Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
27. apríla 2023, 14:30
Čas čítania 3:54
Ema Stanovská

Vysvetľujeme: čo znamená farebné rozlišovanie Nutri-Score na obaloch potravín a prečo proti nemu bojuje Taliansko aj Česko?

Vysvetľujeme: čo znamená farebné rozlišovanie Nutri-Score na obaloch potravín a prečo proti nemu bojuje Taliansko aj Česko?
Zdroj: Pexels.com
ZDRAVIE ZDRAVÉ STRAVOVANIE ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Označenie Nutri-Score zaraďuje potraviny do piatich hodnotových tried – A, B, C, D a E. Nezohľadňuje však množstvo konzervantov. Prečo sa ho krajiny ako Taliansko či Česko snažia bojkotovať?

Rozlíšiť, ktorá potravina je zdravá a ktorá nie, je v dnešnej záplave konzumu náročnejšie, ako sa zdá. Ak nie si výživový expert, malé písmenká na obale ti povedia asi toľko čo manuál na riadenie raketoplánu. Vlády sa nám to preto snažia všemožne uľahčiť.

Jedným z riešení je systém farebného označovania Nutri-Score, ktorý aj dnes môžeš nájsť na mnohých výrobkoch. Vo viacerých európskych krajinách ho nájdeš na každom produkte, u nás je zatiaľ dobrovoľný – stretneš sa s ním však veľmi často v každom obchode s potravinami.

nutriscore
Zdroj: nutriscoreslovakia.sk

Ešte koncom minulého roka to vyzeralo, že toto označenie bude povinné pre všetky krajiny Európskej únie. Nutri-Score však čelí takému silnému odporu (napríklad aj zo strany Českej republiky), že sa tento plán zatiaľ pozastavil. V tomto článku ti predstavíme, o čo vlastne ide a na čo si dať pozor, keď ho uvidíš na obale tvojich obľúbených cereálií.

V Refresheri informujeme o zdraví, výžive aj zaujímavých lekárskych a vedeckých poznatkoch. Aby ti nič neušlo, nezabudni sledovať témy Zdravie a Zdravé stravovanie. Staň sa členom Refresher+ klubu a získaš prístup ku všetkým prémiovým článkom.

Od A po E

Systém Nutri-Score vyvinul v roku 2005 výskumný tím z Oxfordskej univerzity. Ako jeden z prvých pridelil potravinám prehľadné farebné označenie – od tmavozelenej až po tmavooranžovú. Farba znázorňuje „vhodnosť“ zloženia potraviny na 100 gramov produktu (alebo 100 mililitrov nápoja). Podľa toho sa zaraďuje do jednej z piatich hodnotových tried – A, B, C, D a E.

Odporúčané
Čo proti alergiám? Pomôže ti bozkávanie aj počúvanie Mozarta (vysvetľuje vedec) Čo proti alergiám? Pomôže ti bozkávanie aj počúvanie Mozarta (vysvetľuje vedec) 3. mája 2024, 13:30

Každý produkt dostáva body za „zlé“ ukazovatele, ako je vysoká energetická hodnota, obsah nasýtených tukov, cukru a soli. Naopak, bielkoviny, vláknina a ďalšie výživné látky toto kombinované skóre znižujú.

Výsledné skóre je teda rozdiel medzi zložkami, na ktoré by sme si mali dávať viac pozor, a zložkami, ktoré by sme mali v našom jedálničku podporovať. Tie nutrične najvýživnejšie potraviny budú mať najnižšie skóre a „tmavozelenú“ triedu A.

Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 135446 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo znamenajú jednotlivé písmená a farby.
  • Prečo potravina s označením E nie je taká zlá, ako sa zdá.
  • Prečo proti označeniu najviac bojuje Taliansko.
  • Aké má toto označenie muchy.
  • Či bude toto označenie povinné.
  • Čo o ňom hovoria výskumy.
Domov
Zdieľať
Diskusia