Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti InterWay.
28. marca 2023, 13:30
Čas čítania 4:46
Sponzorovaný obsah

4 veci, ktoré by si mal robiť na internete, ale ignoruješ ich. Najobľúbenejšie heslo Slovákov rozlúsknu hackeri za 1 sekundu

4 veci, ktoré by si mal robiť na internete, ale ignoruješ ich. Najobľúbenejšie heslo Slovákov rozlúsknu hackeri za 1 sekundu
Zdroj: Unsplash/Matthew Henry
TECH BEZPEČNOSŤ NA INTERNETE
Uložiť Uložené

Digitálnu bezpečnosť väčšina ľudí ignoruje. To, že si nemal údaje dobre chránené, zistíš, až keď ti niekto hackne účet. Vysvetlíme ti, ako tomu predísť.

Podľa jedného z prieskumov, ktorý sa odohrával v rokoch 2019 až 2021, je najpopulárnejším heslom Slovákov 123456. Toto heslo je zároveň druhé najpopulárnejšie na svete, používa ho viac ako milión ľudí. Svetovou jednotkou v heslách je slovo password, čo v preklade znamená heslo. Aké originálne, však? Týmto slovom „zabezpečuje“ svoj účet viac ako 4 milióny používateľov. Dobrý hacker rozlúskne takúto šifru za menej ako sekundu, v podstate je to preňho len klik navyše. Amatérovi by to možno trvalo o pár sekúnd dlhšie. Ak podobnými heslami chrániš svoje citlivé údaje aj ty, je to v podstate pozvánka pre hackerov, ktorá hovorí – nech sa páči, ponúknite sa.

Spoločne s odborníkmi na kybernetickú bezpečnosť zo spoločnosti InterWay ti vysvetlíme, na čo si dať pozor a ako pristupovať k svojim citlivým údajom.

Spoznaj Interway
InterWay patrí medzi popredných slovenských poskytovateľov komplexných IKT riešení, webových aplikácií, cloudových služieb a odborných konzultačných služieb v oblasti vývoja informačných systémov a kybernetickej bezpečnosti.

1. Nerozmýšľaš nad svojím heslom

Dúfame, že tvoje heslo v zozname najpopulárnejších nesvieti. Aj napriek tomu ešte nemusíš mať vyhraté. „Je viacero prístupov, ako si vybrať správne heslo. Osobne odporúčam použiť 14 znakov – 3 rôzne znakové sady, ideálne aj diakritiku,“ vysvetľuje Security manager zo spoločnosti InterWay Pavol Adamek. Dodáva, že ak je tvojím heslom slovo, ktoré bežne nájdeš v slovníku, hacker ho môže veľmi jednoducho prelomiť. Tiež by si sa mal vyvarovať heslám, ktoré súvisia s tvojou rodinou, bydliskom či domácimi miláčikmi. 

Pavol Adamek odporúča aj to, aby si si svoje heslá pravidelne obmieňal. V aplikáciách a účtoch s citlivými údajmi si heslá vymieňaj každé 3 mesiace, inak to stačí urobiť raz ročne. 

Sociálnym sieťam často nevedome odovzdáme viac informácií, ako si vôbec myslíme.
Sociálnym sieťam často nevedome odovzdáme viac informácií, ako si vôbec myslíme. Zdroj: Unsplash/Austin Distel

2. Všade používaš rovnaké heslo

Sociálne siete, maily, donáškové služby, banka či mobilný operátor. Všetko riešime mobilom prostredníctvom apiek a ku každej si potrebuješ spravidla vytvoriť účet s heslom. Koľko ich denne používaš? Väčšina ľudí má svoj telefón zahltený aspoň desiatkou rôznych aplikácií. Používanie rovnakého hesla vo všetkých účtoch je pohodlné, predsa, kto by si to všetko pamätal. Z pohľadu digitálnej bezpečnosti to nie je v poriadku. V podstate tým hackerom urýchľuješ prácu. „V takomto prípade sú kompromitované všetky účty, kde sa rovnaké heslo používa. Vždy treba mať heslá uložené na mieste alebo nástroji, ktorý je na to určený,“ komentuje Security manager. 

