlastnú históriu, tradície, ale aj množstvo financií. Vybrať si ju môžeš sám. 

Cambridge pripomína v mnohých ohľadoch Rokfort. „Takmer pri každom mieste na škole nájdeš plaketku s opisom, aký objav sa kde uskutočnil, že tu sa napríklad prvýkrát spravil obraz DNA, alebo môžeš ísť do tej istej záhrady, kde kedysi študoval Charles Darwin,“ opisuje Maťa. 
Cambridge pripomína v mnohých ohľadoch Rokfort. „Takmer pri každom mieste na škole nájdeš plaketku s opisom, aký objav sa kde uskutočnil, že tu sa napríklad prvýkrát spravil obraz DNA, alebo môžeš ísť do tej istej záhrady, kde kedysi študoval Charles Darwin,“ opisuje Maťa.  Zdroj: Unsplash/Dorin Seremet

„Týka sa vecí z každodenného života okrem učenia. Ovplyvňuje to, kde bývaš, kde máš jedáleň či knižnicu, ale aj špeciálne recepcie či dokonca imatrikulácie,“ dodáva. Kým Martina je na St John’s, ktorá je druhou najbohatšou na univerzite, Matej je na prvej najbohatšej Trinity College. Podobnú štruktúru nájdeme už len na Oxforde a Durhamskej univerzite. „Je to ako na Rokforte, kde boli fakulty, len tu máme colleges, a to až 31,“ hovorí Martina. 
 

Škola má rozlohu až 617 hektárov, nájdeš tam aj mnoho historických kuriozít. „Môžeš ísť napríklad do tej istej záhrady, kde kedysi študoval Charles Darwin, ale jedným z najväčších unikátov je práve strom v botanickej záhrade, ktorý vyrástol z konára pôvodného stromu, z ktorého na Isaaca Newtona spadlo jablko,“ zasväcuje nás do detailov Martina.

Podľa Mateja stojí za zmienku aj prekrásna kaplnka King’s College Chapel, rieka Cam, ktorú si prejdeš loďkou, či slávna Univerzitná knižnica, ktorá je jednou z najväčších univerzitných knižníc na svete s takmer 10 miliónmi kníh, so 17 poschodiami a 130 míľami poličiek. Okrem archívov Newtona, Darwina či Stephena Hawkinga sú v nej údajne ukryté aj niektoré z najstarších fragmentov Koránu.
Podľa Mateja stojí za zmienku aj prekrásna kaplnka King’s College Chapel, rieka Cam, ktorú si prejdeš loďkou, či slávna Univerzitná knižnica, ktorá je jednou z najväčších univerzitných knižníc na svete s takmer 10 miliónmi kníh, so 17 poschodiami a 130 míľami poličiek. Okrem archívov Newtona, Darwina či Stephena Hawkinga sú v nej údajne ukryté aj niektoré z najstarších fragmentov Koránu. Zdroj: archív respondenta/Matej Urban, archív respondentky/Martina Orvošová

 
K jedinečným zážitkom na Cambridgei patrí aj ubytovanie v kampuse univerzity, ktoré využíva väčšina študentov. Internáty poskytujú možnosť žiť v historických budovách s typickou anglickou architektúrou, čo im pridáva určitú dávku tajomnej a vzrušujúcej atmosféry.

Väčšina z nich poskytuje jednolôžkové izby s vlastnou alebo so spoločnou kúpeľnou a so spoločnou kuchyňou a práčovňou. Sumy sa vo väčšine prípadov pohybujú okolo 800 libier za mesiac (v prepočte 922,33 eura). Jedno z najkrajších ubytovacích zariadení má práve college Trinity Hall. Cambridgeská univerzita ti okrem toho garantuje študentské ubytovanie po celý čas trvania kurzu, čo na školách vo Veľkej Británii nie je bežné.

S profesormi si zájdeš aj na drink, takto sa správajú bohatí

Keďže Cambridge prirodzene navštevujú aj študenti z bohatších rodín, zaujímalo nás, či na škole cítiť sociálne rozdiely.

Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
len za 51
a čítaj všetko bez obmedzení
Kúpiť predplatné
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 144729 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako Martina s Matejom zvládajú astronomické školné.
  • Ako sa na Cambridge dostaneš úplne zadarmo.
  • Či Martina s Matejom zažili sociálne rozdiely a ako sa správajú študenti z bohatých rodín.
  • Aké zaujímavé kluby navštevujú študenti Cambridgea.
  • Ako sa dostať na univerzitu a zvládnuť náročné skúšky.
Domov
Zdieľať
Diskusia