Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Pozri si naše tipy na darčeky, ktoré by sme si kúpili aj my 🤩
1. novembra 2022 o 16:30
Čas čítania 8:05
Ema Stanovská

Lenka varila v Japonsku: Japonci pracujú, aj keď sú chorí, lekár mi dal sedem druhov liekov, lebo „musím ísť zajtra do práce“

Lenka varila v Japonsku: Japonci pracujú, aj keď sú chorí, lekár mi dal sedem druhov liekov, lebo „musím ísť zajtra do práce“
Zdroj: Archív Lenky Brindzovej
GASTRO GASTROPRIEMYSEL ROZHOVORY
Uložiť Uložené

„Všetci boli ticho, každý iba oddane robil a sústredil sa na to svoje. Hovorila som si: Bože, akí sú oni gangstri,“ opisuje Zvolenčanka Lenka Brindzová svoju skúsenosť s michelinskou reštauráciou v Tokiu. Dnes pečie v bratislavskej reštaurácii Irin.

Lenka Brindzová sa narodila vo Zvolene a od osemnástich rokov pôsobí v zahraničí ako kuchárka, pekárka a cukrárka. V Japonsku stážovala v michelinskej reštaurácii Narisawa a tri roky pôsobila v tokijskej pekárni Bricolage bread & co., ktorú vlastní majiteľ jednej z najlepších ázijských reštaurácií ocenenej tromi michelinskými hviezdičkami L'Effervescence. Lenka v súčasnosti pečie v bratislavskej finediningovej reštaurácii Irin.

Lenka dnes pracuje v reštaurácii známeho šéfkuchára Lukáša Heska. Najskôr sa poznali len cez Instagram, Lenka sa mu však po návrate na Slovensko rozhodla napísať.
Lenka dnes pracuje v reštaurácii známeho šéfkuchára Lukáša Heska. Najskôr sa poznali len cez Instagram, Lenka sa mu však po návrate na Slovensko rozhodla napísať. Zdroj: Martin Mondok

V Refresheri ti prinášame príbehy zaujímavých Slovákov, ktorí nie sú na výslní, ale dosahujú svetové úspechy. Všetky nájdeš v téme Rozhovory, gastro články môžeš sledovať v téme Gastropriemysel. Podporíš nás, keď vstúpiš do Refresher+ klubu, čím získaš prístup k všetkým článkom.

V akom prostredí si vyrastala a ako sa rodila tvoja vášeň k jedlu?

Ako malá som behala s kamarátmi po sídlisku a robila zle. Raz som si povedala, že už sa mi nechce robiť zle a idem si plniť sny. Nebola som vychovávaná k tomu, aby som mala veľké sny. Narodila som sa však pod šťastnou hviezdou, ktorá ma nasmerovala tými správnymi cestami. 

Odporúčané
Toto je 8 rád, ako sa vyrovnať s dobou plnou kríz. Psychologička vysvetľuje, čo máme robiť a čomu sa vyhnúť Toto je 8 rád, ako sa vyrovnať s dobou plnou kríz. Psychologička vysvetľuje, čo máme robiť a čomu sa vyhnúť 11. decembra 2024 o 16:34

Už v ôsmej triede na základnej škole som vedela, že chcem variť. Videla som v telke Jamieho Olivera a vyrazil mi dych. Netušila som, v ktorej oblasti budem pôsobiť, ale vedela som, že to bude gastronómia. Šla som teda na hotelovú akadémiu a vyučila sa za kuchárku.

Jahodovo-bazový danish – Lenka piekla v Dánsku tradičné dezerty z krehkého cesta.
Jahodovo-bazový danish – Lenka piekla v Dánsku tradičné dezerty z krehkého cesta. Zdroj: Archív Lenky Brindzovej

Môj hlavný plán bol obehať svet, aby som nabrala čo najviac skúseností, ale nechcela som ísť za najlepšími reštauráciami a Michelinom. Chcela som navštíviť babky v Peru, Rusku a Číne a naučiť sa od nich piecť koláče. 

Kam smerovali tvoje prvé kroky?

Začínala som úplne odspodu. V osemnástich rokoch som odišla do Česka, kde som pracovala v pivárňach. Po dvoch rokoch som odcestovala do Dánska, hoci som nevedela po anglicky ani po dánsky. Ostala som tam deväť rokov. Pomaly som sa hľadala a došlo mi, že nikdy nechcem ani o krok poľaviť.

Počas tvojho pôsobenia v Dánsku si si vyskúšala aj stáž v michelinskej reštaurácii v Tokiu. Ako sa ti to podarilo? 

V ázijskej reštaurácii v Kodani, kde som pracovala, som sa zoznámila s kuchárom, ktorý cestoval po Japonsku a stážoval v tých najlepších reštauráciách. Ja som vtedy na nejakú stáž ísť chcela, ale všade mi povedali, že bez známostí sa nedostanem nikam, lebo sú to reštaurácie s dobrými menami a len tak niekoho nevezmú.

Lenka strávila v Dánsku deväť rokov, má tam väčšinu priateľov.
Lenka strávila v Dánsku deväť rokov, má tam väčšinu priateľov. Zdroj: se svolením Lenky Brindzové

Povedala som mu o svojom sne a on mi vybavil stáž v tokijskej reštaurácii Narisawa s dvomi michelinskými hviezdičkami. Nemyslela som tým, aby mi ju naozaj vybavil, ale asi niekedy neviem dobre formulovať svoje vety. (smiech)

Väčšina kuchárov opisuje stážovanie u Michelina ako extrémne náročnú drinu. Ako si to vnímala ty?

Bol to neuveriteľný zážitok. Všetci tam boli ticho, každý iba oddane robil a sústredil sa na to svoje. Ja si hovorím: Bože, akí sú oni gangstri. 

Prišla som z Kodane, kde som pracovala s rôznymi kultúrami, každý mal inú povahu. Tu boli všetci rovnakí, uniformní, každý poslúchal. My prirovnávame michelinských kuchárov k armáde – musí tam existovať hierarchia, aby to fungovalo. Každý musí dať ego nabok a robiť to, čo má, aby dosiahol ten najlepší výsledok.

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Pridaj sa do klubu REFRESHER+

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo robia Japonci inak ako my a či im to pomáha vyrovnať sa s náročným pracovným tempom.
  • Prečo Lenke japonský lekár predpísal sedem druhov liekov, keď prišla o hlas.
  • Prečo majiteľ japonskej pekárne vystríhal zamestnancov, aby sa k Lenke nesprávali „príliš japonsky“.
  • Či jej na dorozumievanie stačil Google Translate.
  • Prečo Lenka nepiekla japonský chlieb, hoci robila v japonskej pekárni.
  • Kde videla Japoncov tancovať odzemok a hrať na fujare.
  • Ako vznikla spolupráca s Lukášom Heskom.
Dočítať článok
Máš už predplatné?
Prihlásiť sa
Dočítať článok
Poslať sms
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 123968 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Odomknúť cez SMS
Tento článok
Poslať sms Ako to funguje?
Všetky články na mesiac
🤩 Len 1,50€ navyše
POSLAŤ SMS Ako to funguje?
Po odomknutí získaš
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Napr.: Celodenný Skipas v PARK SNOW Donovaly ZDARMA , Poukázka v hodnotě 200 korun na nákup v Furiosa alebo PPV kód na Oktagon 65
Zobraziť všetky (9)
Domov
Zdieľať
Diskusia