Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
19. decembra 2022, 16:30
Čas čítania 4:29
Ema Stanovská

Jedli sme na benefičnej pop-up večeri Michala Kordoša. Takto vyzerá 7-chodové menu za 200 € od 7 najlepších šéfkuchárov Slovenska

Jedli sme na benefičnej pop-up večeri Michala Kordoša. Takto vyzerá 7-chodové menu za 200 € od 7 najlepších šéfkuchárov Slovenska
Zdroj: Refresher/Ema Stanovská
GASTRO GASTRO BRATISLAVA GASTROPRIEMYSEL
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Na benefičnej akcii sme ochutnali vianočné menu v podaní Michala Kordoša, Michala Konráda, Martina Záhumenského či Petra Slačku.

Kedy si naposledy tlieskal jedlu? 

Predpokladám, že taká príležitosť sa ti nenaskytne často, ak vôbec. Dobré jedlo si väčšinou vychutnáme, oceníme jeho kvalitu spokojným „mňam“ či slastným „mmm“ (v prípade lávového koláčika občas aj vzdycháme), ale nikdy mu netlieskame. 

My ťa teraz vezmeme na akciu, kde sme jedlu nielen tlieskali, ale sme mu dokonca venovali standing ovation. No, dobre, ten potlesk patril najmä zázračným rukám, ktoré skvostné pokrmy pripravovali. A tie ruky už veru čarovali s kadečím...

V Refresheri navštevujeme luxusné reštaurácie aj obyčajné kantíny. Aby ti nič neušlo, sleduj tému Gastro. Podporiť nás môžeš vstupom do Refresher+ klubu.

Na večeri sme ochutnali až sedem pokrmov, každý sme párovali s vínom či nealko drinkom.
Na večeri sme ochutnali až sedem pokrmov, každý sme párovali s vínom či nealko drinkom. Zdroj: Refresher/Ema Stanovská

Biele obrusy v továrni

Predstav si prázdne surové, industriálne priestory – železobetón, plech, tehly. Máš? Tak teraz do tejto predstavy zasaď dva dlhé stoly s bielymi obrusmi, so sviatočným prestieraním a s horiacimi sviečkami. 

Odporúčané
Celebritný kuchár Massimo: Michelin by Slovensku pomohol. Reštaurácie niekedy spolupracujú s nevhodnými influencermi (Rozhovor) Celebritný kuchár Massimo: Michelin by Slovensku pomohol. Reštaurácie niekedy spolupracujú s nevhodnými influencermi (Rozhovor) 15. apríla 2024, 14:30

Z industriálneho objektu, v ktorom sa kedysi vyrábali pórobetónové tvárnice a panely (nie, nepotrebuješ poznať význam týchto slov), je dnes štýlové eventové miesto. Priestor s názvom Mlynica oslovil aj Michala Kordoša, špičkového slovenského šéfkuchára, ktorý pracoval v dánskej Nome – najlepšej reštaurácii sveta.

Po pandemickej prestávke (pred dvomi rokmi sa akcia konala v priestoroch Starej tržnice) dal opäť dokopy tých najlepších slovenských šéfkuchárov a zorganizoval tu nezabudnuteľnú benefičnú večeru. 

Akciu moderoval Milan „Junior“ Zimnýkoval.
Akciu moderoval Milan „Junior“ Zimnýkoval. Zdroj: Refresher/Ema Stanovská

Vstupenka za astronomických 200 eur nejde kuchárom do vrecka, ale na dobrú vec. Naposledy výťažok putoval programu Tvoj Buddy, ktorý prostredníctvom vyškolených dobrovoľníkov pomáha deťom z detských domovov s integráciou do bežného života.

Tohtoročná pop-up večera mala za cieľ podporiť Bratislavské regionálne ochranárske združenie BROZ, ktoré sa už viac ako 25 rokov stará o prírodu pozdĺž Dunaja. Obnovujú napríklad staré riečne ramená, mokrade, lúky či lužné lesy. Čo je lepšie, ako keď sa spojí láska k jedlu s láskou k prírode?

Kráľovský výhľad do kuchyne

Na benefičnej pop-up večeri, ktorá sa konala 15. decembra, sa predstavilo sedem šéfkuchárov, ktorí navarili sedemchodové menu. Každý z kulinárskych majstrov pripravil jeden pokrm, ktorý dokonale odzrkadľoval štýl a prístup k jedlu.

