Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
11. novembra 2022, 9:30
Čas čítania 8:09
Daniel Mikolášik

Viky chodí na celebritnú školu v New Yorku: Niektorí spolužiaci majú ochranku, na brigáde zarobím 300 dolárov za deň (Rozhovor)

Viky chodí na celebritnú školu v New Yorku: Niektorí spolužiaci majú ochranku, na brigáde zarobím 300 dolárov za deň (Rozhovor)
Zdroj: Viktória Valihora archív
REFRESHER MARTIN VALIHORA NEW YORK ROZHOVORY ŠKOLSTVO STREDNÉ ŠKOLY UMENIE USA VÝTVARNÉ UMENIE
Uložiť Uložené

Viktoria Valihora študuje umenie na škole, ktorú vyštudovali hviezdy ako Nicki Minaj, Jennifer Aniston, Timothée Chalamet či Al Pacino.

„Spolužiak nedávno hral s The Rockom v superhrdinskom filme od DC s názvom Black Adam. Herecká kariéra ho pritom vraj až tak neláka, hoci mal premiéru na Times Square. Jeho sen je stať sa futbalistom,“ opisuje Viktoria Valihora prostredie jej štúdia v New Yorku.

Odporúčané
Rado alias Cynická obluda: Odsťahoval som sa na Madeiru, mám byt pri pláži a o 50 % nižšie náklady ako v Bratislave (Rozhovor) Rado alias Cynická obluda: Odsťahoval som sa na Madeiru, mám byt pri pláži a o 50 % nižšie náklady ako v Bratislave (Rozhovor) 23. októbra 2022, 14:30

Viky má 15 rokov, je dcérou hudobníka Martina Valihoru a moderátorky TV JOJ Alexandry Orviskej a aktuálne už druhý rok žije a študuje umenie v New Yorku. Navštevuje známu a prestížnu umeleckú školu LaGuardia High School of Music & Performing Arts, ktorú vyštudovali najväčšie mená svetového šoubiznisu ako Nicki Minaj, Jennifer Aniston, Timothée Chalamet či Al Pacino.

V rozhovore s Viktoriou sa dozvieš, s akými známymi osobnosťami chodí do školy, aký trapas sa jej stal so synom svetoznámej speváčky, ako sa dostala na takú prestížnu školu, koľko si na brigáde dokáže zarobiť za deň a čo ju mesačne najviac stojí v New Yorku.

Ak ťa bavia články o inšpiratívnych ľuďoch, ktorí vynikajú v módnom priemysle, umení či kultúre, podpor tvorbu kvalitných výstupov a staň sa členom klubu Refresher+. Všetky články si tak prečítaš bez obmedzení.
Viktória Valihorová
Zdroj: se svolením Viktorie Valihory


Študuješ kresbu na prestížnej umeleckej strednej škole v New Yorku, je to tak?

Len na spresnenie, neštudujem len kresbu, ale vo všeobecnosti umenie, čiže okrem kresby aj dizajn či sochárčinu. Užšie zameranie a špecializácia sa vyberá až v neskorších ročníkoch.

Okrem toho sú tu aj ďalšie umelecké odbory ako tanec, herectvo, technické divadlo, hudba alebo spev. So žiakmi iných odborov sa stretávame len na tých všeobecných predmetoch, ako je história, matematika, fyzika či chémia.

Odporúčané
Slovák Samuel reselluje vstupenky: Za mesiac som si zarobil už aj 50-tisíc eur, cudzinci si za lístky ochotne priplatia (Rozhovor) Slovák Samuel reselluje vstupenky: Za mesiac som si zarobil už aj 50-tisíc eur, cudzinci si za lístky ochotne priplatia (Rozhovor) 30. apríla 2024, 9:30

Takže to nie je ako na slovenských umeleckých školách, kde sa na takéto všeobecnejšie predmety až tak nekladie dôraz a v mnohých prípadoch sa ani nevyučujú?

Presne tak, tu sa takéto umelecké školy berú skôr ako taký bonus k tomu všeobecnému štúdiu. Mnohí po absolvovaní našej strednej potom chodia študovať na prestížne univerzity ako Harvard či Yale.

Obligátna otázka, no mnohých ľudí to pochopiteľne zaujíma: ako si sa tam vôbec dostala?

V New Yorku som sa narodila a pravidelne sme tu počas môjho života spoločne s rodinou cestovali. V septembri 2020 som sem začala chodiť na strednú školu, kde som aktuálne už druhý rok. Odmala sme celá rodina milovali New York, obzvlášť moji rodičia.

Zatiaľ čo na slovenských školách sú pedagógovia skôr autoritou, na škole v Amerike mám pocit, že sa nám snažia prispôsobiť a je to viac uvoľnenejšie. Veľa sa tu diskutuje a učitelia chcú počuť náš názor.

