Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti Satur.
20. decembra 2022, 18:00
Čas čítania 4:15
Sponzorovaný obsah

Na Zanzibar sa od decembra dostaneš priamym letom z Bratislavy. Pre tieto dôvody by si mal súostrovie navštíviť

ZAUJÍMAVOSTI CESTOVANIE
Uložiť Uložené

Určite ťa potešia aj ceny zájazdov počas zimnej sezóny.

„We will, we will rock you...“ Prečítal si si tieto slová v hlave melodicky? Nemusíš byť ani veľkým fanúšikom britskej legendárnej kapely Queen, niektoré pesničky spoznáš hneď a pravdepodobne si ani nespomenieš, kedy si ich počul po prvýkrát. Vedel si, že Freddie Mercury vôbec nie je Brit, ale pochádza z exotického Zanzibaru

Zanzibar nie je iba jeden ostrov, ako si väčšina ľudí myslí, je to súostrovie tvorené dvomi hlavnými ostrovmi Unguja a Pemba a nespočetným množstvom maličkých ostrovov. Pri fotkách z tohto miesta sa možno zamyslíš, či je to skutočné alebo sa pozeráš na veľmi kvalitné CGI. Keď uvidíš tyrkysové more a pláže s bielym pieskom, ihneď pochopíš, prečo ide o jednu z najkrajších dovolenkových destinácií na svete. Spoločne s cestovnou kanceláriou Satur sme pre teba pripravili prehľad zážitkov, ktoré by si si na Zanzibare nemal nechať ujsť. 

spoznaj zanzibar
satur
Zdroj: Satur

Päťdesiat odtieňov modrej

Exotický ostrov pobrežia Tanzánie je známy svojou panenskou prírodou a podmorským svetom s množstvom koralov, okolo ktorých môžeš šnorchlovať. Toľko odtieňov modrej si na jednom mieste pravdepodobne ani nevidel. Vhodné miesto pre turistov je v severnej časti ostrova, pretože príliv a odliv tu nie je až taký silný a môžeš sa tu bezpečne okúpať. Napríklad na východnom pobreží sú nebezpečne veľké vlny a po odlive sa môže vodná hladina posunúť aj o dva kilometre. Najlepšie obdobie na cestovanie je od januára do marca, keď teplota vody dosahuje 28 °C a teplota vzduchu 32 °C (v dôsledku vysokej vlhkosti je pocitová teplota 42 °C).

SaturSaturSaturSatur
Zobraziť galériu
(14)

Turistické centrum severu a najnavštevovanejšiu časť ostrova nájdeš v bývalej rybárskej osade Nungwi. Dnes je z nej rekreačné centrum, v ktorom život neutícha ani v noci. Na týchto miestach vyrástli kvalitné a overené hotely s all inclusive službami a výhodou je, že tu v zimnom období dovolenkuješ za lepšie ceny.

Rovnomenná pláž Nungwi sa do dostala na zoznam CNN medzi stovku najlepších na svete a obsadila 43. miesto. Pozdĺž pláže sú typické zanzibarské domčeky s reštauráciami či barmi a môžeš si v nich vychutnať lokálne špeciality. Priprav sa však na výraznú zmes chutí, keďže Zanzibar preslávili koreniny a jedlá kombinujú európsku, arabskú a indickú kuchyňu.

satur
Zdroj: Satur
Zanzibar je najväčším svetovým producentom klinčekov a významným vývozcom ďalších korenín: muškátového orieška, škorice, nového a čierneho korenia či vanilky. Krajina bola známa obchodom s koreninami už v 19. storočí počas vlády ománskych sultánov.

Medzi povinné zastávky patrí multikultúrne mesto Stone Town, ktoré sa dostalo aj na Zoznam svetového dedičstva UNESCO. Z úzkych uličiek cítiť bohatú históriu – dve storočia portugalskej nadvlády, vládu ománskych sultánov, obchod s otrokmi a veľkú revolúciu v 60. rokoch. Okrem všadeprítomného kameňa a historických artefaktov na každom kroku je Stone Town známy aj rušným bazárom i honosnými arabskými sídlami. Za prehliadku stojí stará portugalská pevnosť a sultánov Palác zázrakov, ktorý ako prvý na celom Zanzibare mal elektrinu a vodovod už od roku 1883. Pre starú časť mesta sú charakteristické ornamentálne vyrezávané vstupné brány do domov bohatých obyvateľov – čím bola rodina bohatšia, tým bola brána masívnejšia, honosnejšia a zdobenejšia. Trhovisko s otrokmi dnes pripomína len pamätník s postavami sputnaných reťazami.

satursatursatur
Zobraziť galériu
(3)