Odporúčané
Kristína miesto výšky rozbehla na východe biznis s koláčmi. Zariadenie stojí aj 20-tisíc, ak chceš zarobiť, musí ťa to baviť Kristína miesto výšky rozbehla na východe biznis s koláčmi. Zariadenie stojí aj 20-tisíc, ak chceš zarobiť, musí ťa to baviť 13. apríla 2024, 14:30

Hostí večerom sprevádzal moderátor Milan „Junior“ Zimnýkoval a atmosféru spríjemnila aj živá hudba. Jedlo dopĺňali prvotriedne vína zo slovenských vinárstiev Terra Parna zo Suchej nad Parnou a Vinárstvo Michal Bažalík zo Svätého Jura. Majitelia vinárstiev sa prišli osobne predstaviť na pódium. O drinky sa postaral Mário Marko, zakladateľ známej značky Herbert Sirupy.

Samotná večera prebiehala ako veľkolepá gastronomická šou. Hostia mali z diaľky celý čas výhľad do veľkej zasklenej kuchyne, v ktorej šéfkuchári makali ostošesť (riad si po sebe dokonca aj sami umývali!). Každý pokrm nám jeho tvorca slávnostne predstavil na pódiu a vysvetlil, ako vznikol a čo ho inšpirovalo. Svoj názor sme po každom chode vyjadrili štedrým potleskom.

Zabudni na príbory

Po sviežom welcome drinku s fermentovanými malinami a ružovým lupeňom prišiel čas na chod číslo jeden. Postaral sa oň šéfkuchár Peter Slačka, ktorý kedysi šéfoval finediningovému bistru Baroza v Petržalke. Najnovšie presedlal na sofistikovaný „pubový koncept“ Liquid Factory, kde si okrem nezvyčajných predkrmov môžeš dať napríklad aj zmrzlinu s bravčovou kožou.

Slačka, známy svojimi „bláznivými“ kreáciami, každý rok absolvuje aspoň jednu stáž v michelinskej reštaurácii. Tento rok zbieral inšpiráciu v Portugalsku, no na Kordošovej pop-up večeri nám naservíroval slovenskú „neklasiku“ – kváskový pagáč s bryndzou, vajíčkom a pórovými čipsami. Od šéfkuchárskej ikony sme nečakali nič tradičné a toto očakávanie Slačka aj naplnil.

Prvý pokrm sme jedli rukami.
Prvý pokrm sme jedli rukami. Zdroj: Refresher/Ema Stanovská

Na stole nám pristál pokrm, ktorý by naše babky určite nenazvali slovom pagáč. Tenké cesto s kúskami bryndze, lahodne polotekutým vajíčkom v strede a decentne naukladanými kúskami chrumkavého póru, ktorý voňal ako údené čipsy. Akékoľvek zvyšky naškrobenosti zmizli v momente, keď sme sa dozvedeli, že prvé jedlo máme jesť rukami. K „pagáču“ sa podávalo nefiltrované víno pet nat „šup-šup 2022“ od Bažalíka. 

Polievka vyhráva

Druhý chod pripravil Tomáš Lysý, šéfkuchár bratislavskej reštaurácie Iasai a bývalý sushi majster v panázijskej reštaurácii Fou Zoo. Na dešifrovanie ingrediencií v tomto jedle by sme potrebovali google a aspoň jeden kvalitný slovník. Lososový tatarák so zeleným korením, den miso pastou, kvetom zázvoru myoga, shiso listom, kórejským čili a ryžovými čipsami. Nad jedlom vraj dlho nepremýšľal, vymyslel ho na prvú.

Lososový tatarák od sushi majstra sme zjedli na jeden šup.
Lososový tatarák od sushi majstra sme zjedli na jeden šup. Zdroj: Refresher/Ema Stanovská

Majiteľ vinárstva Terra Parna nám k tomuto ľahkému rybaciemu pokrmu naservíroval ladiace suché rosé (Modrý Portugal 2021). Celé jedlo chutilo ako dovolenka pri mori a pre tie ryžové čipsy by sme zabíjali.

Odporúčané
Mladá barmanka Kristína: Je to alchýmia, sme ako psychológovia. Jeden zákazník raz nechal obrovský tringelt (Rozhovor) Mladá barmanka Kristína: Je to alchýmia, sme ako psychológovia. Jeden zákazník raz nechal obrovský tringelt (Rozhovor) 12. apríla 2024, 12:30

Na rad prišiel hlavný organizátor večera Michal Kordoš a jeho polievka, ktorá zožala jednoznačne najväčšie ovácie. Krémová, no chuťovo výrazná polievka s karamelizovanou smotanou, provokatívnymi guľôčkami kaviáru, v strede kúsok sumca, ktorý sa doslova rozplýval na jazyku, a čips zo sumčej kože v tvare ryby ako čerešnička na torte. Na takúto vianočnú polievku by sme si veru zvykli.

