Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. júla 2023, 13:09
Čas čítania 0:53
Ema Stanovská

Na tieto dva silové cviky vo fitku určite nezabudni. Tvojmu srdcu prospievajú viac ako kardio

ZDRAVIE ZDRAVIE
Uložiť Uložené

V štúdii, ktorá skúmala 16 000 ľudí, vedci tvrdia, že drepy o stenu a plank vedú k výraznejšiemu zlepšeniu krvného tlaku ako aeróbne cvičenie.

Ak chceš mať zdravé srdce, dlhé hodiny kardia ti možno nemusia pomôcť až tak, ako si myslíš. Britskí vedci v novej analýze, ktorá skúmala 16 000 ľudí, tvrdia, že oveľa prospešnejšie môžu byť izometrické silové cvičenia, konkrétne plank a drep o stenu, píše BBC.

V štúdii, publikovanej v British Journal of Sports Medicine, vedci píšu, že by sa aktuálne usmernenia, ktoré ľuďom s vyšším krvným tlakom odporúčajú najmä chôdzu, beh a cyklistiku, mali zmeniť. Drepy o stenu a plank viedli totiž k výraznejšiemu zlepšeniu tlaku ako aeróbne cvičenie.

Až o polovicu lepšie výsledky

Ľudia zapojení do štúdie cvičili rokoch 1990 až 2023 dva týždne alebo dlhšie. Kým aeróbne cvičenie (chôdza, bicykel a pod.) znížil ich krvný tlak v pokoji o 4,49/2,53 mmHg, po izometrickom tréningu sa znížil takmer o polovicu – o 8,24/4 mmHg. 

„Na izometrické cvičenie telo reaguje úplne inak ako na aeróbne. Dvojminútové držanie pozície zvyšuje napätie vo svaloch a po uvoľnení spôsobuje náhly príval krvi, čo zrýchľuje jej prietok v tele. Musíte však pamätať na správne dýchanie,“ hovorí autor štúdie Jamie O'Driscoll z Canterbury Christ Church University.

Odporúčané
Čo proti alergiám? Pomôže ti bozkávanie aj počúvanie Mozarta (vysvetľuje vedec) Čo proti alergiám? Pomôže ti bozkávanie aj počúvanie Mozarta (vysvetľuje vedec) 3. mája 2024, 13:30

Vedci pripomínajú, že akýkoľvek pohyb môže znížiť riziko srdcových a obehových chorôb až o 35 %, uvádza charitatívna organizácia British Heart Foundation. Dospelí by mali vykonávať aspoň 150 minút stredne intenzívneho alebo 75 minút intenzívneho pohybu týždenne. Okrem toho by mali dvakrát týždenne posilňovať svaly.

Domov
Zdieľať
Diskusia