Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
17. marca 2023, 14:30
Čas čítania 9:20
Martin Adam Pavlík

Vladimír Furdík: Seriál House of the Dragon som nepozeral. Masku Night Kinga mi môžu hocikedy znova nalepiť na tvár (Rozhovor)

Vladimír Furdík: Seriál House of the Dragon som nepozeral. Masku Night Kinga mi môžu hocikedy znova nalepiť na tvár (Rozhovor)
Zdroj: HBO
REFRESHER GAME OF THRONES HOLLYWOOD LÓVE 2 VLADIMÍR FURDÍK
Uložiť Uložené

Čo a kde momentálne nakrúca? Čaká ho čoskoro ďalší veľký hollywoodsky projekt? Uvidíme ho znova v úlohe Night Kinga?

Vladimír Furdík (52) je slovenský kaskadér, dablér, choreograf bojových scén a herec, ktorý pracoval na veľkých hollywoodskych filmoch ako James Bond: Skyfall, Sherlock Holmes: A Game of Shadows, Kráľovstvo nebeské, Robin Hood, Thor: Temný svet, Posledný súboj alebo na seriáloch Game of Thrones, Zaklínač či Spartakus.

Momentálne po dlhých rokoch nakrúca popri iných projektoch aj na Slovensku, a to film Jakuba Kronera Lóve 2. S Vladimírom Furdíkom sme sa rozprávali o slovenských filmoch a seriáloch, o spolupráci s Jakubom Kronerom, ale aj o spolupráci so slávnym režisérom Ridleym Scottom či s hereckou hviezdou Henrym Cavillom.

Známy kaskadér prezradil, prečo nepracoval na druhej sérii Zaklínača aj aké bolo nakrúcanie počas pandémie. Načrtol tiež, či by sme ho ešte niekedy mohli vidieť v úlohe Night Kinga a čo je preňho pri trénovaní hercov najnáročnejšie.

Vladimír Furdík v seriáli Game of Thrones.
Vladimír Furdík v seriáli Game of Thrones. Zdroj: Archív Vladimíra Furdíka
V Refresheri ti pravidelne prinášame rozhovory s ľuďmi z prostredia filmu. Rozprávali sme sa s hercom Pedrom Pascalom, tvorcami filmu Na západe nič nové a prečítať si môžeš aj o kaskadérke Millie Bobby Brown. Ak chceš podobného obsahu viac, podpor naše úsilie a získaj neobmedzený prístup k článkom a pridaj sa do klubu Refresher+.

Posledné roky pôsobíte najmä v Hollywoode ako kaskadér, dablér a choreograf bojových scén, v slovenskom filme Lóve 2, ktorý sa momentálne nakrúca, vás uvidíme ako herca. Môžete našim čitateľom trocha viac priblížiť postavu, ktorú stvárňujete, aj to, aký priestor budete mať vo filme?

Budem hrať zápornú postavu, konkrétne bodyguarda jedného politika. Viac z deja, bohužiaľ, zatiaľ nemôžem prezradiť.

Čím vás tvorcovia presvedčili, aby ste do tohto projektu vstúpili?

Režisér Jakub Kroner ma oslovil na spoluprácu ešte pred pandémiou. Neskôr mi priblížil, že by chcel, aby som koordinoval v tomto filme akčné scény, keďže sú tam aj nejaké bitky a naháňačky. No spýtal sa ma tiež, či si tam už rovno nechcem aj zahrať. Súhlasil som.

Keď už rozprávate o akčných scénach, Michal Nemtuda prezradil v rádiu Európa 2, že sa vo filme spolu pobijete. Kto vyhrá? (smiech)

Už takéto podrobnosti unikajú? (smiech) Ja neviem, kto vyhrá. (smiech)

Vladimír Furdík a Michal Nemtuda po spoločnom tréningu.
Vladimír Furdík a Michal Nemtuda po spoločnom tréningu. Zdroj: Instagram/vladimirfurdikofficial

Ja by som si stavil na vás, keďže ste väčší. (smiech)

No pozor, Michal na sebe pracuje, vyzerá veľmi dobre. Trénuje momentálne aj thajský box. Čo sa týka tejto konkrétnej scény, má to byť dosť drsná bitka, takže sa snažím vymyslieť, ako to spraviť tak, aby to vyzeralo čo najlepšie v rámci podmienok, ktoré budeme mať. Musí to vyzerať realisticky a musí to byť dobre postrihané.

