Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. októbra 2022, 14:30
Čas čítania 10:27
Adam Novosad

Rado alias Cynická obluda: Odsťahoval som sa na Madeiru, mám byt pri pláži a o 50 % nižšie náklady ako v Bratislave (Rozhovor)

REFRESHER CESTOVANIE NEZVYČAJNÉ POVOLANIA ROZHOVORY
Uložiť Uložené

Rado Ondřejíček, známy ako tvorca Cynickej obludy, sa odsťahoval zo Slovenska na portugalský ostrov Madeira, ktorý mu vyhovuje zo všetkých stránok.

„Je tu dobrý internet, príjemné ceny, letecké spojenie s pevninou, vyhovujúce počasie a nie sú tu komáre. Ani hady. To je všetko veľká výhoda. Je to tu ako v Kalifornii, len ťa tu nezastrelia v obchode alebo v škole,“ vtipkuje Rado Ondřejíček, na internete známy ako tvorca Cynickej obludy, ktorý sa zo Slovenska odsťahoval na portugalský ostrov Madeira v Atlantickom oceáne.

Rado už po troch dňoch na Madeire vedel, že na tomto ostrove chce zostať bývať. „Nemám prehľad o cenách potravín vo Veľkom Krtíši alebo v Košiciach, ale keď som si to porátal, tak na moje každodenné živobytie potrebujem polovičný rozpočet ako v Bratislave,“ vysvetľuje, ako to na ostrove funguje.  

Odporúčané
Gabriel robí na lodi v Severnom mori: Na 23. narodeniny som si kúpil byt a Ford Mustang. Kapitán zarobí 700 eur denne (Rozhovor) Gabriel robí na lodi v Severnom mori: Na 23. narodeniny som si kúpil byt a Ford Mustang. Kapitán zarobí 700 eur denne (Rozhovor) 9. októbra 2022, 9:30

Nám v rozhovore prezradil, ako si na Madeire našiel bývanie v prvej plážovej línii pri oceáne, ako myšlienka opustiť Slovensko vznikla, aké náklady má na živobytie, ale aj to, prečo teraz z Portugalska vníma spoločenské dianie na Slovensku tak, ako keby pozoroval dianie v Bangladéši. 

Ak si chceš prečítať viac rozhovorov so zaujímavými ľuďmi, klikaj na tento odkaz. Pridaj sa do nášho Refresher+ klubu a čítaj všetky prémiové články bez obmedzenia.

madeira
Zdroj: Anna Gekrepten

Kedy sa v tebe zrodila myšlienka, že chceš opustiť Slovensko?

Odjakživa som sa lepšie cítil pri mori, ktoré mi zdravotne pomáhalo. Vždy keď som sa domov vrátil od mora, tak som prišiel zdravší. Dlho som neuvažoval o tom, že Slovensko musím opustiť, len som si uvedomil, že treba viac času tráviť pri mori. 

Keď začala pandémia, na polroka som uviazol v Thajsku, kde som zistil, že technicky je možné skombinovať takýto život s prácou na diaľku. Fungovali spojenia, či už pracovné, rodinné alebo kamarátske. Keďže som zistil, že je to realizovateľné a môjmu zdraviu to náramne prospieva, samého seba som sa spýtal, prečo sa neodsťahovať.

V poslednom čase sa začalo meniť samotné Slovensko. Začali byť viac viditeľné negatívne veci, ktoré sa naštartovali pred pár rokmi, a tak mi to začalo dávať zmysel aj geopoliticky. Je to tak pol na pol. Sčasti za to môže moje zdravie, sčasti myšlienka, prečo žiť práve na Slovensku, keď sa dá žiť lepšie niekde inde.

Veľa ľudí rozpráva, že to na Slovensku nevyzerá dobre a najradšej by odišli, ale väčšina z nich to neurobí. Rozhodol si sa odísť natrvalo?

Nemusí to byť nutne natrvalo. Nevzdal som sa občianstva ani nepretrhol väzby so Slovenskom. Povedal by som to tak, že momentálne sa zdržiavam na Madeire, ale neviem, čo bude o týždeň, nieto, čo bude o tri roky. Ale možno to sťahovanie nakoniec bude natrvalo. Uvidíme.

