Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. decembra 2022, 10:18
Čas čítania 0:53
Ema Stanovská

Sladidlo, ktoré nájdeš aj v kole bez cukru, môže spôsobiť úzkostné stavy. Účinky by mohli trvať aj dve generácie

ZDRAVIE ZDRAVÉ STRAVOVANIE ZDRAVIE
Uložiť Uložené

„Takúto rapídnu úzkosť rozhodne nik z nás neočakával,“ skonštatovala autorka štúdie Sara Jonesová.

Jedno z najpoužívanejších sladidiel aspartám, ktorý nájdeš napríklad v kole zero či žuvačkách, bolo v novej štúdii spojené so zvýšeným rizikom vzniku úzkostí. Vedci z Florida State University College of Medicine zistili, že jeho účinky sa môžu preniesť až na dve generácie. 

V rámci výskumu uverejnenom v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences sa myšiam počas 12 týždňov podávala voda s obsahom aspartámu, ktorý sa rovnal približne 15 percentám maximálneho denného príjmu človeka. Táto dávka zodpovedá šiestim až ôsmim plechovkám diétnej koly.

Odporúčané
Čo sa deje s tvojím telom, keď si dáš kolu bez cukru? S odborníkom vysvetľujeme, či sladidlá ničia mozog a či vďaka nim schudneš Čo sa deje s tvojím telom, keď si dáš kolu bez cukru? S odborníkom vysvetľujeme, či sladidlá ničia mozog a či vďaka nim schudneš 6. mája 2022, 14:30

U myší, ktoré vedci podrobili rôznym bludiskovým testom, sa pozorovalo výrazné zvýšenie úzkostného správania. „Takúto rapídnu úzkosť rozhodne nik z nás neočakával. Zvyčajne vidíte jemné zmeny, toto bolo niečo úplne iné,“ skonštatovala doktorandka Sara Jonesová, ktorá stála na čele štvorročného výskumu. Navyše, účinky sladidla pozorovali až u dvoch generácií myší.

Po podaní diazepamu, ktorý sa používa na liečbu úzkostných porúch, sa hlodavce upokojili.

„Táto štúdia je dôkazom toho, že to, čo sa deje dnes, nemusí odzrkadľovať len súčasnosť, ale aj to, čo sa stalo dve generácie dozadu a možno aj dávnejšie,“ povedal spoluautor Pradeep Bhide.

Dnes sa podľa portálu Neuroscience News ročne vyprodukuje takmer 5 000 metrických ton aspartámu. Pri konzumácii sa toto sladidlo mení na kyselinu asparágovú, fenylalanín a metanol, ktoré môžu mať silné účinky na centrálny nervový systém. Výskumníci sa najnovšie plánujú zamerať na to, ako aspartám ovplyvňuje pamäť.

Domov
Zdieľať
Diskusia