Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
13. marca 2023, 14:30
Čas čítania 5:18
Ema Stanovská

Prečo máš chuť na sladké alebo slané? Ak túžiš po čipsoch, možno máš málo železa, na prísun cukru môže byť telo „naučené“

GASTRO ZDRAVÉ STRAVOVANIE ZDRAVIE
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Nedostatok kalórií, náročné životné obdobie aj dehydratácia. Chuť na určité potraviny môže mať množstvo príčin, toto sú najčastejšie z nich.

Ak si už niekedy „zošrotoval“ celú mliečnu čokoládu na jedno posedenie, nie si v tom sám. V tom lepšom prípade sa presviedčaš, že si vlastne zjedol zeleninu – lebo veď kakaové bôby rastú na stromoch, nie? –, v tom horšom ti bude nevoľno alebo budeš mať výčitky.

Je v poriadku, ak je tvojou „slabosťou“ čokoláda, chrumky alebo hoci i plesnivý syr – ak vieš túžbu po týchto pochúťkach ovládať. Čo však robiť, ak ťa chute prenasledujú pričasto a ty máš až príliš slabú vôľu? V tomto článku ti vysvetlíme, prečo vlastne špecifické chute vznikajú a ako sa ich môžeš zbaviť.

Vyjedanie chladničky má často hlbšie príčiny. Keď sa vyriešia, chute zmiznú.
Vyjedanie chladničky má často hlbšie príčiny. Keď sa vyriešia, chute zmiznú. Zdroj: Pexels

V Refresheri píšeme o zdraví na základe hodnoverných zdrojov a rozhovorov s odborníkmi. Nezabudni sledovať tému Zdravie a stať sa členom Refresher+ klubu.

Chuť na sladké

Jedným z najčastejších dôvodov, prečo máš nekontrolovateľnú chuť na sladké, je, že si neprijal dostatok (hodnotných) kalórií. Ak si zjedol kaloricky či nutrične slabý obed alebo ješ príliš málo, je väčšia pravdepodobnosť, že poobede budeš poškuľovať po sladkostiach v šuflíku, vysvetľuje dietologička Anna Taylor pre Cleveland Clinic.

Odporúčané
Z veľkosti H na B: zmenšenie prsníkov mení ženám životy. S plastickým chirurgom sme sa rozprávali o detailoch aj cene Z veľkosti H na B: zmenšenie prsníkov mení ženám životy. S plastickým chirurgom sme sa rozprávali o detailoch aj cene 23. marca 2024, 12:30

Telu je totiž jedno, ako doženie chýbajúcu energiu – podstatné preň je, aby ju dohnalo rýchlo. Vyberá si preto „jednoduché cukry“, ako sú sladkosti, ktoré prudko zvýšia hladinu cukru v krvi. Keď však táto hladina o chvíľu prudko klesne, telo si vypýta ďalší cukor a začarovaný kruh je na svete.

Ak si pravidelne ku káve dávaš kúsok keksíka, tvoje telo sa naučí, že vôňa kávy automaticky signalizuje prísun cukru a bude si ho pýtať.
Ak si pravidelne ku káve dávaš kúsok keksíka, tvoje telo sa naučí, že vôňa kávy automaticky signalizuje prísun cukru a bude si ho pýtať. Zdroj: Pexels

Z tohto dôvodu nemajú význam ani striktné redukčné diéty. Výskum ukázal, že ak si odopierame určité potraviny, začneme mať na ne chuť ešte viac. Riešenie? Jedz všetko, pravidelne, s mierou a nezabúdaj na bielkoviny, ktoré ťa najlepšie zasýtia. Odporúčajú to aj výživoví experti, napríklad odborník s 12-ročnou praxou Boris Bajer, ktorý v našom nedávnom článku o mýtoch o chudnutí povedal:

„Ak si niekto chce dať raz za čas kúsok mliečnej čokolády, pizzu alebo čokoľvek, čo ho poteší, a vie sa ovládať, nechám mu to v jedálničku. Je úplne normálne jesť počas chudnutia aj menej zdravé jedlá – všetko je o rovnováhe.“

Veľmi častým dôvodom chuti na sladké je nedostatok spánku. Viaceré štúdie dokázali, že spánková deprivácia výrazne zvyšuje túžbu po vysokokalorických potravinách (najmä jedlách bohatých na sacharidy, ako sú cestoviny či sladkosti), ale aj dokonca zvyšuje riziko vzniku obezity. Chuť na sladké po prebdenej noci sa dá vysvetliť podobne ako pri predošlom prípade – tvoje telo sa snaží doplniť chýbajúcu energiu.

Odporúčané
 Svetielko nádeje zlepšuje život detským onkologickým pacientom. Takto im môžeš pomôcť aj ty Svetielko nádeje zlepšuje život detským onkologickým pacientom. Takto im môžeš pomôcť aj ty 21. marca 2024, 9:00

Chuť na cukor v špecifických časoch môže znamenať, že si si skrátka zvykol dopriať v určitej fáze dňa malú „odmenu“. Ak si napríklad pravidelne ku káve dávaš kúsok keksíka alebo tyčinky, tvoje telo sa naučí, že vôňa kávy automaticky signalizuje prísun cukru a bude si ho pýtať.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 132450 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Či menštruácia skutočne zvyšuje chuť na sladké.
  • Aké ochorenia môžu signalizovať veľkú chuť na cukor.
  • Ako vzniká chuť na slané.
  • Aký minerál ti môže chýbať, ak máš príliš veľkú chuť na čipsy.
  • Čo znamená, keď zajedáš sladké slaným a naopak.
  • Ako si môžeš pomôcť.
Domov
Zdieľať
Diskusia