Inšpiroval ťa k štúdiu v USA tvoj otec, ktorý v mladosti študoval na svetoznámej Berklee College of Music v Bostone?

To by som netvrdila, ja úprimne ani neviem, prečo som sa rozhodla ísť študovať do USA. Bolo to veľmi spontánne rozhodnutie. Raz, keď sme tu boli, len tak sme sa išli pozrieť do LaGuardie a povedala som si, že sa na ňu skúsim prihlásiť, ale ak to nevyjde, nič sa nedeje. A ono to vyšlo.

Viktória Valihorová
Zdroj: Viktoria Valihora archív

Ako prebieha samotná výučba? Vedela by si ju porovnať so slovenským školstvom?

Veľký rozdiel oproti Slovensku je ten, že sa nám každý deň nemenia predmety, ale rozvrh je počas celého roka rovnaký a každý jeden deň sa opakuje. Zásadný rozdiel je aj vybavenosť. Na našej škole máme dve veľké divadlá, orchester, miestnosti pre hudobníkov, ateliéry a množstvo ďalšieho.

Odporúčané
Dolli z Ruže pre nevestu: Dubaj mi platil môj expriateľ, o syna stále bojujem. Treba si nájsť partnera, ktorý sa o teba postará Dolli z Ruže pre nevestu: Dubaj mi platil môj expriateľ, o syna stále bojujem. Treba si nájsť partnera, ktorý sa o teba postará 28. apríla 2024, 16:30

Čo sa týka učiteľov, sú veľmi milí a príjemní. Zatiaľ čo na slovenských školách sú pedagógovia skôr autoritou, na škole v Amerike mám skôr pocit, že sa nám snažia prispôsobiť a je to viac uvoľnenejšie. V porovnaní so slovenskými školami sa veľa diskutuje, učitelia chcú počuť náš názor.

Vnímaš aj osobnejší prístup učiteľov?

Ako u koho. Oni si celkom dávajú pozor na to, aby nemali so žiakmi príliš osobný vzťah, lebo tu je spoločnosť omnoho háklivejšia. Preto sú učitelia síce kamarátski, ale aj veľmi opatrní a skôr sa vyhýbajú osobnejším vzťahom.

Mnohí ľudia majú americké školstvo spojené s tým, že školné je extrémne drahé a rodičia deťom na štúdium šetria roky. Ty si však na štátnej strednej škole. Tá je úplne zadarmo?

Áno, chodím na štátnu a tá je zadarmo, ale, samozrejme, je tu aj veľa súkromných. Dokonca tu máme zadarmo aj stravovanie alebo úplne nové knihy, ktoré si môžeme nechať a nemusíme ich na konci roka vrátiť, ako je zvykom na Slovensku. Taktiež máme k dispozícii aj rôzne voľnočasové aktivity, športy či extra vzdelávania, ktoré nám škola prepláca. Vnímajú to ako súčasť nášho vzdelávania.

Na niektorých predmetoch sedím v lavici s hercom Bodhim Sabonguiom, ktorý nedávno hral s Dwaynom „The Rockom“ Johnsonom v novom superhrdinskom DC filme Black Adam. 

Je ťažké dostať sa na takúto prestížnu školu?

Pomerne áno, ale ja som mala to šťastie, že som sa hlásila v roku 2020, keď akurát vypukla pandémia, takže som bola odbremenená od talentových skúšok. Stačilo im poslať vypracované portfólio podľa ich zadania. Taktiež zohralo rolu aj to, že som ešte na základnej škole mala vždy samé jednotky a ich zaujímal môj prospech.

Na tvoju školu chodili aj známe celebrity ako Nicki Minaj, Al Pacino, Jennifer Aniston, Robert De Niro či Timothée Chalamet. Aký je to pocit?

Ja si myslím, že tu to nikto až tak nerieši. Možno len nejakí študenti, ktorí sú ich veľkí fanúšikovia. Ale pre väčšinu to je prirodzené.  

Viktória so svojou matkou Alexandrou Orviskou, známou slovenskou moderátorkou.
Viktória so svojou matkou Alexandrou Orviskou, známou slovenskou moderátorkou. Zdroj: se svolením Viktorie Valihory

Máš aj ty aktuálne celebritných spolužiakov?

Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
len za 51
a čítaj všetko bez obmedzení
Kúpiť predplatné
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 123476 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • S akými známymi osobnosťami chodí do školy.
  • Aký trapas sa jej stal so synom svetoznámej speváčky.
  • Ako si chodí privyrábať a koľko si na brigáde dokáže zarobiť za deň.
  • Koľko stojí život 15-ročného dievčaťa v New Yorku.
  • Ako v New Yorku vnímajú to, že pochádza zo Slovenska.
  • Kde v centre NYC býva a ako prebieha striedavá starostlivosť jej rodičov.
Domov
Zdieľať
Diskusia