Mal by si používať password manager, v ktorom si nastavíš veľmi silné heslo. Pavol Adamek odporúča Bitwarden. „Pri týchto nástrojoch je nutné uvedomiť si, že niektoré boli viackrát hacknuté. Výber správneho nástroja je preto kľúčový,“ dodáva. Tiež sa ti oplatí nastaviť dvojstupňové overenie účtu. Táto funkcia ťa vo väčšine prípadov dokáže dostatočne ochrániť. Adamek však upozorňuje, že to závisí od konkrétneho nástroja a integrácie na systém. Tento typ útoku sa označuje ako „push bombing“.

3. Zabúdaš na ochranu a zálohovanie dát

Patríš medzi tých, ktorí šetria na mobilných dátach a radšej sa pripoja na verejné wifi? Podľa Security managera zo spoločnosti InterWay všetku komunikáciu, ktorá prebieha na verejných wifi sieťach, je možné odchytiť, modifikovať a prečítať. Hackeri ti takisto môžu podstrčiť škodlivý kód. „Ak sa nevyhnutne potrebuješ pripojiť na verejné wifi, použi aspoň VPN nástroj,“ dodáva.

internet, počítač, digitálne bezpečnosť
Zdroj: Unsplash/Petter Lagson

Nemal by si zabúdať ani na zálohovanie svojho zariadenia. Je to však veľmi komplexný problém, ktorý závisí od typu zariadenia a od toho, kde sa tvoje dáta nachádzajú. „V prípade mobilného telefónu je to šifrovanie zariadenia. V prípade osobného počítača je to šifrovanie diskového poľa, prípadne môžeš použiť externý šifrovací nástroj,“ vysvetľuje Adamek. 

Podľa odborníkov na svoje osobné dáta potrebuješ dve zálohy – jednu šifrovanú vo svojom počítači a druhú offline, napríklad na externom disku. V prípade, že používaš nejaké cloudové úložisko, ochrana dát závisí od konkrétnej služby, ktorú preferuješ. „V ideálnom prípade využívaj šifrovanie v rámci cloudových služieb, pokiaľ je to technologicky možné,“ navrhuje Security manager z InterWayu.

Na lepšie zabezpečenie dát ti môžu pomôcť aj softvérové aktualizácie. Patríš medzi ľudí, ktorí tento typ upozornení na svojich zariadeniach ignorujú? „Aktualizácie vznikajú nielen kvôli technologických požiadavkám a potrebám priniesť nové funkcionality. Dôležité je aj zistiť, kde sú nové slabiny systémov. V prípade, že vynecháš poslednú aktualizáciu, si zraniteľný, a teda aj ľahkým cieľom pre útočníkov,“ objasňuje Pavol Adamek.

Ako hacknutiu predísť, je len jedna stránka problému. Čo však robiť, keď ti už hackli účet na sociálnych sieťach ako napríklad na Instagrame? „V niektorých prípadoch je možné použiť nástroje na obnovenie zabudnutého hesla. Tie obyčajne vyžadujú prihlásenie zo zariadenia, ktoré si používal v minulosti. Tiež si do nastavení môžeš uložiť telefónne číslo na overenie. V prípade odcudzenia účtu môžeš kontaktovať aj poskytovateľa služby. To je však aktivita na dlhší čas a nie vždy je úspešná. Preto odporúčam používať komplexné heslo, password manager a ideálne aj dvojfaktorovú autentifikáciu,“ radí Pavol Adamek.

