Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
1. marca 2023, 14:30
Čas čítania 3:33
Ema Stanovská

Odborníčka vysvetľuje, čo ohrozuje hladinu tvojho testosterónu. Daj si pozor na priveľa piva aj ponocovanie

Odborníčka vysvetľuje, čo ohrozuje hladinu tvojho testosterónu. Daj si pozor na priveľa piva aj ponocovanie
Zdroj: Pexels
ZDRAVIE PLODNOSŤ ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Mladí muži, ktorí zanedbávajú spánok, môžu mať podobnú hladinu testosterónu ako o 15 rokov starší muži. Spolu s endokrinologičkou docentkou Soňou Kiňovou vysvetľujeme, čo sú najväčšie zabijaky mužského hormónu a ako ho možno zvýšiť prirodzenou cestou.

Ak si muž, hladina tvojho testosterónu by ti rozhodne nemala byť ukradnutá. Tento mužský pohlavný hormón sa totiž významným spôsobom podieľa na raste penisu, semenníkov, svalstva a hrtana, tvorbe ochlpenia, sexuálnej túžbe, produkcii spermií či hrúbke hlasu. Ovplyvňuje aj správanie, napríklad to, ako prejavuješ agresivitu či súťaživosť. Málokto však tuší, že toho dokáže ešte oveľa, oveľa viac.

Nezdravý životný štýl, zlozvyky, ale aj rôzne ochorenia môžu zapríčiniť jeho nedostatok alebo nerovnováhu. V spolupráci s endokrinologičkou docentkou Soňou Kiňovou, ktorá pôsobí v Univerzitnej nemocnici v Bratislave, sme zisťovali, čo patrí medzi najväčšie zabijaky testosterónu, ako ho možno zvýšiť prirodzenou formou a či sa oplatí kupovať voľnopredajné výživové doplnky „pre mužov“.

Testosterón neovplyvňuje len rast svalov a ochlpenia, ale aj celkovú kvalitu života.
Testosterón neovplyvňuje len rast svalov a ochlpenia, ale aj celkovú kvalitu života. Zdroj: Unsplash.com

V Refresheri kladieme dôraz na dôveryhodnosť informácií. Každý článok o zdravom životnom štýle vychádza z rozhovorov s expertmi alebo kvalitných výskumov a štúdií. Pre viac podobného obsahu sleduj tému zdravie. Staň sa členom klubu Refresher+ a získaš prístup k všetkým článkom.

Keď nepiješ pivo, nie si chlap... alebo naopak?

Testosterón, ktorý sa tvorí v semenníkoch, neovplyvňuje len rast svalov a ochlpenia, ale aj celkovú kvalitu života. Výskum ukazuje, že muži ho majú vo všeobecnosti každým desaťročím menej a menej. Podľa vedcov za to môže najmä nezdravší životný štýl a vyššia miera obezity.

Odporúčané
Z veľkosti H na B: zmenšenie prsníkov mení ženám životy. S plastickým chirurgom sme sa rozprávali o detailoch aj cene Z veľkosti H na B: zmenšenie prsníkov mení ženám životy. S plastickým chirurgom sme sa rozprávali o detailoch aj cene 23. marca 2024, 12:30

Nízke hladiny testosterónu sa u mužov prejavujú zníženou sexuálnou túžbou, menším počtom spontánnych erekcií, erektilnou dysfunkciou až impotenciou. Spozornieť by mal aj vtedy, ak pociťuješ silnú únavu či nedostatok motivácie, máš problémy so sústredením, slabnú ti svaly alebo ti neprimerane rastú prsia.

Hladina testosterónu klesá s vekom. Jeho vrchol muži dosahujú približne ako 19-roční. Po tridsiatke tento hormón každým rokom klesá o jedno percento, píše sa na stránke zdravotníckeho centra Cleveland Clinic. Výraznejší pokles nastáva po 40. roku života.

Podľa Americkej urologickej asociácie sa za normálnu hladinu testosterónu u muža považuje aspoň 300 nanogramov na deciliter. V prípade opačného pohlavia je to podstatne menej – u žien vo veku od 19 rokov sa normálna hladina testosterónu pohybuje od 15 do 70 ng/dl.

Pokles testosterónu môže zapríčiniť porucha štítnej žľazy, depresia, obezita, zápaly a úrazy či nadmerné užívanie opiátov. Podľa odborníčky Sone Kiňovej sa oň muži oberajú aj svojím životným štýlom a tým, čo konzumujú. 

Produkciu testosterónu môžu ovplyvniť potraviny bohaté na fytoestrogény, napríklad sója, hovorí odborníčka.
Produkciu testosterónu môžu ovplyvniť potraviny bohaté na fytoestrogény, napríklad sója, hovorí odborníčka. Zdroj: Pexels

„Muži, ktorí posilňujú a chcú rýchlo nabrať svalovú hmotu, niekedy užívajú steroidy, ktoré spôsobia zníženie produkcie testosterónu. Zapríčiniť to môže aj stres, nadmerný príjem alkoholu a potravín, ktoré obsahujú fytoestrogény – napríklad výrobky zo sóje, sezamové a ľanové semienka,“ vysvetľuje endokrinologička.

Odporúčané
 Svetielko nádeje zlepšuje život detským onkologickým pacientom. Takto im môžeš pomôcť aj ty Svetielko nádeje zlepšuje život detským onkologickým pacientom. Takto im môžeš pomôcť aj ty 21. marca 2024, 9:00

Pitie alkoholu v primeranom množstve – asi jeden až dva drinky denne – nemá podľa Kiňovej vplyv na tvorbu testosterónu. Nadmerné „popíjanie“ má však negatívny účinok, a to najmä v prípade obľúbeného „chmeľového nápoja“.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 131395 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo môže pitie veľkého množstva piva zamávať s testosterónom.
  • Aký spánkový deficit zníži hladinu mužského hormónu až o 15 percent.
  • Ktorý faktor zvyšuje nielen testosterón, ale aj sexuálnu túžbu (a to aj u žien).
  • V akom prípade môžeš podstúpiť liečbu testosterónom.
  • Na čo si dať pozor pri kúpe prírodných doplnkov výživy na jeho zvýšenie.
  • Aká forma cvičenia je ideálna na jeho produkciu.
Domov
Zdieľať
Diskusia