Kordošova polievka bola hviezdou večera.
Kordošova polievka bola hviezdou večera. Zdroj: Refresher/Ema Stanovská

Na chvíľu sme si oddýchli od vína pri nápoji zo šípkového sirupu s brezovým nektárom, rebarborou a čerstvým rozmarínom.

Kačací wellness

Jediné jedlo, ktoré sme už predtým poznali, bolo bao Michala Konráda – bývalého šéfkuchára vo Fou Zoo, ktorý po jej zatvorení rozbehol street food Bao Brothers. Bao sú ázijské parené buchtičky, ktoré sa plnia rôznymi plnkami. Na pop-up večeri nám predstavil oveľa sofistikovanejšiu verziu na štýl kačky s knedľou a kapustou.

Pekinská kačka bola blanšírovaná v korení piatich druhov a pomarančovo-zázvorovej omáčke, trikrát ju polievali sirupom z medu, ryžového a vínneho octu. Následne jej dopriali trojdňový odpočinok v chladničke a až potom ju upiekli. „Ak umrieť, tak ako táto kačka,“ okomentoval túto trojdňovú „wellness procedúru“ jeden z hostí.

Michal Konrád doprial kačke trojdňový wellness.
Michal Konrád doprial kačke trojdňový wellness. Zdroj: Refresher/Ema Stanovská

Dva fialové „kopčeky“, ktoré vidíš na obrázku, je v skutočnosti sladké kapustové pyré preliate redukciou z balzamikového octu. Pokrm dopĺňalo červené víno Bažalík ryšák 2021. Elegantnejšie kačacie hody neexistujú!

Odporúčané
Čiližrút: Dostaneš posledný dezert a neexistuješ. To je jedna z chýb slovenského finediningu Čiližrút: Dostaneš posledný dezert a neexistuješ. To je jedna z chýb slovenského finediningu 10. apríla 2024, 18:00

Posledný zo slaných pokrmov pripravil Peter Bracho z hotela Liptovský dvor, ktorý na pódiu povedal, že recepty mu napadajú v sne. Už len samotný opis ti na jazyku vyčaruje celú plejádu chutí – jeseter so špenátovou terinou, omáčkou z kyslej kapusty a vývaru z údeného jesetera, a konfitovanými zemiakmi schovanými pod maslovou penou. Najviac prekvapil lesklou, zelenou pralinkou plnenou hríbmi, ktorá sa v ústach rozplývala podobne ako tá čokoládová. 

Posledný slaný chod predstavil plejádu chutí.
Posledný slaný chod predstavil plejádu chutí. Zdroj: Refresher/Ema Stanovská

Bažalík k jeseterovi vybral víno 3 šupy, v ktorom sa tri týždne macerujú hroznové šupky, čím nastáva spontánne kvasenie, a víno následne rok zreje v dubových sudoch.

Vrcholom večera boli dva skvostné dezerty. „Ugly delicious“ miska bola ako stvorená pre milovníkov horkejších, zemitých chutí. Martin Záhumenský, známy aj z televíznej šou Masterchef, namiešal hrušku marinovanú v káve a „napitú“ tabakom s čokoládovou mrveničkou, čokoládovou ganache (polevou), chrumkavým karamelom a orechmi. Keď sa všetko „zlialo“ dohromady, v ústach nastal výbuch chutí. K dezertu sa podávala lipová limonáda s medovým plástom.

Dezert pre milovníkov čokolády, kávy a... tabaku.
Dezert pre milovníkov čokolády, kávy a... tabaku. Zdroj: Refresher/Ema Stanovská

Druhý dezert pochádzal z dielne Jozefa Brezu, šéfkuchára jednej z najúspešnejších reštaurácií na Slovensku Gašperov mlyn. Na koláčiku z kysnutého cesta trónila ľahká panna cotta pena zo sena (!!), drobenka z perníka, dula a likér z borievkového ihličia. Na záver sme si pripili sladkým ľadovým vínom.

V poslednom dezerte sa nachádzala netradičná ingrediencia – seno.
V poslednom dezerte sa nachádzala netradičná ingrediencia – seno. Zdroj: Refresher/Ema Stanovská

Šéfkuchári na záver prišli aj s celým svojím tímom a celá sála im venovala zaslúžené standing ovation.

„Toto je najkrajšia verzia charity, ktorá doslova a do písmena chutí,“ okomentoval akciu moderátor. 

Šéfkuchári si spolu s celým tímom vyslúžili standing ovation.
Šéfkuchári si spolu s celým tímom vyslúžili standing ovation. Zdroj: Refresher/Ema Stanovská
Domov
Zdieľať
Diskusia