Prepnúť do nočného režimu
Prepnúť do denného režimu
Sobota 26. 11. 2022 meniny má Kornel

hľadaj na refresheri

Chceš dostávať notifikácie aj na tomto zariadení?
Máme pre teba nový spravodajský portál!prezrieť
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
Gastro - Prevádzky

Peter Slačka o novom pube inšpirovanom Michelinom Liquid Factory: Hostí treba priviesť aj do diskomfortu, aby si jedlo zapamätali

Nový pub Liquid Factory je postavený na pivnom tapas menu, ktoré pripravil jeden z najlepších slovenských šéfkuchárov Peter Slačka. Ochutnáš tu napríklad domácu tresku, vyprážané držky, „distingvovaný“ tatarák či zmrzlinový sendvič s bravčovou kožou.

Ema Stanovská
24. 9. 2022 14:30 Čas čítania: 5:14
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Peter Slačka o novom pube inšpirovanom Michelinom Liquid Factory: Hostí treba priviesť aj do diskomfortu, aby si jedlo zapamätali
Zdroj: Refresher/Dorota Jedináková
Gastro - Prevádzky
1
Ema Stanovská
24. 9. 2022 14:30
Čas čítania: 5:14

Peter Slačka o novom pube inšpirovanom Michelinom Liquid Factory: Hostí treba priviesť aj do diskomfortu, aby si jedlo zapamätali

Nový pub Liquid Factory je postavený na pivnom tapas menu, ktoré pripravil jeden z najlepších slovenských šéfkuchárov Peter Slačka. Ochutnáš tu napríklad domácu tresku, vyprážané držky, „distingvovaný“ tatarák či zmrzlinový sendvič s bravčovou kožou.

Ema Stanovská
24. september 2022, 14:30
Čas čítania: 5:14
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Peter Slačka o novom pube inšpirovanom Michelinom Liquid Factory: Hostí treba priviesť aj do diskomfortu, aby si jedlo zapamätali
Zdroj: Refresher/Dorota Jedináková
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
Odoberať newsletter REFRESHERu
10 najlepších člankov Refresheru, raz za týždeň. Ak ťa emaily prestanú baviť, tak ich kedykoľvek zrušíš. Zadaním emailu súhlasíš s podmienkami portálu.
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Šéfuje luxusnej reštaurácii Rotunda v štvorhviezdičkovom hoteli v Jasnej a každý rok absolvuje aspoň jednu stáž v michelinskej reštaurácii. Peter Slačka, slovenská šéfkuchárska ikona, v Petržalke dlhé roky viedol fine diningové bistro Baroza. Najnovšie sa však rozhodol tento projekt opustiť a pustiť sa do niečoho úplne iného – sofistikovaného pubu v centre mesta Liquid Factory.

 

liquid factory
Šéfkuchára Petra Slačku oslovili s ponukou spolupráce majitelia Factory pubu – Adrián Peller, Tibor Peller a Ján Šprto. Zdroj: Refresher/Dorota Jedináková

 

Šéfkuchár priznáva, že najpodstatnejším problémom boli financie spojené so zvýšením cien energií. Dodáva, že odľahlá lokalita bola pre Barozu vždy problematická. 

 

„Keď som bol veľmi mladý, varil som ako o dušu spasenú a nič iné ma nezaujímalo,“ hovorí pre Refresher Peter Slačka. „Časom som sa dostal do momentu, keď som už nedokázal robiť to, čo ma baví. S mojím spoločníkom sme sa teda dohodli, že pôjdem vlastnou cestou.“

 

Úspešného šéfkuchára oslovili majitelia známeho pubu Factory pub blízko Michalskej brány a Bistra Malinovo pri Bratislave – Adrián a Tibor Peller a Ján Šprto. Posledný menovaný sa pričinil aj o vznik „prvého koktailového baru na kolesách“ s názvom Sputnik, ktorý môžeme vídať na festivaloch.

 

liquid factory
Nový koncept v historickom centre mesta nazvali „pivo a palmy“. Zdroj: Refresher/Dorota Jedináková

 

Gastropodnikatelia sa po úspechu ich prvého pivného pubu rozhodli zamerať na mladšie publikum. „Už si k nám nechodili sadnúť len starší muži, ale aj mladé dámy v šatách, ktoré k nám prišli v piatok večer na krígeľ piva,“ hovoria majitelia. „Zároveň sme chceli pekný, fotogenický priestor, ktorý môžeme predať aj cez Instagram.“

 

liquid factory
Interiér je moderný, no s historickými prvkami. Hostia môžu obdivovať napríklad klenutý strop. Zdroj: Refresher/Dorota Jedináková

 

Koncept nového lukratívneho priestoru s historickým klenutým stropom na Sedlárskej ulici blízko Hlavného námestia nazvali „pivo a palmy“. Liquid Factory si síce zachováva pubový štandard, ale ponúka „pivo s bravúrou“, hovoria. O „bravúru“ sa pričinil práve šéfkuchár Peter Slačka, ktorý pri príprave menu dostal voľnú ruku. Majitelia hľadali niekoho, kto má meno a dobré referencie, oslovili teda Slačku. Keď im predstavil svoj koncept, hneď si sadli.