Odporúčané
Dopraj si bohémsky wellness a zaži dokonalý oddych. Vychutnáš si ho len pár kilometrov od Bratislavy Dopraj si bohémsky wellness a zaži dokonalý oddych. Vychutnáš si ho len pár kilometrov od Bratislavy 12. apríla 2024, 11:30

Ako na tvoje rozhodnutie odísť zareagovalo okolie?
Moje okolie nereagovalo nijako zvláštne. Ľudia, čo ma poznajú, vedia, že nikoho neopúšťam ani nikam neutekám. Oproti minulosti, keď som dlhší čas strávil na rôznych miestach mimo Slovenska, je to tentokrát iné len v tom, že som si tu prenajal byt a zaviazal sa, že v ňom budem bývať minimálne rok.

Už predtým som však veľké porcie času trávil mimo domova. Pred odchodom na Madeiru som chvíľu žil na Tenerife či v Slovinsku. Na Madeire som pritom strávil skoro dva mesiace počas uplynulej jari, keď som to tak trochu testoval, či mi to tu vyhovuje ako miesto na život. Zo všetkých navštívených miest sa mi Madeira javila ako najpohodlnejšia. 

Už dávno som si vybudoval disciplínu, ktorú treba mať na prácu z domu na diaľku. Teraz je to skombinované s lepším prostredím. Ak sa chcem odtrhnúť od práce, teraz sa môžem ísť okúpať do oceánu namiesto prechádzky v parku.

Hovoríš, že si v minulosti skúšal viacero destinácií. Prečo ťa nepresvedčilo napríklad Tenerife? Aké prednosti má Madeira?

Niežeby na Tenerife bolo niečo zlé, ale Madeira mi vyhovuje oveľa viac. Tento rok v auguste, keď boli na Slovensku poriadne horúčavy, sme na Madeire mali okolo 30 stupňov možno dva dni. Inak je tu od konca februára každý deň okolo 24 až 25 stupňov. Táto stabilita počasia mi veľmi vyhovuje, lebo na Tenerife bol v lete výkyv nahor a nepríjemne teplo.

Odporúčané
Martin s Amy cestujú od Antarktídy po Aljašku: Hádky vyrieši naše veľké auto. Keď sedím dole a Amy je hore, nevidíme sa (Rozhovor) Martin s Amy cestujú od Antarktídy po Aljašku: Hádky vyrieši naše veľké auto. Keď sedím dole a Amy je hore, nevidíme sa (Rozhovor) 6. apríla 2024, 9:30

Tenerife okrem toho priťahuje iný typ turistov ako Madeira. Na Tenerife si ľudia chodia užiť párty, hluk a dovolenku. Madeira je ostrov nemeckých dôchodcov. Občas prídem do kaviarne a som medzi hosťami najmladší. Nikto mi tu nehuláka do rána, v mojom okolí nie sú žiadne pravidelné žúry a diskotéky. Maximálne počujem decká pri bazéne.

Mne to takto vyhovuje oveľa viac. Aj v Bratislave som žil skôr utiahnutým životom, vždy mi hluk liezol na nervy, ani som nejako často nechodil do mesta. Na Madeire mi vyhovuje miernosť počasia, lebo viem, že aj v januári tu bude plus-mínus rovnako ako teraz. 

Rado na Madeiru prvýkrát prišiel na jar. Po troch dňoch zistil, že si tam vie predstaviť svoj život.
Rado na Madeiru prvýkrát prišiel na jar. Po troch dňoch zistil, že si tam vie predstaviť svoj život. Zdroj: Anna Gekrepten

Živíš sa spoločenským humorom a na Facebooku tvoj profil sleduje viac ako 60-tisíc followerov. Už v minulosti si v zahraničí zistil, ako si nastaviť pracovný režim, aby si mohol fungovať na diaľku. Dá sa zvyknúť na prácu, keď máš pred domom pláž s oceánom?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 123396 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aké je to žiť s pocitom, že si môže dať pauzu od práce a okúpať sa v oceáne.
  • Prečo sa v Thajsku cítil ako občan druhej kategórie, ktorého šikanuje polícia.
  • Ktoré destinácie už v minulosti skúšal na život, ale nevyhovovali mu ako Madeira.
  • Aké sú ceny na Madeire a prečo za život platí o 50 percent menej ako v Bratislave.
  • Prečo neriešil takmer žiadnu byrokraciu pred tým, ako sa odsťahoval. 
  • Prečo na Madeire zásadne nevyhľadáva prítomnosť ľudí zo Slovenska.
  • Či už predal svoj byt v Bratislave, alebo si ho pre istotu necháva.
Domov
Zdieľať
Diskusia