4. Si príliš dôverčivý

Podvodníci často využívajú phishingové správy – pošlú ti mail alebo SMS-ku a tvária sa, že sú banka, pošta či iná známa inštitúcia. Vyžadujú od teba nejaký bežný typ platby, ako napríklad zabudnutý poplatok či dobierku za balík. Podľa odborníka sa môžeš veľmi jednoducho chrániť. Postačí ti lepšia obozretnosť. Všímaj si, ako je správa napísaná, a skontroluj si doménu priloženého odkazu. Podvodné správy často obsahujú gramatické chyby a vynechávajú dôležité údaje o spoločnosti. Tiež môžeš zavolať na zákaznícku linku spoločnosti a dôveryhodnosť správy, ktorú si dostal, tak preveriť.

Pavol Adamek ďalej uvádza niekoľko možností, ktoré podvodníci využívajú na útok: 

  • podvrhnú ti škodlivú doménu (napríklad prostredníctvom verejného wifi),
  • vydávajú sa za niekoho iného, obvykle nejakú autoritu,
  • určia limit, dokedy musíš splniť ich požiadavky, aby vytvorili časový nátlak, alebo tvrdia, že nejako obmedzia tvoje možnosti,
  • zneužívajú tvoju zvedavosť.
hacker
Zdroj: Unsplash/Clint Patterson/volně k užití

Dokážeš sa vyhýbať nástrahám podvodníkov?

InterWay na Slovensku funguje už od 90. rokov a dnes patrí medzi popredné firmy vo svojej oblasti. Spolupracuje s nadnárodnými IT spoločnosťami, ako sú Dell, Microsoft, Oracle, IBM, HP či Lenovo. InterWay vyvinulo vlastné webové riešenia, ktoré dostali spoločný názov produktovej rodiny WebJET. Tvorí ich až 6 vlastných produktov – CMS, NET, MSG, LMS, DMS a DSK. Spoločnosť získala aj prvé medzinárodné certifikácie ISO, čo jej umožnilo rozvíjať sa v oblasti cloudových riešení. Cloudové služby transformovali do novej generácie, ktoré vyvíjajú pod názvom IwayCloud. 

„Naším cieľom je naďalej posilňovať ťažiskovú základňu všetkých streamov, v ktorých pôsobíme doteraz, a zároveň budovať kybernetickú bezpečnosť nad cloudom. Snažíme sa nielen reflektovať trendy tejto doby, ale ich aj vytvárať, a preto sa púšťame do inovatívnych projektov, ktoré predtým ešte nikto nerobil,“ tvrdia v InterWayi.

Spoločnosť InterWay sa venuje:

  • Cloudovým riešeniam
  • Webovým riešeniam

  • Návrhu komplexných riešení

  • Kybernetickej bezpečnosti

  • Service desku a podpore
  • Konzultáciám a poradenstvu

  • Stackjetu

Máš skúsenosti v niektorej z týchto oblastí? V InterWayi dostanú šikovní ľudia priestor na realizáciu svojich nápadov. V spoločnosti veria na tímového ducha, o čom sa môžeš presvedčiť aj na ich webe.

Momentálne majú otvorených až 7 pracovných pozícií – Cloud DevSecOps Engineer, Cloud Platform Engineer, Cyber Security specialist, IT Analyst, IT Architect, Java developer, Office manager. Väčšina pracovných pozícií si vyžaduje skúsenosti na úrovni medior alebo senior. Klienti spoločnosti InterWay sú zo štátnej sféry, ale aj z komerčného sveta. Táto spoločnosť sa podieľa hlavne na projektoch pre známe bankové inštitúcie, poisťovne a ministerstvá. 

pracuj v interway

Miesto práce závisí od konkrétnej ponuky, všeobecne ide o mestá Bratislava, Liptovský Mikuáš alebo Žilina. V InterWayi ťa ohodnotia podľa typu práce a skúseností, ponúkaná mzda sa pohybuje v rozmedzí 1 100 – 3 000 eur. Všetky ponuky si môžeš preštudovať na webe spoločnosti.

Domov
Zdieľať
Diskusia