Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. apríla 2023 o 9:30
Čas čítania 5:54
Ema Stanovská

Zubárka Ivana: Po jedle by sme si nemali umývať zuby, uškodiť môže aj bieliaca zubná pasta (Rozhovor)

ZDRAVIE ROZHOVORY ZDRAVIE
Uložiť Uložené

„Zdravotné poisťovne hradia ošetrenie len do cenovej výšky výplňového materiálu amalgámu, ktorý je lacný, ale už sa nepoužíva, pretože môže byť toxický,“ hovorí zubárka Ivana Pučeková.

Stomatologička MDDr. Ivana Pučeková vyštudovala Lekársku fakultu Univerzity Komenského. Momentálne pôsobí na zubnej klinike vo Zvolene Viktorident. V rozhovore nám zodpovedala najčastejšie otázky súvisiace so starostlivosťou o chrup.

Ivana Pučeková, zubárka
Zdroj: Z archívu Ivany Pučekovej

V Refresheri informujeme o zdraví za pomoci študovaných odborníkov a relevantných zdrojov. Ak náš chceš podporiť v našom úsilí, spravíš tak, keď sa staneš členom Refresher+ klubu. Podobné články nájdeš v téme Zdravie.

Prečo stoja stomatologické zákroky tak veľa peňazí?

Veľa pacientov tvrdí, že ceny zubárov sú neprimerané, a spochybňuje ich – vraj si dávajú vysokú maržu a zarábajú na tom. Tie ceny však nie sú určené náhodne, odrážajú fungovanie zubnej ambulancie. 

Každá ambulancia musí mať kreslo vybavené intraorálnym röntgenom. Ceny týchto kresiel sa pohybujú od 15- do 50-tisíc eur. To je primárna investícia. Moderné ambulancie sú vybavené aj veľkým panoramatickým röntgenom, ktorý používame pri vstupných prehliadkach, aby sme mohli diagnostikovať zmeny v celej ústnej dutine a v priľahlých častiach lebky. Toto vybavenie si navyše vyžaduje pravidelný servis a údržbu. 

Zubárske kreslo môže stáť aj 50-tisíc eur.
Zubárske kreslo môže stáť aj 50-tisíc eur. Zdroj: Unsplash.com

Nesmieme zabudnúť ani na sterilizačnú techniku. V zubárskej praxi je aj veľká spotreba materiálu – od sondy, zrkadielka, gázičiek, rukavíc, rúšok až po výplňové materiály. Nakoniec sa musí zaplatiť aj práca lekára. Medicína sa študuje šesť rokov, lekár po skončení získa titul, ale musí sa ďalej vzdelávať na kurzoch, ktoré sú hradené. Napokon sa musí zaplatiť aj personál.

Odporúčané
Satanista Pavel: Jedna entita odo mňa chcela, aby som vykonával ľudské obety. Nabádala ma na to v snoch a víziách (Rozhovor) Satanista Pavel: Jedna entita odo mňa chcela, aby som vykonával ľudské obety. Nabádala ma na to v snoch a víziách (Rozhovor) 17. októbra 2024 o 9:30

Prečo zdravotné poisťovne neuhrádzajú viac peňazí na zubné ošetrenia? Pacienti sa často sťažujú, že zubárovi zaplatili 200 eur, ale poisťovňa im z toho preplatila len 20, aj to až o pol roka.

Výber ambulancie je na pacientovi. Môže si vybrať zazmluvnenú ambulanciu, alebo nezazmluvnenú ambulanciu, kde je priama platba. Pri tých zazmluvnených preplatí časť sumy poisťovňa, ale pacient musí splniť určité požiadavky – raz do roka musí ísť na preventívnu prehliadku.

Napríklad pri výplniach poisťovňa hradí ošetrenie len do cenovej výšky výplňového materiálu amalgámu, ktorý je lacný v porovnaní s kompozitom – tzv. bielou výplňou –, ale už sa nepoužíva, pretože môže byť toxický. Biele výplne majú lepšie vlastnosti, sú estetickejšie a nie sú toxické pre telo.

To znamená, že poisťovne majú vlastne zastaraný systém?

Dalo by sa to tak povedať. Majú fixne danú tú cenu a inak to nebude. Moderné, drahé materiály nechcú uhrádzať. Snažia sa však prispievať bonusmi, čo má každá poisťovňa individuálne.

Máš medzi dospelými pacientmi aj takých, ktorí majú paniku zo zubárov?

Veľmi často. Niekedy to zistím už len zo vstupnej röntgenovej snímky. Keď tam vidím nejeden problém, je mi jasné, že pacient nebol u lekára dlho.

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Pridaj sa do klubu REFRESHER+

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako Ivana reaguje na pacientov, ktorí sa rozplačú v kresle.
  • Či si treba umývať zuby pred raňajkami alebo po nich.
  • Čo vážne sa môže stať, ak niekto niekoľko rokov nezájde na prehliadku k zubárovi.
  • Aké najčastejšie chyby robia ľudia pri starostlivosti o chrup.
  • Ako si vybrať kefku a zubnú pastu.
  • Ako človek zistí, že má problém so škrípaním zubov.
  • Ako môže zlý stav chrupu negatívne ovplyvniť naše orgány.
Dočítať článok
Máš už predplatné?
Prihlásiť sa
Dočítať článok
Poslať sms
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 134229 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Odomknúť cez SMS
Tento článok
Poslať sms Ako to funguje?
Všetky články na mesiac
🤩 Len 1,50€ navyše
POSLAŤ SMS Ako to funguje?
Po odomknutí získaš
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Napr.: Sleva 500 Kč při nákupu nad 1 250 Kč na lolipop.cz , Zľava 20 EUR pri nákupe nad 50 EUR na iSEXshop.sk alebo Životopis za pár minút s Kickresume ZDARMA
Zobraziť všetky (9)
Domov
Zdieľať
Diskusia