Túto scénu teda ešte len budete nakrúcať?

Áno. Je teraz menšia pauza a potom zvyšok filmu dotočíme v Thajsku.

Thajsko pre vás bude, predpokladám, príjemné ozvláštnenie.

Mne to je celkom jedno, ja cestujem po celom svete. Som zvyknutý na všelijaké krajiny. Momentálne točím vo Švédsku, kde je mínus dvadsať stupňov Celzia.

Vladimír Furdík s hercom Christianom Baleom.
Vladimír Furdík s hercom Christianom Baleom. Zdroj: Archív Vladimíra Furdíka

Viete, dokedy sa bude film Lóve 2 nakrúcať?

To práveže neviem. Je totiž veľmi náročné zladiť termíny pre všetkých hercov, aby sme sa stretli na jednom mieste v ten istý deň. Každý má nejaký iný program a iné záujmy. Nie je to film, ktorý sa začne nakrúcať v januári a skončí sa v marci. Je rozložený na etapy.

Odporúčané
REPORTÁŽ: Boli sme v Holíči, kde nakrúcajú hollywoodsky film. Okolo zámku je ostnatý plot, videli sme prípravu scény aj hercov REPORTÁŽ: Boli sme v Holíči, kde nakrúcajú hollywoodsky film. Okolo zámku je ostnatý plot, videli sme prípravu scény aj hercov 1. mája 2024, 15:00

Je to hlavne kvôli tomu Thajsku. Filmári sa musia s nakrúcaním vmestiť do istého ročného obdobia v súvislosti s počasím. Bývajú tam napríklad silné dažde alebo rôzne oslavy. Produkční sa tomu pravdepodobne snažia prispôsobiť a zároveň nájsť čo najvhodnejší čas podľa toho, kedy budeme všetci dostupní.

Aké boli vaše podmienky na spoluprácu? Vypýtali ste si niečo špeciálne?

Nemal som žiadne podmienky. Jedinou podmienkou bolo, že musíme točiť vtedy, keď budem mať čas. Ja totiž nemôžem kvôli piatim alebo desiatim dňom nakrúcania odísť z väčšieho projektu, na ktorom robím. A moje projekty sú také, že trvajú niekoľko mesiacov. Občas tam mám malé prestávky, vtedy sa tvorcovia snažia prispôsobiť sa mi a vieme počas tohto obdobia niečo nakrútiť. Naposledy nám to takto vyšlo v januári, keďže som mal celý mesiac voľný.

V minulosti ste vraveli, že herecké ambície nemáte, pretože to je príliš náročné. Čo sa odvtedy zmenilo?

Asi by som to po čase spresnil. Viem, aké náročné herectvo je. Aj teraz vo Švédsku vidím, ako dobre musia byť herci pripravení, čo sa týka učenia textov a podobne. Napriek tomu by som nemal problém zahrať si aj väčšiu postavu a dostať sa do toho. Nevyhľadávam to však silou-mocou, nemám také ambície. Keď niekto príde a dá mi dobrú ponuku, môžeme sa o tom porozprávať, ale určite to nie je moja priorita.

Vladimír Furdík s hercom Russellom Croweom.
Vladimír Furdík s hercom Russellom Croweom. Zdroj: Archív Vladimíra Furdíka

Čo vlastne nakrúcate vo Švédsku?

Je to seriál Ronja, dcéra lúpežníka podľa rovnomenného románu Astrid Lindgrenovej z roku 1981.

Vrátil by som sa na chvíľu ešte späť k Slovensku. Jakub Kroner pre Európu 2 vravel, že sa vám páčil film Lóve. Pozeráte bežne slovenské filmy?

Samozrejme. Keď mi niekto odporučí niečo dobré. Väčšinou však čakám, až to bude dostupné v televízii. A úplne najradšej pozerám staré slovenské filmy. Priznám sa tiež, že i keď nie som príliš seriálový typ, milujem seriál Hranica. A keď som potreboval vypnúť, pozrel som si aj Hornú Dolnú. (smiech) Viem, že to je trochu jednoduchší seriál, ale pre mňa je zábavné sledovať to, keďže veľa hercov odtiaľ poznám osobne a niektorí to hrajú skutočne geniálne.

