Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. februára 2023, 9:30
Čas čítania 6:11
Lukáš Čelka

Český „Diablov doktor“ vo svojom dome pitval mŕtvoly a robil okultistické rituály. Podľa legiend zapredal svoju dušu za dar liečiť

Český „Diablov doktor“ vo svojom dome pitval mŕtvoly a robil okultistické rituály. Podľa legiend zapredal svoju dušu za dar liečiť
Zdroj: Wikipedia Commons/@Dominik Matus
ZAUJÍMAVOSTI NAJZÁHADNEJŠIE MIESTA SVETA PARANORMÁLNE JAVY
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Bol slávny český liečiteľ Josef Antonín Kittel naozaj poškvrnený okultizmom?

Len čo osada Šumburk upadne do šera, akoby sa z nej vytratil život. Cez deň vyhľadávané miesto pacientov z celého okolia, ktorých sem priniesla posledná nádej vyhrať nad svojím osudom, upadlo do odpočinku. Sviečky v izbách maródov ubytovaných v Burgu dohoreli a chorí sa spokojne nechali pohltiť svojimi snami. Uvoľnení a bez strachu. Vedia totiž, že sú v tých najlepších rukách.

Ticho letnej noci však preruší vŕzganie mohutných drevených dverí. Sprevádzajú ho pomalé, ale hlučné kroky statného muža so šedivou bradou. Potichu privrie dvere – omnoho opatrnejším pohybom, než ich otváral. S lampášom v ruke schádza odetý v čiernom plášti stále nižšie po kamennom schodisku. Zrazu zastane, aby sa ubezpečil, že nemá v pätách žiadnu spoločnosť. Hneď ako zhodnotí, že je vzduch čistý, v tichosti položí lampáš a posadí sa za obrovský drevený stôl obložený starými knihami.

Listuje v zožltnutých stránkach napísaných rukopisom neznámeho autora, na ktorých sa podpísal zub času. Na jednej zo strán zastane a poteší sa. Muž našiel to, čo hľadal. Konečne môže nepozorovane dokončiť svoj liečivý elixír, tentokrát už bezchybne – podľa prastarého receptu.

Odporúčané
Mrazivá legenda z dejín justície: duch ženy sa vrátil zo záhrobia, aby usvedčil jej vraha Mrazivá legenda z dejín justície: duch ženy sa vrátil zo záhrobia, aby usvedčil jej vraha 22. apríla 2024, 12:30

Zatiaľ čo si šepotom číta ingrediencie, za svojím chrbtom začuje zvuk podobný praskaniu ohňa. Prudko sa obzrie a zvuk utíchne. Ani sa nestihne vrátiť naspäť k práci a do nosa mu udrie sírový zápach. „Ešte nie je môj čas. Ešte nie,“ zamumle so zhrozeným výrazom na tvári a spomenie si na zmluvu, ktorú kedysi podpísal s diablom.

Zhrabne niekoľko fľaštičiek, ktoré má poruke, rozčítanú knihu zatvorí a schová si ju pod plášť. Rýchlym krokom si to namieri k nízkym dvierkam ukrytým na konci zatuchnutej pivnice. Otvorí ich a stiesnenou podzemnou chodbou sa rozbehne vpred, až zastane v hrobke. V hrobke, ktorú nechal postaviť sám pre seba, nachádzajúcej sa pod kostolom susediacim s jeho domom. Už je na svätej pôde, ale bolo to len o vlások. Vydýchaný sa posadí na mramorový stupienok a z kabáta opäť vyberie knihu. S pocitom bezpečia sa konečne nerušene ponorí myšlienkami do starého rukopisu.

Jana Josefa Antonína Eleazara Kittela prezývali ako  „Fausta Jizerských hôr“ či „Diablovho doktora“.
Jana Josefa Antonína Eleazara Kittela prezývali ako „Fausta Jizerských hôr“ či „Diablovho doktora“. Zdroj: Wikipedia Commons/@Tony Johannot: Johann Wolfgang Goethe, Faust – Der Tragödie Erster Teil

Približne takto legendy opisujú liečiteľa Jana Josefa Antonína Eleazara Kittela, ktorý v 18. storočí zázračne a zadarmo uzdravoval ťažko chorých. Vďaka veľkému záujmu o jeho vychýrené služby spopularizoval Šumburk (pozn. red. v súčasnosti obec Pěčín v Libereckom kraji v Českej republike) a napriek tomu, že nikdy neštudoval medicínu, jeho služby vyhľadávali tí najchudobnejší, ale i bohatá šľachta. 

Odporúčané
Diablova jama: diera v zemi hlboká tisícky metrov údajne dokáže vzkriesiť mŕtvych. Ľudí šachta fascinuje, zvieratá sa jej boja Diablova jama: diera v zemi hlboká tisícky metrov údajne dokáže vzkriesiť mŕtvych. Ľudí šachta fascinuje, zvieratá sa jej boja 19. apríla 2024, 12:30

Prezývali ho ako „Faust Jizerských hôr“ či „Diablov doktor“, keďže podľa legiend používal čarodejné knihy, v pivnici potajomky pitval telá mŕtvych pacientov a za živými lietal vďaka čiernemu plášťu, ktorý dostal od samotného satana, keď s ním uzavrel zmluvu. Svoju dušu údajne vymenil za nadprirodzené liečiteľské schopnosti. Na dôveryhodnosti tejto klebete pridával aj fakt, že Kittel bol neobvykle bohatý – nechal si postaviť obrovský dom, kostol, faru a dokonca aj školu. 

Tvoriť kvalitný obsah môžeme len vďaka našim predplatiteľom. Ak sa ti naše články o záhadách či reportáže z miest opradených tajomnými legendami – akými sú napríklad vrch Sitno alebo Čachtice – páčia, môžeš nás podporiť vstupom do klubu Refresher+.

Muž z rodu „ránhojičov“ nikdy nie skutočný lekár

Ako píše český portál Jizerky, dátum narodenia Jána Josefa Antonína Eleazara Kittela sa podľa rôznych zdrojov líši. Podľa matriky jeho rodnej obce Šumburk mal prísť na svet 13. februára 1704.

Záujem o liečiteľstvo pravdepodobne pochytil od svojho otca Melchiora Jana Antonína Kittela, ktorý napriek tomu, že bol vyučený zámočník, vykonával aj lekárske remeslo. Priučiť sa mal k nemu údajne počas vojny, pričom vďaka svojim schopnostiam bol v Šumburku aj v okolitých obciach obľúbený a vyhľadávaný.

Vyskúšaj predplatné
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 130323 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo si miestni mysleli, že Kittel zapredal dušu diablovi.
  • Prečo podľa domácich „Diablov doktor“ nechal postaviť pri svojom pozemku kostol.
  • Či sa podľa legiend po smrti Kittela naplnila zmluva s diablom a jeho duša skončila v zatratení.
  • Aký dôkaz existuje o tom, že Kittel mal naozaj praktizoval okultizmus.
Domov
Zdieľať
Diskusia