Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
19. júla 2023, 9:30
Čas čítania 5:46
Ema Stanovská

Ervin si otvoril kórejské bistro: Kimči som kedysi robil v detskej vaničke a zakopával na záhrade v 50-kilových sudoch

Ervin si otvoril kórejské bistro: Kimči som kedysi robil v detskej vaničke a zakopával na záhrade v 50-kilových sudoch
Zdroj: Refresher/Dorota Jedináková
GASTRO GASTRO BRATISLAVA GASTROPRIEMYSEL JUŽNÁ KÓREA
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Aby Kórejčanom navaril halušky, dal si doniesť zo Slovenska až 200 kíl bryndze a oravskú slaninu. Rozprávali sme sa s majiteľom nového bistra Banchan Ervinom Polivkom, ktorý v tejto exotickej krajine strávil skoro 9 rokov.

Keď zablúdiš do jedného z vnútroblokov na Obchodnej ulici, narazíš na malé, útulné kórejské bistro s názvom Banchan. Otvorené je len chvíľu, no už teraz priťahuje veľké skupiny ľudí. Jeho majiteľom je Slovák Ervin Polivka, ktorý u nás pred rokom prerazil s vlastnou značkou kórejského národného jedla z fermentovanej zeleniny – kimči.

Ervin ako študent precestoval za osem a pol roka celú Južnú Kóreu. Pre Refresher povedal, že vždy ho lákala ekonómia, no keď si u nás všimol silnejúcu expanziu kórejských firiem, zdalo sa mu ekonomicky výhodné naučiť sa tento exotický jazyk. Vybral si malý odbor kórejské štúdiá v Prahe, ktorý otvárajú raz za tri roky. Ten ho dostal až do Kórey.

Ervin Polivka študoval v Kórei magisterský stupeň odboru ekonómia.
Ervin Polivka študoval v Kórei magisterský stupeň odboru ekonómia. Zdroj: Refresher/Dorota Jedináková

„Po ročnom výmennom pobyte mi došlo, že na to, aby som pochopil túto krajinu, potrebujem viac času. Až po roku som začínal plnohodnotne rozumieť jej jazyku. Preto som po návrate hľadal spôsoby, ako sa tam vrátiť,“ konštatuje dnes už úspešný podnikateľ v oblasti gastra. 

Rozhodol sa tam ísť študovať magisterský stupeň odboru ekonómia. Bol síce v angličtine, ale v rámci svojho programu sa musel učiť aj po kórejsky.

V Refresheri navštevujeme úspešné gastroprevádzky, rozprávame sa s ich majiteľmi a ochutnávame to najlepšie z najlepšieho. Pre viac podobného obsahu sleduj tému gastro Bratislava. Ak chceš mať prístup ku všetkým článkom, nezabudni sa stať členom klubu Refresher+.

Kórejčanom chutia aj halušky

Kontakt so svojím rodiskom úplne nestratil – popri štúdiu sa mu totiž podarilo reprezentovať aj našu slovenskú kuchyňu. Kórejčanom varil naše tradičné jedlá a miestni si vraj veľmi pochvaľovali. 

Kórejské bistro servíruje najväčšie špeciality tejto exotickej krajiny.
Kórejské bistro servíruje najväčšie špeciality tejto exotickej krajiny. Zdroj: Refresher/Dorota Jedináková

„Prevláda tam silná kultúra jedla, obyvatelia sú na svoju kuchyňu veľmi pyšní. Rodiny jedia vonku a street food je pre ne plnohodnotné jedlo,“ opisuje Ervin tamojšie pomery.

Odporúčané
Heui Yeon Kim otvoril prvú kórejskú reštauráciu v Bratislave Maehwa: Psy sú pre mňa domáci miláčikovia, nikdy by som ich nejedol Heui Yeon Kim otvoril prvú kórejskú reštauráciu v Bratislave Maehwa: Psy sú pre mňa domáci miláčikovia, nikdy by som ich nejedol 21. marca 2022, 14:30

Slovenské jedlá varil na rôznych medzinárodných akciách, na ambasáde aj street food festivaloch. Výhodou bolo, že všetko financovali školy, na ktorých Ervin študoval. Otázka však znie – naozaj je možné uvariť halušky zo surovín, ktoré ponúka krajina fermentovanej zeleniny, K-popu a Samsungu?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 140849 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Koľko kíl bryndze Ervín doviezol zo Slovenska do Južnej Kórey.
  • Čo Kórejčania hovoria na rezeň, halušky a guláš.
  • Prečo sa Ervín vrátil na Slovensko a začal vyrábať vlastné kimči.
  • Čo všetko ochutnáš v jeho novom bistre.
  • Ako chutí psie mäso a živá chobotnica.
Domov
Zdieľať
Diskusia