Na nakrúcaní filmu Posledný súboj nás zdravotníci dennodenne testovali a kontrolovali, či nemáme covid. Minuli sa tam enormné peniaze na bezpečnosť. Za sumu, ktorú zaplatili na protipandemické opatrenia, by sa na Slovensku natočili tri celovečerné filmy.

Režisér Jakub Kroner patrí v súčasnosti medzi najväčších a najtalentovanejších formalistov na Slovensku. Ako ho vnímate vy?

Je skvelý, má veľmi dobrú vizuálnu predstavu. Vie dopredu, ako by jeho film mal vyzerať, dáva si na tom záležať. Vie, ako to všetko nastrihať tak, aby to vyzeralo naozaj dobre aj aby to malo potrebnú dynamiku. Myslím si, že keby na nejaký film dostal ešte väčší rozpočet, spravil by tu na Slovensku veľkú dieru. A možno nielen na Slovensku, ale dokonca v celej strednej Európe. Bohužiaľ, všetko je to o peniazoch, a keď človek natočí film na Slovensku, väčšinou si ho môže pozrieť len pár stotisíc ľudí, nerátame to na milióny.

Sledovanosť sa dá zvýšiť, ak sa nejaký náš film dostane na zahraničné festivaly, ale väčšinou ide o artové snímky.

Tieto festivalové filmy môžu tvorcovi dodať prestíž. Keď tam vyhrá nejakú cenu, dá o sebe vedieť a následne sa mu zvýši šanca na to, že za ním príde producent a ponúkne mu väčší projekt, v ktorom by mohol ešte viac ukázať svoj talent.

Kedy naposledy ste niečo točili na Slovensku?

Už ani neviem, bolo to dávno. (smiech) Myslím, že keď sa tu točili filmy ako Peacemaker či Dračie srdce 2. Ale čo sa týka vyslovene slovenských filmov, spomínam si na film Prstene pre dámu z roku 1999, ktorý režírovala Yvonne Vavrová. Tam som si zahral kráľa, ktorý zomrel a objavoval sa v obraze vďaka snom, ktoré mala kráľovná.

Vladimír Furdík s hercom Channingom Tatumom.
Vladimír Furdík s hercom Channingom Tatumom. Zdroj: Archív Vladimíra Furdíka

Aké to je pre vás, po toľkých rokoch nakrúcať opäť niečo na Slovensku?

Musím pripomenúť, že ja som sa nikdy neodsťahoval. Stále som doma tu na Slovensku. Žil som akurát dvadsať rokov v Česku, kde som bol ženatý, ale pred pár rokmi som sa rozviedol a vrátil som sa sem. Mám tam dve dospelé dcéry.

Trinásť rokov som pôsobil v Anglicku, kde som pracoval na rôznych projektoch. Istý čas som bol aj v Mexiku, kde som točil americké produkcie. V Hollywoode ma síce poznajú a volajú ma na nakrúcania do rôznych častí sveta, ale nikdy som sa do Ameriky neodsťahoval.

Tu na Slovensku mám firmu, apartmán. Chodím sem pravidelne, vybavujem tu veci. Posledné dva roky som s bratom investoval do športového komplexu na Čiernej Vode, kde je detská akadémia, hrá sa tam bedminton, je tam posilňovňa či lezecká stena.

Rok teraz robím na spomínanom projekte vo Švédsku, ale keď mám voľno, prídem do Bratislavy a stretnem sa s kamarátmi, vyriešim si svoj biznis, ktorý tu mám, a zase odletím točiť niekam do zahraničia.

Odporúčané
Anya Taylor-Joy: Tajne sa vydala za známeho rockera, napadli ju v Cannes a napriek šikane pre výzor sa stala modelkou aj herečkou Anya Taylor-Joy: Tajne sa vydala za známeho rockera, napadli ju v Cannes a napriek šikane pre výzor sa stala modelkou aj herečkou 26. apríla 2024, 9:30

Prejdime k vašim nedávnym hollywoodskym projektom. Spolupracovali ste s Ridleym Scottom na historickej dráme Posledný súboj. Ak sa nemýlim, išlo o vašu štvrtú spoluprácu, keďže ste pracovali aj na filmoch Kráľovstvo nebeské, Robin Hood a Prometheus. V čom bola táto spolupráca iná, špecifická?

