Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
24. septembra 2022 o 14:30
Čas čítania 5:14
Ema Stanovská

Peter Slačka o novom pube inšpirovanom Michelinom Liquid Factory: Hostí treba priviesť aj do diskomfortu, aby si jedlo zapamätali

Peter Slačka o novom pube inšpirovanom Michelinom Liquid Factory: Hostí treba priviesť aj do diskomfortu, aby si jedlo zapamätali
Zdroj: Refresher/Dorota Jedináková
GASTRO GASTRO BRATISLAVA
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Nový pub Liquid Factory je postavený na pivnom tapas menu, ktoré pripravil jeden z najlepších slovenských šéfkuchárov Peter Slačka. Ochutnáš tu napríklad domácu tresku, vyprážané držky, „distingvovaný“ tatarák či zmrzlinový sendvič s bravčovou kožou.

Šéfuje luxusnej reštaurácii Rotunda v štvorhviezdičkovom hoteli v Jasnej a každý rok absolvuje aspoň jednu stáž v michelinskej reštaurácii. Peter Slačka, slovenská šéfkuchárska ikona, v Petržalke dlhé roky viedol fine diningové bistro Baroza. Najnovšie sa však rozhodol tento projekt opustiť a pustiť sa do niečoho úplne iného – sofistikovaného pubu v centre mesta Liquid Factory.

liquid factory
Šéfkuchára Petra Slačku oslovili s ponukou spolupráce majitelia Factory pubu – Adrián Peller, Tibor Peller a Ján Šprto. Zdroj: Refresher/Dorota Jedináková

Šéfkuchár priznáva, že najpodstatnejším problémom boli financie spojené so zvýšením cien energií. Dodáva, že odľahlá lokalita bola pre Barozu vždy problematická. 

„Keď som bol veľmi mladý, varil som ako o dušu spasenú a nič iné ma nezaujímalo,“ hovorí pre Refresher Peter Slačka. „Časom som sa dostal do momentu, keď som už nedokázal robiť to, čo ma baví. S mojím spoločníkom sme sa teda dohodli, že pôjdem vlastnou cestou.“

Odporúčané
Oliver Vozárik: Máme drahý chlieb, no vyrába sa dva dni a vydrží dlhšie Oliver Vozárik: Máme drahý chlieb, no vyrába sa dva dni a vydrží dlhšie 24. októbra 2024 o 16:00

Úspešného šéfkuchára oslovili majitelia známeho pubu Factory pub blízko Michalskej brány a Bistra Malinovo pri Bratislave – Adrián a Tibor Peller a Ján Šprto. Posledný menovaný sa pričinil aj o vznik „prvého koktailového baru na kolesách“ s názvom Sputnik, ktorý môžeme vídať na festivaloch.

liquid factory
Nový koncept v historickom centre mesta nazvali „pivo a palmy“. Zdroj: Refresher/Dorota Jedináková

Gastropodnikatelia sa po úspechu ich prvého pivného pubu rozhodli zamerať na mladšie publikum. „Už si k nám nechodili sadnúť len starší muži, ale aj mladé dámy v šatách, ktoré k nám prišli v piatok večer na krígeľ piva,“ hovoria majitelia. „Zároveň sme chceli pekný, fotogenický priestor, ktorý môžeme predať aj cez Instagram.“

liquid factory
Interiér je moderný, no s historickými prvkami. Hostia môžu obdivovať napríklad klenutý strop. Zdroj: Refresher/Dorota Jedináková

Koncept nového lukratívneho priestoru s historickým klenutým stropom na Sedlárskej ulici blízko Hlavného námestia nazvali „pivo a palmy“. Liquid Factory si síce zachováva pubový štandard, ale ponúka „pivo s bravúrou“, hovoria. O „bravúru“ sa pričinil práve šéfkuchár Peter Slačka, ktorý pri príprave menu dostal voľnú ruku. Majitelia hľadali niekoho, kto má meno a dobré referencie, oslovili teda Slačku. Keď im predstavil svoj koncept, hneď si sadli.

liquid factory
Ponuka jedál je rozmanitá a reflektuje Slovensko aj svetové pivné špeciality. Zdroj: Refresher/Dorota Jedináková

Šéfkuchárom pubu je Stanislav Síth, ktorý predtým pracoval v reštaurácii Werk. Slačka ho oslovil a Síth automaticky povedal áno. „Peťo je môj gastrotatino. Poznáme sa už dlho a vždy bol mojím najväčším guru. Máloktorý šéfkuchár má šťastie na takého mentora a majiteľov, ktorí povedia: sprav si, čo chceš a my ti dáme voľnú ruku,“ hovorí Stanislav Síth.

