Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
7. augusta 2023, 11:34
Čas čítania 2:05
Ema Stanovská

Vône ti môžu pomôcť zlepšiť pamäť aj myslenie. Experiment s esenciálnymi olejmi priniesol šokujúci výsledok

ZDRAVIE VEDA A VÝSKUM ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Čuch je ako jediný z našich zmyslov priamo napojený na oblasť mozgu, ktorá riadi spomienky a emócie. Toto jedinečné spojenie môžeme využiť aj na zlepšenie pamäti či rozhodovania.

Vyvolala ti už niekedy vôňa silné spomienky? Ide o pomerne bežný jav a vedci naň majú vysvetlenie. Čuch je totiž ako jediný z našich zmyslov priamo napojený na oblasť mozgu, ktorá riadi spomienky a emócie.

Vedci nedávno zašli ešte o kúsok ďalej, keď zisťovali, či nám vystavenie rôznym arómam môžu pomôcť zlepšiť aj kognitívne funkcie, ako je pamäť, myslenie a rozhodovanie. Štúdia výskumníkov z Kalifornskej univerzity v meste Irvine vyšla vo vedeckom periodiku Frontiers in Neuroscience.

Čuch je priamo napojený na pamäť

U ľudí so vyššom veku najskôr klesá schopnosť vnímať pachy, až potom sa zhoršujú kognitívne funkcie. Už predošlé výskumy ukázali, že strata čuchu vedie k významnej strate sivej aj bielej hmoty, čiže aj strate mozgových buniek. Napadlo im, že medzi čuchom a neurologickou funkciou môže byť nejaká súvislosť.

Neurobiológ Michael Yassa, ktorého cituje portál Science Alert, hovorí, že čuchový zmysel má špeciálne privilégium, pretože je priamo spojený s pamäťovými okruhmi mozgu (ale aj oblasťou, ktorá riadi emócie). Všetky ostatné zmysly vedú najskôr cez talamus – „prevodovú stanicu“ dráh vedúcich do mozgovej kôry. Vďaka tomuto jedinečnému spojeniu môžeme mať do určitej miery na tieto oblasti dosah.

Odporúčané
Ovocné džúsy: Zdravie vo fľaške alebo blížiaca sa cukrovka? Je 100-percentná šťava skutočne kvalitnejšia? Ovocné džúsy: Zdravie vo fľaške alebo blížiaca sa cukrovka? Je 100-percentná šťava skutočne kvalitnejšia? 27. apríla 2024, 9:30

Predošlé výskumy na myšiach ukázali, že rôzne čuchové podnety stimulujú neuroplasticitu, teda vytváranie nových spojení v mozgu. Pozitívny výsledok prinieslo len striedanie jednotlivých aróm, nie viacerých naraz. Vedci sa podobný experiment rozhodli vyskúšať aj na ľuďoch. 

Účastníci spali pri vôni ruže a levandule

V rámci experimentu, na ktorom sa zúčastnilo 43 mužov a žien vo veku 60 až 85, účastníci pravidelne vdychovali počas spánku rôzne vône. Dostali na to difúzery s esenciálnymi olejmi s vôňou ruže, pomaranča, eukalyptu, citrónu, mäty piepornej, rozmarínu a levandule.

Difúzery používali každú noc na dve hodiny počas šesťmesačného obdobia, pričom každý deň rozptýlili do vzduchu inú vôňu. Vedci testovali pred experimentom a po ňom ich verbálne schopnosti, ako je pamäť, schopnosť verbálneho učenia, plánovania a striedania pozornosti. Účastníkom spravili aj fMRI skeny mozgu. Súčasťou výskumu bola aj kontrolná skupina, ktorá spala v štandardných podmienkach.

Výsledky boli mimoriadne prekvapujúce. Medzi výslednými testami kognitívnych schopností účastníkov oboch skupín bol jasný 226-percentný rozdiel. Ich fMRI snímka mozgu odhalila aj významnú zmenu v anatómii mozgu – skupine ľudí, ktorí pravidelne spávali pri rôznych vôňach, sa zlepšila funkcia v oblasti riadiacej pamäť a myslenie.

„Na udržanie kognitívnych schopností je dôležité neustále stimulovať starú sivú hmotu. Neznamená to len každodenné lúštenie krížoviek. Dôležité je aj okoreniť si prostredie všetkými možnými obrazmi a zvukmi,“ konštatujú výskumníci.

Odporúčané
Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) 25. apríla 2024, 11:00

Keďže všetci dobrovoľníci v štúdii mali podobnú kognitívnu úroveň, vedci sa najbližšie zamerajú na ľudí, u ktorých už nastal určitý úpadok. Doterajšie štúdie naznačujú, že by to mohlo byť sľubné.

V roku 2022 vystavovali ľudí so stredne ťažkou demenciou dvakrát denne 40 arómam počas 15 dní. Na konci experimentu pacienti vykazovali významné zlepšenie pamäti, čuchu, symptómov depresie, pozornosti, verbálnej plynulosti aj jazykových zručností.

Domov
Zdieľať
Diskusia