Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. marca 2023, 17:30
Čas čítania 6:55
Dominik Vetrák

Ako nakrúcali šialené akčné scény a prestrelky s ohnivými nábojmi v John Wick 4? Keanu Reeves driftoval a trénoval s nunčakmi

Ako nakrúcali šialené akčné scény a prestrelky s ohnivými nábojmi v John Wick 4? Keanu Reeves driftoval a trénoval s nunčakmi
Zdroj: Lionsgate
FILMY A SERIÁLY AKO SA NATÁČAJÚ FILMY (SPOZA KAMIER) JOHN WICK 4
Uložiť Uložené

Ako tvorcovia nakrútili akčné scény na kruhovom objazde v Paríži, výstup po schodoch či prestrelku z pohľadu zhora a koľko kaskadérov sa pri tom zranilo?

John Wick 4 je takmer dokonalý akčný film. Jeho tvorcovia do filmu natlačili neuveriteľných 14 akčných sekvencií. Niektoré z nich boli originálne nakrútené, a tak sa zahraniční novinári v posledných dňoch pýtajú tvorcov na čele s režisérom Chadom Stahelským, ako sa im ich podarilo vytvoriť.

V tomto článku sa dozvieš:

– Ako nakrútili naháňačku a prestrelku na kruhovom objazde v Paríži.
– Ako nakrútili sekvenciu z budovy z pohľadu zhora s ohnivými nábojmi.
– Ako nakrútili výstup na schody z konca filmu.

Keanu Reeves točil väčšinu scén osobne, ale niektoré prenechal svojmu dablérovi Vincentovi Bouillonovi. Napríklad pád zo schodov ku koncu filmu nakrútili s kaskadérom, no ani jemu to najprv nechceli dovoliť. Bolo to totiž príliš nebezpečné. 

„Pri týchto filmoch idete naplno a nesmiete rozmýšľať nad tým, či sa zraníte. Bez takýchto ľudí a najmä Keanu Reevesa takýto film nikto nespraví. Keanu je pilier. Vďaka jeho zručnostiam a ochote nakrúcať všelijaké šialené akčné scény môžeme tieto filmy nakrúcať tak efektívne a rýchlo,“ povedal režisér Chad Stahelski. 

@talentagencyguide Behind the scenes of John Wick: Chapter 4, plus a word from Keanu Reeves and Donnie Yen 🎭 . . If you are interested in acting classes, (online or in-person) send us a DM with your name, number and email :) . . . . . . . . . . . . . . . . #acting #actor #actress #actorslife #film #theatre #actors #moviescenes #model #cinema #movies #drama #casting #behindthescenes #comedy #artist #tiktok #bollywood #instagram #director #tv #bts #filmmaking #actorlife #trendy #trending #castingdirector #keanureeves #donnieyen #donnieyenofficial ♬ original sound - talentagencyguide

Chad Stahelski si v Hollywoode vybudoval kariéru ako kaskadér a koordinátor kaskadérov. S Keanu Reevesom sa prvýkrát stretol na nakrúcaní legendárneho Matrixu. Sériu John Wick nakrúca po svojom a na rozdiel od väčšiny hollywoodskych tvorcov minie na prípravy oveľa väčšiu časť rozpočtu.

Odporúčané
Kaskadér Keanu Reevesa: Na bolesť z pádu zo schodov sa nedá pripraviť. Keanu je ešte milší človek, ako si myslíte (Rozhovor) Kaskadér Keanu Reevesa: Na bolesť z pádu zo schodov sa nedá pripraviť. Keanu je ešte milší človek, ako si myslíte (Rozhovor) 14. apríla 2023, 12:30

Veľké množstvo kameramanov a dokonca aj režisérov vidí podľa Stahelského akčnú scénu prvýkrát až na nakrúcaní. Trénujú ju kaskadéri, no kameraman a režisér netušia, ako bude reálne vyzerať. Oni to vraj robia naopak. Veľkú časť rozpočtu minú práve na prípravy, vizualizácie, tréningy a skúšky s kameramanmi a režisérom.

