Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
2. marca 2023, 11:00
Čas čítania 1:51
Ema Stanovská

Máš manuálnu alebo sedavú prácu? Jedna z nich môže zvýšiť počet spermií takmer o polovicu, zistili vedci

ZDRAVIE PLODNOSŤ ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Manuálne pracujúci muži majú podľa štúdie vedcov z Harvardu viac spermií, vyššiu hladinu testosterónu aj viac svalovej hmoty.

Muži, ktorí nosia prilby, môžu mať podstatne zdravšie spermie ako ich šéfovia s bielymi goliermi, vyplýva z novej harvardovej štúdie uverejnenej vo vedeckom časopise Human Reproduction. Manuálne pracujúci muži majú podľa štúdie aj vyššiu hladinu testosterónu, viac svalovej hmoty a lepšiu produkciu spermií.

Vedci predpokladajú, že mužom na celom svete sa počet spermií znížil za posledných päť desaťročí takmer o polovicu. Prisudzujú to najmä horšiemu životnému štýlu a strave. Vedci tvrdia, že čokoľvek, čo pomáha srdcu, pomáha aj spermiám.

Množstvo spermií, ich pohyblivosť a hladina testosterónu sú pritom kľúčovými faktormi mužskej plodnosti. Klesajúci počet spermií je rastúci celosvetový trend a ohrozuje budúcnosť ľudstva, varujú vedci.

„Z predošlých štúdií vieme, že cvičenie sa spája s viacerými zdravotnými prínosmi vrátane reprodukčného zdravia, ale len málo štúdií sa zaoberalo tým, ako môžu k týmto prínosom prispieť pracovné faktory,“ cituje portál Euronews prvú autorku štúdie Lidiu Mínguez-Alarcónovú, reprodukčnú epidemiologičku z Brigham and Women's Hospital v Bostone v USA. 

Odporúčané
Ovocné džúsy: Zdravie vo fľaške alebo blížiaca sa cukrovka? Je 100-percentná šťava skutočne kvalitnejšia? Ovocné džúsy: Zdravie vo fľaške alebo blížiaca sa cukrovka? Je 100-percentná šťava skutočne kvalitnejšia? 27. apríla 2024, 9:30

Tieto nové zistenia podľa nej naznačujú, že množstvo fyzickej aktivity, ktorej sa muži venujú počas práce, môže byť spojené aj s významným zlepšením „reprodukčného potenciálu“ mužov.

Vedci skúmali spermie aj vzorky krvi

Výskumníci skúmali 950 vzoriek spermií od 377 mužov, ktorí v rokoch 2005 až 2019 vyhľadali liečbu v centre pre liečbu neplodnosti. Muži – ktorých priemerný vek bol 36 rokov a boli prevažne bielej pleti – vyplnili dotazník, kde uviedli, ako často zdvíhali alebo prenášali ťažké predmety, aký majú pracovný režim a koľko času strávia v práci fyzickou aktivitou.

Vedci potom analyzovali vzorky ich spermií aj krvi. Zohľadnili aj ďalšie možné faktory vrátane veku, indexu telesnej hmotnosti (BMI), vzdelania, rasy a fajčenia.

Spomedzi účastníkov 12 percent uviedlo, že v práci často zdvíhali alebo prenášali ťažké predmety. Títo muži mali o 46 percent vyššiu koncentráciu spermií a o 44 percent vyšší celkový počet spermií v porovnaní s mužmi, ktorí uviedli, že v práci nikdy nezdvíhali alebo neprenášali ťažké bremená.

Manuálne pracujúci mali viac testosterónu

Muži, ktorí uvádzali viac fyzickej aktivity v práci, mali aj vyššie hladiny mužského pohlavného hormónu testosterónu – ale aj ženského hormónu estrogénu.

Odporúčané
Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) 25. apríla 2024, 11:00

„Mužské a ženské hormóny sa nachádzajú u oboch pohlaví, ale v rôznom množstve,“ vysvetlila Mínguez-Alarcónová, ktorá je zároveň vedúcou výskumnou pracovníčkou na Harvard T. H. Chan School of Public Health. „V tomto prípade predpokladáme, že nadbytočný testosterón sa premieňa na estrogén, čo je známy spôsob, akým si telo udržiava normálnu hladinu oboch hormónov.“

Autori štúdie upozornili, že keďže účastníkmi boli muži, ktorí sa snažia o liečbu neplodnosti, výsledky nemusia byť aplikovateľné na bežnú populáciu. 

Predchádzajúci výskum však ukázal, že fyzicky aktívni muži majú zdravšie spermie ako muži so sedavým spôsobom života. Cvičenie pomáha regulovať hladinu hormónov a vytvára priaznivejšie podmienky na tvorbu spermií.

Ak sa chceš dozvedieť, čo negatívne ovplyvňuje tvoj testosterón a ako si ho môžeš zvýšiť prirodzenou cestou, prečítaj si náš nedávny článok s endokrinologičkou Soňou Kiňovou.

Domov
Zdieľať
Diskusia