Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. apríla 2023, 15:30
Čas čítania 4:02
Eduard Starkbauer

10 zaujímavostí o Super Mariovi. Pôvodne sa volal inak a má viacero zápisov v Guinnessovej knihe rekordov

10 zaujímavostí o Super Mariovi. Pôvodne sa volal inak a má viacero zápisov v Guinnessovej knihe rekordov
Zdroj: Nintendo
FILMY A SERIÁLY SUPER MARIO THE SUPER MARIO BROS.
Uložiť Uložené

Super Mario si za 40 rokov na scéne drží neohrozene prvenstvo aj v rebríčku najlepšie predávaných sérií videohier.

Super Mario Bros. vo filme sa už dva týždne po premiére stal najúspešnejšou filmovou adaptáciou videohry v dejinách. Prekročil zárobok 500 miliónov dolárov a na rozdiel od kritikov si získal srdcia nostalgických hráčov aj detí.

Kľúčom k úspechu filmu je úzka spolupráca medzi filmovým štúdiom Illumination a japonským Nintendom, ktoré si dalo dobrý pozor, aby sa film nespreneveril 40-ročnej tradícii. Cesta Maria na výslnie popkultúry však nebola rozhodne priamočiara. Dôkazom je týchto 10 zaujímavostí.

Odporúčané
Super Mario Bros. servíruje technicky vyšperkovanú akciu, ktorá ti nedá vydýchnuť. Potešia sa nostalgickí hráči aj deti (Recenzia) Super Mario Bros. servíruje technicky vyšperkovanú akciu, ktorá ti nedá vydýchnuť. Potešia sa nostalgickí hráči aj deti (Recenzia) 6. apríla 2023, 13:30

1. Mario vs. Pepek námorník?

Vznik postavičky Maria bol dielom náhody. Podľa iMORE mal jeho autor Šigeru Mijamoto pôvodne v pláne vytvoriť hru na motívy rozprávky o námorníkovi Pepkovi, pričom Mario, Donkey Kong a princezná Peach vznikli ako dôsledok neúspešnej snahy získať licenciu od King Features Syndicate. 

Super Mario
Super Mario v legovej verzii. Zdroj: Unsplash/Sahand Babali

Mijamoto prehltol sklamanie a pôvodne navrhnuté postavičky prerobil. Mario, ktorý nahradil Pepka, dostal charakteristickú červenú kombinézu a modré tričko, aby bolo na 8-bitovej postavičke čo najpresnejšie vidieť pohyby končatín.

„Keď sme navrhovali postavy, mali sme obmedzenie 16 × 16 políčok a vytvárať normálne proporčné telá jednoducho nebolo zábavné. Začal som teda s naozaj veľkou tvárou a potom som sa rozhodol vyplniť telo. Nevedel som navrhnúť skutočné ústa, tak som urobil veľký nos a zakryl ho fúzmi. Keďže sme nemohli dôveryhodne zobraziť vlasy, dal som Mariovi na hlavu klobúk,“ prezradil Šigeru Mijamoto pre Shortlist.

2. Z vedľajšej úlohy až na výslnie

Príbeh Maria sa začal písať v roku 1981, keď sa Nintendo podujalo oživiť stagnujúci segment herných automatov. Ikonická figúrka sa najskôr objavila v dvojrozmernej arkádovke Donkey Kong.

Donkey Kong
Arkádová hra Donkey Kong. Zdroj: UnsplashOld School Arcade Games

Postavička, ktorá sa štverala za uväznenou princeznou, zatiaľ čo po nej hádzal Donkey Kong sudy, sa v prvej hre volala Jumpman. Meno Mario prišlo na scénu až v pokračovaní s prívlastkom Junior. Film Super Mario Bros. vzdal pôvodnému menu hold tým, že sa tak nazýva herný automat v pizzerii. Podobných „easter eggs“ sú vo filme desiatky.

3. Brat a zlomyseľné alter egá

Mariov trocha menej slávny brat Luigi sa vo videohernej sérii objavil z prozaického dôvodu. Ako druhý hlavný charakter ho mohli ovládať hráči v multiplayerovej verzii. Brat v zelenom dostal meno na základe talianskej identity. V japončine sa „Luigi“ navyše foneticky podobá na slovo „ruiji“, ktoré znamená „podobný“.

Duo záporných postáv Wario a Waluigi nesie mená kombinujúce japonské slovo „warui“, ktoré znamená „zlý“. V japončine sú preto ich mená v podstate slovné hračky, ktoré sa prekladajú ako „zlý Mario“ a „zlý Luigi“.

4. A zas tie náhody...

Nielen primárne, ale aj vedľajšie postavy v hre sú často dielom náhody. Záporák Bowser, ktorého vo filme daboval Jack Black, mal pôvodne vyzerať ako vôl. Keď Šigerovi Mijamotovi po predstavení návrhu spolupracovníci povedali, že vyzerá skôr ako korytnačka, akceptoval to a bolo rozhodnuté.

Super Mario
Zdroj: Nintendo/Illumination Entertainment

Nevšedný je aj príbeh za charakterom ducha Boo, ktorý podľa The Guardian vznikol na podnet zlomyseľného dizajnéra Takašiho Tezuku. Jeho žena bola údajne mierna a plachá, až kým raz nevybuchla, keď sa Takaši vrátil neskoro z práce. Ako ona, aj Boo sú v hre hanbliví, no keď ich ignoruješ pridlho, stávajú sa nebezpečnými.

Čítaj na ďalšej strane
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 z 2
Domov
Zdieľať
Diskusia