Bolo to iné po prvé v tom, že tentoraz ma Ridley Scott oslovil na spoluprácu skrz niekoho iného. Spomenul si na mňa totiž počas jedného mítingu s koordinátormi, s ktorými riešil tím do filmu Posledný súboj, a jeden z nich ma do projektu následne zavolal. Po druhé bol iný v tom, že Posledný súboj prerušila pandémia. Pamätám si, ako som letel z Francúzska domov do Prahy a hneď nato sa uzavreli všetky letiská. Potom prišla jedenapolročná pauza.

Následne sme pokračovali s nakrúcaním v Írsku. Špecifické to bolo v tom, že na pľaci boli veľmi striktné opatrenia. Zdravotníci dennodenne testovali a kontrolovali, či nemáme covid. Minuli sa tam enormné peniaze na bezpečnosť. Za sumu, ktorú zaplatili na protipandemické opatrenia, by sa na Slovensku natočili tri celovečerné filmy.

Vladimír Furdík s Orlandom Bloomom na nakrúcaní filmu Ridleyho Scotta Kráľovstvo nebeské.
Vladimír Furdík s Orlandom Bloomom na nakrúcaní filmu Ridleyho Scotta Kráľovstvo nebeské. Zdroj: Archív Vladimíra Furdíka

Scott patrí medzi najslávnejších režisérov na svete, máte s ním nejaký vtipný zážitok? Ako na vás pôsobil a ako s vami komunikoval?

Vždy so mnou komunikuje dobre. Mám aj vtipný zážitok. Raz za mnou prišiel prediskutovať jednu konkrétnu akčnú bojovú scénu. Povedal mi detailne, ako si predstavuje to, čo v nej spravím. Povedal som, že dobre. Neskôr mi však aj šéf koordinátorov v rámci tímu kaskadérov povedal svoju predstavu vo veci tej scény, pričom sa líšila od tej Scottovej.

Ďalšiu a odlišnú predstavu rovnakej scény mi povedal tesne pred jej začatím ešte tretí človek. Bol to asistent réžie, teda pravá ruka Ridleyho Scotta. Ja som mal zrazu 15 sekúnd na to, aby som sa rozhodol, ktorú verziu z tých troch si vyberiem. Nakoniec som to spravil podľa seba. (smiech) Našťastie boli všetci spokojní.

Henry Cavill je veľmi talentovaný. Čo sa týka šermu, bol úplne bezproblémový žiak. Poznal som sa s ním už pred Zaklínačom. Mal som možnosť trénovať ho už skôr pri inom projekte.

Pracovali ste ako choreograf aj na seriáli Zaklínač a trénovali ste Henryho Cavilla. Prečo táto spolupráca nepokračovala aj pri nakrúcaní druhej série?

Tvorcovia ma už neoslovili, no ja som ani nemal záujem pokračovať v tejto spolupráci. Nebolo to úplne jednoduché. Mal som navyše v tom čase podpísaný iný projekt, takže aj keby ma oslovili, nemohol by som to prijať. Ďalší dôvod bol ten, že nakrúcanie druhej série sa presunulo z Maďarska do Anglicka po brexite, čiže by som si musel vybavovať pracovné víza, a navyše bolo to stále počas pandémie.

Aký bol Henry Cavill žiak?

Je veľmi talentovaný. Čo sa týka šermu, bol úplne bezproblémový žiak. Poznal som sa s ním už pred Zaklínačom. Mal som možnosť trénovať ho už skôr pri inom projekte. Jediný problém pri Zaklínačovi bolo to, že občas bolo ťažké dotiahnuť ho na tréning, keďže ako hlavná postava bol takmer neustále na pľaci, a keď práve nebol, mal tvrdý režim, ktorý musel dodržiavať.

Odporúčané
Hviezda Transformerov aj anjelik Victoria’s Secret? Toto si možno nevedel o krásnej partnerke Jasona Stathama Hviezda Transformerov aj anjelik Victoria’s Secret? Toto si možno nevedel o krásnej partnerke Jasona Stathama 5. apríla 2024, 12:30

Jeho agenti ho niekedy na tréningy ani nechceli pustiť vzhľadom na zmluvné podmienky, inak by produkcia platila veľké penále. Musel mať pravidelný spánok. Nemohol totiž točiť dvanásť hodín na pľaci a potom následne ešte tri alebo štyri hodiny trénovať s nami šerm.

