Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
12. decembra 2022, 14:30
Čas čítania 7:40
Ema Stanovská

Slovák šéfuje reštaurácii v luxusnom 5* hoteli: Keď som z obedov odstránil všetko mäso, hostia na mňa začali útočiť (Rozhovor)

Slovák šéfuje reštaurácii v luxusnom 5* hoteli: Keď som z obedov odstránil všetko mäso, hostia na mňa začali útočiť (Rozhovor)
Zdroj: Falkensteiner Spa Resort Marienbad
GASTRO GASTROPRIEMYSEL ROZHOVORY
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Keď z obedov odstránil mäso, hoteloví hostia mu povedali, že „nie sú králiky a nebudú to žrať“. Slovák Miroslav Matejkin varil aj pre Petru Vlhovú a dnes vedie reštauráciu v 5-hviezdičkovom hoteli Falkensteiner v Mariánskych Lázňach.

„V nedeľu sme mávali honosnejší obed. Babka vtedy vyšla na strechu do podkrovia, chytila tam holuba, zakrútila mu krkom, ošklbala ho a o šiestej ráno už začala variť obed. Dnes by nás za to možno hnali zvierací aktivisti, ale vtedy bola iná doba,“ hovorí s úsmevom šéfkuchár Miroslav Matejkin, ktorý dnes vedie reštauráciu v hoteli Falkensteiner Spa Resort Marienbad v Mariánskych Lázňach.

V Refresheri ti predstavujeme zaujímavé osobnosti z kuchárskeho sveta. Všetky články nájdeš pod témou gastropriemysel. Staň sa členom klubu Refresher+ a budeš mať prístup ku všetkým článkom.

V detstve ste trávili veľa času u starých rodičov na myjavských kopaniciach. Ako si na toto obdobie spomínate?Už od dvoch rokov som u nich trávil každé letné prázdniny. Moji starí rodičia mali statok, kravy, teliatka, kačice, holuby, vlastnili aj nejaké pozemky, tak ma vždy zapriahli do práce. Dedo bol zarytý antikomunista, a keďže odmietal všetko, čo vzišlo z tej doby, vrátane kombajnov, tak sial aj kosil obilie ručne, používal pluh. Učil som sa tam dojiť kravy, vyrábať vlastné maslo aj smotanu. Babka si dokonca mlela zrno na vlastnú múku.

Miroslav Matejkin trávil ako malý chlapec veľa času na myjavských kopaniciach, dnes varí v päťhviezdičkovom hoteli.
Miroslav Matejkin trávil ako malý chlapec veľa času na myjavských kopaniciach, dnes varí v päťhviezdičkovom hoteli. Zdroj: Falkensteiner Spa Resort Marienbad


Nikdy v živote som nebol v tábore, len u nich. Som za to rád, lebo človek vníma svet trochu inak, menej povrchne, keď vie, čo všetko zahŕňa takýto život. To prostredie ma určite ovplyvnilo aj z kulinárskeho hľadiska.


Ako ste sa tam stravovali?

Babka robila kyšku, ktorú som tak miloval, že som sa ňou zvykol hrozne prejesť. Nastrúhala uhorky, trochu ich osolila, keď pustili vodu, tak ich scedila, dala do toho kyslú smotanu, cesnak, trochu kôpru. K tomu urobila pretláčané zemiaky a opražila cibuľku. To sme mali ako hlavné jedlo. Mäso sme jedávali len v nedeľu. Keď človek na to nie je naučený, tak mu to ani nechýba.


Keď k nám prišli príbuzní, mali sme trochu honosnejší obed – pečené holuby. Babka vtedy vyšla na strechu do podkrovia, kde bol holubník, chytila tam holuba, zakrútila mu krkom, ponorila ho do horúcej vody, ošklbala a o šiestej ráno to už mala pripravené a začala variť obed. Tie holuby nám bežne behali na dvore, kŕmili sme ich zrnom. Dnes by nás za to možno hnali zvierací aktivisti, ale vtedy bola iná doba.


V tomto kraji ste sa dokonca rozhodli vyučiť za kuchára.Ja som tam chcel už odmala žiť, ale rodičia mi to z nejakého dôvodu nedovolili. Ako štrnásťročnému sa mi to podarilo, keď som si tajne poslal prihlášku do školy v Senici nad Myjavou. Nebol som predtým dobrý žiak, ale posledný rok som zabral, aby ma prijali bez prijímačiek. A podarilo sa. Doma som len rodičom oznámil, že odchádzam. 

Prihlášku na strednú školu si podal tajne, rodičia nechceli, aby odišiel do iného kraja.
Prihlášku na strednú školu si podal tajne, rodičia nechceli, aby odišiel do iného kraja. Zdroj: Falkensteiner Spa Resort Marienbad


Otec ma nechcel pustiť za žiadnu cenu, a tak som sa vzoprel. Povedal som mu, že ak ma dá do Zvolena (rodičia pochádzajú z Rykynčíc v okrese Krupina, pozn. red.), tam môžem tiež fetovať, byť grázel, a je na ňom, či mi bude veriť alebo nie. Napokon mi to dovolil a mne sa splnil sedemročný sen. V štrnástich som sa teda odsťahoval na Myjavu a žil som so starými rodičmi.


Aké to bolo žiť na statku a pritom študovať na strednej škole?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 126569 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako šéfkuchár reagoval, keď ho hostia napadli za to, že zaviedol čisto vegetariánske obedy.
  • Ako trávil stredoškolské časy na statku u starých rodičov.
  • Kde varil pre Petru Vlhovú.
  • Prečo raz v kuchyni hodil od hnevu panvicu.
  • Čo sa napokon stalo s domom starých rodičov, kde vyrastal.
  • Aký recept šéfkuchár odporúča na dlhé zimné večery.
Domov
Zdieľať
Diskusia