Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša Wolt Objednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením. Objednaj si jedlo
Aktivuj si predplatné na pol roka zadarmo s ČSOB
1. novembra 2022 o 16:30
Čas čítania 8:05
Ema Stanovská

Lenka varila v Japonsku: Japonci pracujú, aj keď sú chorí, lekár mi dal sedem druhov liekov, lebo „musím ísť zajtra do práce“

Lenka varila v Japonsku: Japonci pracujú, aj keď sú chorí, lekár mi dal sedem druhov liekov, lebo „musím ísť zajtra do práce“
Zdroj: Archív Lenky Brindzovej
GASTRO GASTROPRIEMYSEL ROZHOVORY
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša Wolt Objednaj si jedlo

„Všetci boli ticho, každý iba oddane robil a sústredil sa na to svoje. Hovorila som si: Bože, akí sú oni gangstri,“ opisuje Zvolenčanka Lenka Brindzová svoju skúsenosť s michelinskou reštauráciou v Tokiu. Dnes pečie v bratislavskej reštaurácii Irin.

Lenka Brindzová sa narodila vo Zvolene a od osemnástich rokov pôsobí v zahraničí ako kuchárka, pekárka a cukrárka. V Japonsku stážovala v michelinskej reštaurácii Narisawa a tri roky pôsobila v tokijskej pekárni Bricolage bread & co., ktorú vlastní majiteľ jednej z najlepších ázijských reštaurácií ocenenej tromi michelinskými hviezdičkami L'Effervescence. Lenka v súčasnosti pečie v bratislavskej finediningovej reštaurácii Irin.

Lenka dnes pracuje v reštaurácii známeho šéfkuchára Lukáša Heska. Najskôr sa poznali len cez Instagram, Lenka sa mu však po návrate na Slovensko rozhodla napísať.
Lenka dnes pracuje v reštaurácii známeho šéfkuchára Lukáša Heska. Najskôr sa poznali len cez Instagram, Lenka sa mu však po návrate na Slovensko rozhodla napísať. Zdroj: Martin Mondok

V Refresheri ti prinášame príbehy zaujímavých Slovákov, ktorí nie sú na výslní, ale dosahujú svetové úspechy. Všetky nájdeš v téme Rozhovory, gastro články môžeš sledovať v téme Gastropriemysel. Podporíš nás, keď vstúpiš do Refresher+ klubu, čím získaš prístup k všetkým článkom.

V akom prostredí si vyrastala a ako sa rodila tvoja vášeň k jedlu?

Ako malá som behala s kamarátmi po sídlisku a robila zle. Raz som si povedala, že už sa mi nechce robiť zle a idem si plniť sny. Nebola som vychovávaná k tomu, aby som mala veľké sny. Narodila som sa však pod šťastnou hviezdou, ktorá ma nasmerovala tými správnymi cestami. 

Odporúčané
Stane sa Nová tržnica ďalším gastro spotom Bratislavy? Prvé prevádzky lákajú na vegánske klobásy či kórejský street food Stane sa Nová tržnica ďalším gastro spotom Bratislavy? Prvé prevádzky lákajú na vegánske klobásy či kórejský street food 24. augusta 2025 o 11:00

Už v ôsmej triede na základnej škole som vedela, že chcem variť. Videla som v telke Jamieho Olivera a vyrazil mi dych. Netušila som, v ktorej oblasti budem pôsobiť, ale vedela som, že to bude gastronómia. Šla som teda na hotelovú akadémiu a vyučila sa za kuchárku.

Jahodovo-bazový danish – Lenka piekla v Dánsku tradičné dezerty z krehkého cesta.
Jahodovo-bazový danish – Lenka piekla v Dánsku tradičné dezerty z krehkého cesta. Zdroj: Archív Lenky Brindzovej

Môj hlavný plán bol obehať svet, aby som nabrala čo najviac skúseností, ale nechcela som ísť za najlepšími reštauráciami a Michelinom. Chcela som navštíviť babky v Peru, Rusku a Číne a naučiť sa od nich piecť koláče. 

Kam smerovali tvoje prvé kroky?

Začínala som úplne odspodu. V osemnástich rokoch som odišla do Česka, kde som pracovala v pivárňach. Po dvoch rokoch som odcestovala do Dánska, hoci som nevedela po anglicky ani po dánsky. Ostala som tam deväť rokov. Pomaly som sa hľadala a došlo mi, že nikdy nechcem ani o krok poľaviť.

Počas tvojho pôsobenia v Dánsku si si vyskúšala aj stáž v michelinskej reštaurácii v Tokiu. Ako sa ti to podarilo? 

V ázijskej reštaurácii v Kodani, kde som pracovala, som sa zoznámila s kuchárom, ktorý cestoval po Japonsku a stážoval v tých najlepších reštauráciách. Ja som vtedy na nejakú stáž ísť chcela, ale všade mi povedali, že bez známostí sa nedostanem nikam, lebo sú to reštaurácie s dobrými menami a len tak niekoho nevezmú.

Lenka strávila v Dánsku deväť rokov, má tam väčšinu priateľov.
Lenka strávila v Dánsku deväť rokov, má tam väčšinu priateľov. Zdroj: se svolením Lenky Brindzové

Povedala som mu o svojom sne a on mi vybavil stáž v tokijskej reštaurácii Narisawa s dvomi michelinskými hviezdičkami. Nemyslela som tým, aby mi ju naozaj vybavil, ale asi niekedy neviem dobre formulovať svoje vety. (smiech)

Väčšina kuchárov opisuje stážovanie u Michelina ako extrémne náročnú drinu. Ako si to vnímala ty?

Bol to neuveriteľný zážitok. Všetci tam boli ticho, každý iba oddane robil a sústredil sa na to svoje. Ja si hovorím: Bože, akí sú oni gangstri. 

Prišla som z Kodane, kde som pracovala s rôznymi kultúrami, každý mal inú povahu. Tu boli všetci rovnakí, uniformní, každý poslúchal. My prirovnávame michelinských kuchárov k armáde – musí tam existovať hierarchia, aby to fungovalo. Každý musí dať ego nabok a robiť to, čo má, aby dosiahol ten najlepší výsledok.

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatného Mám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Je cool čítať s porozumením, je smart dočítať článok zadarmo.
Chcem smart predplatné
Pridaj sa do klubu REFRESHER+

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo robia Japonci inak ako my a či im to pomáha vyrovnať sa s náročným pracovným tempom.
  • Prečo Lenke japonský lekár predpísal sedem druhov liekov, keď prišla o hlas.
  • Prečo majiteľ japonskej pekárne vystríhal zamestnancov, aby sa k Lenke nesprávali „príliš japonsky“.
  • Či jej na dorozumievanie stačil Google Translate.
  • Prečo Lenka nepiekla japonský chlieb, hoci robila v japonskej pekárni.
  • Kde videla Japoncov tancovať odzemok a hrať na fujare.
  • Ako vznikla spolupráca s Lukášom Heskom.
Dočítať článok
Máš už predplatné?
Prihlásiť sa
Dočítať článok
Poslať sms
Pošli SMS na 8877 s textom FRESH 123968 a aktivuj si predplatné na celý mesiac.
Cena SMS predplatného je 5 € s DPH. Ako to funguje?
Odomknúť cez SMS
Všetky články na mesiac
POSLAŤ SMS Ako to funguje?
Po odomknutí získaš
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Napr.: Kaliforňan miska podľa vlastného výberu ZDARMA , Bagetka na Račku ZDARMA alebo 2 kopčeky zmrzliny od Koun ZDARMA
Zobraziť všetky (14)
Domov
Zdieľať
Diskusia