Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. decembra 2022, 15:01
Čas čítania 1:19
Denisa Šútorová

Nový tiktokový trend s piesňou od Lany Del Rey diskriminuje ženy. Zosmiešňuje starnutie aj postavu Adriany Lima či Barbie Ferreira

ZAUJÍMAVOSTI TIKTOK
Uložiť Uložené

Napriek pravidlám cenzúry na sociálnej sieti Tiktok takmer 44 percent jej obsahu tvorí materiál narážajúci na chudnutie, premenu tela a eliminovanie váhy. Tento fakt ovplyvňuje, ako mladí dospievajúci ľudia vnímajú štandardy krásy.

Pieseň od Lany Del Rey Young and Beautiful bola v roku 2013 obrovským hitom. Jej refrén „Budeš ma milovať, keď už nebudem mladá a krásna?“ sa ocitol v tiktokovom trende s viac ako 15 miliónmi pozretí. Pieseň je použitá vo videách, ktoré porovnávajú výzor celebrít dnes a v minulosti, niekedy aj s dvadsaťročným časovým odstupom. Niektorí používatelia sociálnej siete upozorňujú na to, že trend negatívnym spôsobom prezentuje nerealistické štandardy krásy a diskriminuje ľudí staršieho veku a plnšej postavy. 

Tiktokerka Riley Patrick, ktorú na platforme nájdeš ako „ryeofthetiger“, zdieľala svoje pocity vo videu, ktoré má doteraz 64 000 videní. „Nikdy nepochopím, ako kedysi ľudia počúvali túto pieseň a páčila sa im a teraz, keď je Lana prirodzene staršia, komentujete jej výzor, pričom porovnávate jej dvadsaťročné telo s tridsaťsedemročným telom,“ hovorí.

Na jednom z takýchto tiktokových videí sa okrem Lany Del Ray a Barbie Ferreira ocitla aj supermodelka Adriana Lima. Všimnúť si môžeš fotografie z čias, keď ako 19-ročná debutovala na prehliadke Victoria’s Secret. Porovnávané sú práve s fotkami, na ktorých je tretíkrát tehotná a jej postava sa prirodzene zmenila. 

„Videá, ako je toto, sú dôvodom, prečo ženy nikdy nebudú mať pokoj,“ vyjadrila sa v reakcii na tento trend aj tiktokerka Michaela Rose. „Pokiaľ ide o tehotenstvo, už teraz je spájané so zmiešanými emóciami, najmä pokiaľ ide o našu generáciu. Toto je jeden z mnohých trendov, ktorým ľudia môžu vyjadrovať komentáre k ženským telám, a to veľmi nevhodným spôsobom,“ hovorí.

Odporúčané
Influencerka Eugenia mala len 38 kíl, obviňujú ju z úmyselného šírenia anorexie. Ona tvrdí, že nemá žiadny problém Influencerka Eugenia mala len 38 kíl, obviňujú ju z úmyselného šírenia anorexie. Ona tvrdí, že nemá žiadny problém 4. marca 2024, 12:30

Štúdie obsahu Tiktoku z roku 2022, ktoré vypracovala univerzita vo Vermonte, dokazujú, že zvuky a hashtagy aplikácie môžu prispieť k nespokojnosti ľudí s ich výzorom a k poruchám príjmu potravy. Napriek pravidlám cenzúry na sociálnej sieti Tiktok takmer 44 percent jej obsahu tvorí materiál narážajúci na chudnutie, premenu tela a eliminovanie váhy. Tento fakt ovplyvňuje, ako mladí dospievajúci ľudia vnímajú štandardy krásy a čo pre nich samotná krása znamená.

Domov
Zdieľať
Diskusia