Musel byť na druhý deň čerstvý, vyspaný. Tie pravidlá počas nakrúcania sú skutočne šialené, to si ani neviete predstaviť. Cavill ako veľká hviezda má presný rozpis, čo musí jesť a ako pravidelne, kvôli forme, aby vyzeral tak, ako vyzerá.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Vlad Furdo (@vladimirfurdikofficial)

Za svoju kariéru ste pracovali s množstvom obrovských hereckých hviezd. Môžete prezradiť, kto z nich mal najväčšie maniere alebo bol na filmovom pľaci najprotivnejší? 

Na pľaci boli všetci viac-menej v pohode. Paradoxne raz sa mi stalo práve na Slovensku v divadle, že sme nacvičili jednu bojovú scénu a herec, ktorý mal v tejto scéne byť, prišiel nakoniec s papierom od lekára, na ktorom sa písalo, že mu zakázal robiť prudké pohyby. (smiech) Najväčšie maniere však mali ženy. Nebudem však konkrétne menovať.

Veľakrát sa stalo, že niektorí herci sa veľmi snažili na tréningoch bojových scén, aby to vyzeralo všetko čo najlepšie, ale jednoducho to nemali v sebe. Nevyzeralo to dôveryhodne. Aj keď sú dobrí herci, nemajú pohybový talent a nie sú úplne talentovaní na boj. Uvediem príklad. Keď je niekto povedzme dobrý tanečník, tak má aj dobrý šerm. Ak je niekto zlý tanečník, nebude mať dobrý pohyb ani pri scénach, v ktorých sa musí s niekým biť. V tej chvíli musím o to viac premýšľať, ako to celé natočiť, aby nebolo vo finále vidno tie nedostatky. Keď vám na pľac prídu takíto herci a vy máte len veľmi málo času na to, aby ste s tými nedostatkami niečo spravili, nie je to jednoduché. 

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Vlad Furdo (@vladimirfurdikofficial)

Pozerali ste spin-off seriál House of the Dragon?

Nie, čakám, až to bude úplne všetko nakrútené a vonku, potom si to pozriem. Ja nie som až taký fanatik do celého príbehu, skôr som zvedavý, ako budú nakrútené akčné scény a ako to bude vyzerať z vizuálnej stránky.

Kedy vás opäť uvidíme v úlohe Night Kinga?

Ťažko povedať. Pred House of the Dragon nakrúcalo HBO iný spin-off seriál Game of Thrones. Jeho dej sa odohrával ešte v skoršom období, než je House of the Dragon, a Night King sa tam mal objaviť. Nakoniec však pilotný diel dopadol katastrofálne a HBO to hodilo do koša.

Je teda otázne, či vás vôbec ešte niekedy uvidíme v role Night Kinga?

Je to otázne, ale výhoda je v tom, že táto postava nestarne a môžu ju teda filmári oživiť v rámci nejakého starého príbehu pokojne aj o niekoľko rokov. Tú masku mi môžu hocikedy znova nalepiť na tvár. Ale popravde, nevyhľadávam stále informácie o tom, čo sa v rámci príbehu Game of Thrones bude ďalej točiť a či tam budem aj ja.

Odporúčané
Slovenka Adéla robí kariéru v LA: Moja naivita tu dostala zabrať, šoubiznis je tvrdý. Pomôcť mi chce Madonnin producent (Rozhovor) Slovenka Adéla robí kariéru v LA: Moja naivita tu dostala zabrať, šoubiznis je tvrdý. Pomôcť mi chce Madonnin producent (Rozhovor) 3. apríla 2024, 12:30

Masku Night Kinga ste si nechali ako suvenír, pretože má veľkú zberateľskú hodnotu. Máte predstavu, za akú cenu by ste ju prípadne neskôr mohli predať?

Neviem, musel by som si na určenie hodnoty nájsť nejakého odborníka. Môže mať hodnotu pokojne jeden dolár, ale aj stotisíc dolárov. Neviem to posúdiť, no možno ju raz hodím na market a uvidím, či ju niekto kúpi alebo nie. 

Vladimír Furdík v maske Night Kinga v seriáli Game of Thrones.
Vladimír Furdík v maske Night Kinga v seriáli Game of Thrones. Zdroj: Archív Vladimíra Furdíka

Máte v najbližšom čase naplánovaný nejaký ďalší veľký hollywoodsky projekt?

Momentálne nie.

Domov
Zdieľať
Diskusia