 

liquid factory
Ponuka jedál je rozmanitá a reflektuje Slovensko aj svetové pivné špeciality. Zdroj: Refresher/Dorota Jedináková

 

Šéfkuchárom pubu je Stanislav Síth, ktorý predtým pracoval v reštaurácii Werk. Slačka ho oslovil a Síth automaticky povedal áno. „Peťo je môj gastrotatino. Poznáme sa už dlho a vždy bol mojím najväčším guru. Máloktorý šéfkuchár má šťastie na takého mentora a majiteľov, ktorí povedia: sprav si, čo chceš a my ti dáme voľnú ruku,“ hovorí Stanislav Síth.

V Refresheri ti pravidelne predstavujeme nové a zaujímavé gastroprevádzky a radíme ti, kde sa oplatí (ale aj neoplatí) ísť. Všetky články nájdeš pod témou Gastro Bratislava, ktorú nezabudni sledovať. Podporíš nás vstupom do klubu Refresher+.

„Distingvovaný“ tatarák a zmrzlina s bravčovým

Ponuka stáleho menu je postavená na 14 predjedlách, pričom pri niektorých sa cena šplhá poriadne vysoko. Za domácu tresku v majonéze s chrenom zaplatíš 10,92 eur, za pečený rímsky list s wasabi-avokádom a pistáciami 9 eur, za bravčový rilette s dijonskou horčicou dáš 9,51 eur. Nájdeš tu aj klasickejšie snacky k pivu od 3,30 eur do 5,53 eur – napríklad bryndzový pagáč s krvavničkou či vyprážané držky.

 

liquid factory
Za bravčový rilette s dijonskou horčicou zaplatíš 9,51 eur. Zdroj: Refresher/Dorota Jedináková

 

Vyššie ceny sme vzhľadom na lokalitu a dotyk známeho šéfkuchára očakávali. Za 10 eur tu zrejme plnohodnotné jedlo nenájdeš – teda s výnimkou o euro lacnejšieho obedového menu, ktoré je postavené na modernej verzii slovenskej a českej kuchyne. Peter Slačka však tvrdí, že 25 až 30 eur za tri až štyri menšie jedlá a „plný stôl jedla“ je podľa neho spravodlivá cena. „Na konci hosť platí podobne ako inde, ale dostane toho oveľa viacej. Je to krajší zážitok.“

„Mňa osobne nebaví dať si len jedno jedlo. Pre mňa je oveľa zaujímavejšie dať si tri rôzne, menšie jedlá. Na Slovensku som sa s takýmto pivným konceptom ešte nestretol,“ hovorí s tým, že Liquid je podľa neho najzaujímavejší a najkrajší pivný koncept v meste. „Je to odvážne tvrdenie, ale je to tak.“ 

Vyskúšaj predplatné
za 0,33
a čítaj všetko bez obmedzení
PRIDAJ SA K PREDPLATITEĽOMUŽ MÁM PREDPLATNÉ: PRIHLÁSIŤ SA
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 121881 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako nám chutila zmrzlina s bravčovou kožou a pečený rímsky šalát s wasabi-avokádom a pistáciami.
  • Čo nám až tak nechutilo.
  • Čo zvláštne sme si všimli na čapovanej Plzni.
  • Akým spôsobom sa chcú odlíšiť od „turistických pascí“ v okolí.
  • Aký pokrm nazývajú „slovenské arašidové maslo“ a čo zvláštne pridávajú do tataráku.

Upozorniť na chybu. Ak si našiel nedostatok v článku alebo máš pripomienky, daj nám vedieť.
Náhľadový obrázok: Refresher/Dorota Jedináková
NAHOR
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Dostávaj najlepší obsah mailom
Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah.
Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.
Posielať email
Najčítanejšie články
Teraz
24 hod
7 dní
30 dní
Viac z témy gastro
Viac článkov
Sponzorované články
Viac článkov
Ďalšie news
pred 3 minútami
Najmenej 8 obetí si vyžiadal ničivý zosuv pôdy, ktorý v sobotu vyvolali prudké dažde na talianskom ostrove Ischia. Zosuv sa začal nad mestečkom a dosiahol úroveň pobrežia. (tasr)
pred 38 minútami
Cena benzínu na Slovensku môže o chvíľu padnúť pod dlho nevidenú hranicu. Už teraz tankujeme najlacnejšie od začiatku vojny.
viac news
Mohlo by ťa zaujímať
Prejsť na úvodnú stránku
Domov
Zdieľať
Diskusia
Hľadať
Viac
Zapni upozornenia a už ti nič neujde!

Chceš vedieť čo sa deje a mať prehľad? Dostávaj upozornenia o najhorúcejších správach na Refresheri.

(Príklady: Horel Notre Dame, Zomrel Mac Miller, Trailer na Avengerov)
(Príklady: Sagan skončil prvý, Nový zákon s vplyvom na moderných ľudí, Dnes nás čaká zatmenie slnka)
Ak chceš, aby sme ti poslali takmer všetky novinky, vyber túto možnosť.