Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. novembra 2022, 19:31
Čas čítania 1:02
Peter Vnuk

Množstvo malvéru, ktorý na cudzích počítačoch ťaží kryptomeny, prudko rastie. Poradíme ti, ako sa mu vyhnúť

Množstvo malvéru, ktorý na cudzích počítačoch ťaží kryptomeny, prudko rastie. Poradíme ti, ako sa mu vyhnúť
Zdroj: Pexels/Andri
TECH BEZPEČNOSŤ NA INTERNETE BITCOIN KRYPTOKRIMINALITA KRYPTOMENY KYBERNETICKÁ BEZPEČNOSŤ KYBERNETICKÝ ÚTOK KYBERZLOČIN MODERNÉ TECHNOLÓGIE
Uložiť Uložené

Množstvo malvéru ťažiaceho kryptomeny je za tretí štvrťrok takmer štvornásobne vyššie.

Zdá sa, že kríza, ktorú momentálne svet kryptomien zažíva nielen v súvislosti s poklesom hodnoty bitcoinu na dvojročné minimum, ale aj s krachom burzy FTX, má aj menej očakávané dôsledky.

Spoločnosť Atlas VPN sa rozhodla preskúmať bezpečnostnú oblasť sveta kryptomien. Zistila, že softvér, ktorý sa používa na napadnutie počítačov a ich následné využitie na ťažbu kryptomien bez súhlasu majiteľa, sa v treťom štvrťroku roka 2022 zvýšil až 3,8-násobne.

Spoločnosť Kaspersky hlási, že odhalila 153-tisíc nových variácií škodlivého softvéru na tajnú ťažbu kryptomien za rovnaké obdobie. V druhom kvartáli bolo množstvo takýchto variantov na úrovni približne 41-tisíc.

 

Prekvapivé sú údaje, ktoré naznačujú, že počet zasiahnutých používateľov sa nezvýšil a dokonca sa o čosi znížil. Analytici si myslia, že digitálni zločinci chceli vyťažiť čo najviac z predpovedaného rastu kryptotrhu ku koncu roka, predpovede sa však nevyplnili, a tak sa počet ich obetí nezvýšil.

Ťažko sa deteguje, no môžeš sa mu vyhnúť

Krádež kryptomien aktuálne patrí k najbežnejším hrozbám online. Popularita tohto druhu kriminality vychádza z potenciálne vysokého zisku pri nelegálnej ťažbe na počítačoch či mobilných zariadeniach nič netušiacich obetí.

Odporúčané
Vybíja sa tvoj MacBook príliš rýchlo? Vďaka týmto 6 tipom ti batéria vydrží dlhšie Vybíja sa tvoj MacBook príliš rýchlo? Vďaka týmto 6 tipom ti batéria vydrží dlhšie 14. januára 2024, 9:00

Tento typ útoku sa pomerne ťažko deteguje, no indície môžeš zistiť aj samostatne. Ak je tvoje zariadenie spomalené, prehrieva sa a procesor je preťažený, je možné, že príčina je práve v tomto druhu malvéru. Okrem zariadení bežných ľudí sú však lákadlom aj servery a profesionálne zariadenia s vysokým výkonom.

Ako sa tomu vyhnúť? Takýto malvér sa šíri hlavne s nelegálnym softvérom, filmami, hrami a ďalším obsahom. Môže byť súčasťou obsahu v rámci torrentových sťahovačov či iných kanálov, ktorými sa šíri spravidla nelegálny obsah.

Domov
Zdieľať
Diskusia