John Wick 4
Zdroj: Lionsgate

Ako nakrútili adrenalínovú naháňačku a prestrelku na Arc de Triomphe v Paríži

Kameramani sú často súčasťou akčných scén, aby ich mohli nakrútiť čo najlepšie. V sekvenciách, keď sa Keanu Reeves a ostatní herci a kaskadéri uhýbajú autám na kruhovom objazde pri Víťaznom oblúku v Paríži, sú kameramani medzi nimi, nakrúcajú a vyhýbajú sa autám spoločne s ostatnými. Túto sekvenciu nakrútili za 14 dní, ale predchádzali tomu štyri mesiace tvrdých príprav a skúšok.

Štáb si nemohol dovoliť odstaviť dopravu na tejto ulici na dva týždne, a tak väčšinu scén nakrútili na podobnom kruhovom objazde na odstavenom letisku Tegel v Berlíne.

Koordinátor kaskadérov Scott Rogers plánoval aj akčné scény s autami. Vo veľkom finále na kruhovom objazde odstránil dvere z Johnovho auta, aby bolo lepšie vidieť na herca Keanu Reevesa, prezradil v rozhovore pre filmový web IndieWire.

John Wick 4
Zdroj: Lionsgate

Všetko toto vrátane scény, keď Keanu driftuje a počas toho si zo zeme vezme zbraň, naplánovali a natrénovali rok pred začiatkom samotného nakrúcania. Reevesovi s driftovaním a so zvládnutím náročnej jazdy pomáhal profesionálny pretekár Tanner Foust.

Akčnú jazdu najprv nakrútili s ním, pričom pracoval s kameramanmi ovládajúcimi drony, aby sa pripravili na skutočné nakrúcanie.

@paolo.movie #keanureeves #johnwick4 #set #paolomovie #behindthescenes ♬ suono originale - 🎞️ 𝕡𝕒𝕠𝕝𝕠 𝕔𝕠𝕤𝕥𝕒 📽️

Keď kameramani na dronoch zvládli Fousta, na rad prišiel Reeves, ktorý do jazdy pridal aj herecký prejav a všetky pohyby zabijaka. Štáb využil aj niekoľko trikov so špeciálnymi šošovkami na kamerách, vďaka ktorým sa zdá, že autá idúce okolo hercov sú pri nich oveľa bližšie. Koordinátor kaskadérov Rogers chcel to isté čo režisér Stahelski – vytvoriť smrteľne nebezpečné scény, ktoré v skutočnosti nakrútili bezpečne.

Odporúčané
RECENZIA: John Wick 4 je majstrovské akčné dielo a najlepšia časť série RECENZIA: John Wick 4 je majstrovské akčné dielo a najlepšia časť série 22. marca 2023, 17:00

Pomáhali si aj špeciálnymi farebnými značkami na ceste. Kaskadéri presne vedeli, kde majú zastať a na ktorých značkách sa bude pohybovať Keanu Reeves. 

Stahelski v rozhovore pre Screencrush povedal, že chcel akčnú scénu, v ktorej by zabijaci mali okrem oponenta za nepriateľa aj neustále sa meniace prostredie, a preto bol pre nich kruhový objazd s 200 autami ideálny. 

John Wick 4
Zdroj: Lionsgate
Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 133755 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako nakrútili akčnú scénu z pohľadu zhora s ohnivými nábojmi.
  • Čo všetko je skutočné a čo dorobili pomocou počítačových efektov.
  • Ako nakrútili prestrelku na schodoch a či Keanu Reeves skutočne spadol až na ich spodok.
  • Čo prezradil Keanu Reeves o súbojoch s Donniem Yenom a či stíhal jeho rýchlosť.
  • Prečo podľa neho zomrela kameramanka na nakrúcaní Rust po výstrele zo zbrane a prečo ešte vôbec Hollywood takéto zbrane používa.
Domov
Zdieľať
Diskusia