Odporúčané
McDonald's daroval polovicu tržby z predaných hranoliek slovenským nemocniciam. Tento rok vyzbieral rekordnú sumu McDonald's daroval polovicu tržby z predaných hranoliek slovenským nemocniciam. Tento rok vyzbieral rekordnú sumu 15. októbra 2024 o 15:00

V Refresheri ti pravidelne predstavujeme nové a zaujímavé gastroprevádzky a radíme ti, kde sa oplatí (ale aj neoplatí) ísť. Všetky články nájdeš pod témou Gastro Bratislava, ktorú nezabudni sledovať. Podporíš nás vstupom do klubu Refresher+.

„Distingvovaný“ tatarák a zmrzlina s bravčovým

Ponuka stáleho menu je postavená na 14 predjedlách, pričom pri niektorých sa cena šplhá poriadne vysoko. Za domácu tresku v majonéze s chrenom zaplatíš 10,92 eur, za pečený rímsky list s wasabi-avokádom a pistáciami 9 eur, za bravčový rilette s dijonskou horčicou dáš 9,51 eur. Nájdeš tu aj klasickejšie snacky k pivu od 3,30 eur do 5,53 eur – napríklad bryndzový pagáč s krvavničkou či vyprážané držky.

liquid factory
Za bravčový rilette s dijonskou horčicou zaplatíš 9,51 eur. Zdroj: Refresher/Dorota Jedináková

Vyššie ceny sme vzhľadom na lokalitu a dotyk známeho šéfkuchára očakávali. Za 10 eur tu zrejme plnohodnotné jedlo nenájdeš – teda s výnimkou o euro lacnejšieho obedového menu, ktoré je postavené na modernej verzii slovenskej a českej kuchyne. Peter Slačka však tvrdí, že 25 až 30 eur za tri až štyri menšie jedlá a „plný stôl jedla“ je podľa neho spravodlivá cena. „Na konci hosť platí podobne ako inde, ale dostane toho oveľa viacej. Je to krajší zážitok.“

Odporúčané
Martin zo Šestka Canteen: Niekedy mám pocit, že v táckarňach varíme pre vymierajúcu generáciu Martin zo Šestka Canteen: Niekedy mám pocit, že v táckarňach varíme pre vymierajúcu generáciu 7. októbra 2024 o 13:00

„Mňa osobne nebaví dať si len jedno jedlo. Pre mňa je oveľa zaujímavejšie dať si tri rôzne, menšie jedlá. Na Slovensku som sa s takýmto pivným konceptom ešte nestretol,“ hovorí s tým, že Liquid je podľa neho najzaujímavejší a najkrajší pivný koncept v meste. „Je to odvážne tvrdenie, ale je to tak.“ 

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Pridaj sa do klubu REFRESHER+

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako nám chutila zmrzlina s bravčovou kožou a pečený rímsky šalát s wasabi-avokádom a pistáciami.
  • Čo nám až tak nechutilo.
  • Čo zvláštne sme si všimli na čapovanej Plzni.
  • Akým spôsobom sa chcú odlíšiť od „turistických pascí“ v okolí.
  • Aký pokrm nazývajú „slovenské arašidové maslo“ a čo zvláštne pridávajú do tataráku.
Dočítať článok
Máš už predplatné?
Prihlásiť sa
Dočítať článok
Poslať sms
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 121881 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Odomknúť cez SMS
Tento článok
Poslať sms Ako to funguje?
Všetky články na mesiac
🤩 Len 1,50€ navyše
POSLAŤ SMS Ako to funguje?
Po odomknutí získaš
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Napr.: 30 % zľava na ročné predplatné Rejoy , 20 % zľava na nákup v The Streets alebo Sleva 500 Kč při nákupu nad 1 250 Kč na lolipop.cz
Zobraziť všetky (9)
Domov
Zdieľať
Diskusia