Na tvojom zozname zastávok nesmie chýbať ani návšteva safari. Môžeš sa vybrať na dvojdňový výlet do Nyerere v juhovýchodnej časti Tanzánie, kde sa rozprestiera najväčší národný park v Afrike. Safari game drive ti umožní pozorovať levy a leopardy, slony, nosorožce, žirafy, zebry v ich prirodzenom prostredí a nielen za ohradou zoologickej záhrady. K autentickému zážitku patrí aj vodné safari na rieke Rufiji, je to jedno z mála miest v Afrike, kde môžeš pozorovať divokú zver priamo z vody. Keďže tento výlet trvá dva dni, noc stráviš v kempe uprostred parku. Namiesto ranného budíka na mobile ťa zo spánku preberie trúbenie slonov. Zážitok a emócie z týchto dvoch dní musíš skúsiť na vlastnej koži. 

Druhou možnosťou na dvojdňový výlet je cesta do národného parku Tarangire, ktorý je populárny najmä vďaka veľkému počtu slonov, najhustejšej populácii levov, stromom baobabom a termitím kopcom. Program zahŕňa pozorovanie zvierat z terénneho safari auta, piknik v parku a po noci v kempe aj chránená oblasť Ngorongoro. Tá sa nachádza v najväčšej starej kaldere na svete – prepadnutom kráteri sopky s rozlohou 260 km². Vek kaldery sa odhaduje na dva až tri milióny rokov. Kráter Ngorongoro patrí popri hore Kilimandžáro či pobreží Červeného mora k siedmim prírodným divom Afriky.

Zážitky so zvieratami a návštevou safari sa tým však nekončia. V rámci „blue safari“ sa môžeš plaviť na neďaleký Prison Island (kedysi slúžil ako odkladisko väzňov a malomocných). Dostaneš sa tam vďaka dreveným loďkám dhowy, ktoré miestni obyvatelia využívajú na prepravu turistov. Môžeš pozorovať obrovské korytnačky Aldabra, ktoré sa dožívajú úctyhodných dvesto rokov a vážia až 200 kíl. Prvé štyri jedince daroval ostrovu v roku 1919 britský miestodržiteľ súostrovia Seychely.

Príjemnou bodkou, ktorá zakončí tvoje zvieracie dobrodružstvá, je národný park Jozani Forest. Žijú tu opičky druhu guaréza červená zanzibarská, ktoré nenájdeš nikde inde na svete. Jozani Forest tvoria uličky v hustom mangrovníkovom lese a dažďový prales. 

zaži safari na vlastnej koži
satur
Zdroj: Satur

Dostaneš sa tam aj z Bratislavy

Na Zanzibar sa dostaneš pohodlne vďaka cestovnej kancelárii Satur. Momentálne môžeš využiť špeciálny priamy let z Bratislavy až do mája, prvý bude hneď po sviatkoch 26. decembra. Od 30. marca do 6. apríla lietajú aj priamo z Košíc. 

vybav dovolenku
Odlety a prílety z Bratislavy 
• odlet z Bratislavy o 01.40 h a prílet na Zanzibar o 14.00 h (let s technickým medzipristátím v Hurgade) 
• odlet zo Zanzibaru o 15.10 h a prílet do Bratislavy o 23.35 h (let s technickým medzipristátím v Hurgade)

Na Zanzibar poletí lietadlo typu Boeing 737 – 800. Máš na výber z tried Economy, Economy Plus alebo Smart Business, v každej si užiješ teplý catering. 

Ak sa rozhodneš pre exotickú dovolenku v Zanzibare, môžeš využiť ubytovanie v Hoteli RIU Jambo****+. Nachádza sa pri 6 km dlhej pláži Nungwi, ktorú sme ti spomínali na začiatku. Tento hotel ti ponúka 24-hodinový all inclusive s bohatým výberom nápojov počas celého dňa. Nudiť sa tu rozhodne nebudeš, môžeš využiť plne vybavené fitnescentrum, joga pavilón na pláži, vodné pólo v bazéne, aquagym alebo maľovanie. 

Tvojou druhou možnosťou môže byť pokojný butikový hotel Sansi Kendwa Beach Rezort****, ktorý je zdobený tradičnými africkými dekoráciami. Toto miesto ti bude vyhovovať, ak si rád vychutnáš aktívnu dovolenku, pretože blízkosti hotela môžeš skúšať rôzne vodné športy alebo sa prihlásiť na PADI potápačský kurz. Čerešničkou na torte je fakt, že sa hotel nachádza len pár krokov od pláže, ktorá bola označená za jednu z najkrajších v celom Zanzibare. 

Domov
Zdieľať
Diskusia