V teste 10 horčíc z pultov supermarketov sa dozvieš aj to, ako chutí receptúra českých mníchov z kláštora a či sa ti oplatí kupovať drahú bioverziu.
K párkom, do hotdogu, obložených sendvičov, majonéz, nátierok či na grilovačku. Horčica má ako dochucovadlo v našich domácnostiach rôzne využitia už stáročia. V podobe, v akej sa používa dnes, sa totiž objavila už v starovekom Ríme, kde začali miešať hroznový mušt alebo ocot s mletými horčičnými semienkami.
Práve horčičné semienka sú najdôležitejšou prísadou v zložení horčice. Tie sa často používajú aj na konzerváciu zeleniny. Semená horčice obsahujú vitamín B, ktorý je prospešný pre nervový systém. Obsahujú aj vitamíny A, C, E, K, vápnik, železo, meď, selén, zinok a niacín. Okrem horčičných semienok sa do horčice pridáva aj ocot, olej a prípadne kurkuma na zafarbenie.
Na pultoch supermarketov sa nachádza množstvo druhov horčíc, ako napríklad dijonská, medová, francúzska, kremžská, bavorská alebo anglická, no azda najväčšia klasika je plnotučná. Práve tento typ sme ochutnávali a porovnávali v teste horčíc, na ktorom spolupracoval aj potravinársky chemik a certifikovaný výživový poradca Martin Masár.
Ako prebiehal slepý test?
V redakcii sme testovali desať plnotučných horčíc od rôznych výrobcov, ktoré sú dostupné v slovenských supermarketoch. Navštívili sme predajne Tesco, Kaufland, Lidl a predajňu menšej siete Yeme, pričom sme hľadali klasiky, ale aj menej známe značky.
Pri degustovaní sme horčice podávali vychladené, aby sme docielili čo najideálnejšiu chuť a konzistenciu. Ceny sú orientačné a môžu sa líšiť v závislosti od konkrétneho predajcu. Pri teste sme brali do úvahy parametre ako chuť, vôňa, kvalita omáčky, korenistosť či vizuálna vábivosť a hodnotili sme bodmi od 1 do 10.
Na degustácii horčíc sa podieľalo deväť ľudí. Išlo o slepý test, takže všetci dostali vzorky testovaných produktov na neoznačených papierových táckach. Keďže nevedeli, o aké horčice ide, ich sympatie voči značkám nijako neovplyvnili test.
Výsledkom je subjektívny názor deviatich testujúcich objektivizovaný spoločnými charakteristikami vybraných horčíc, ako aj zohľadnením ich porovnateľných vlastností. Dojmy z každej z nich si ochutnávači zapisovali a nehovorili nahlas, aby sa navzájom neovplyvňovali.
Grill & Fun (Lidl)
Cena: 1,19 € v Lidli (0,26 € za 100 g)
Zloženie: pitná voda, horčičné semeno, ocot kvasný liehový, cukor, jedlá soľ, koreniny, prírodné arómy.
Výsledok slepého testu: 2/10
Lidl si každoročne pre svojich zákazníkov pripravuje letnú edíciu výrobkov s označením Grill & Fun, ktoré sú určené na letné grilovačky, opekačky či BBQ párty. Odporúčame ti však, aby si sa ich horčici radšej vyhol. Išlo totiž o veľké sklamanie.
Sfarbenie a konzistencia boli úplne iné ako pri ostatných vzorkách – horčica z Lidla bola azda najredšia zo všetkých a tiež jediná zachádzala až do zvláštneho oranžového odtieňa. V zložení sme sa však nedozvedeli, čo to spôsobuje.
Dokonca v sebe mala tvrdé nepomleté horčičné semienka, čo väčšine degustujúcich skôr prekážalo. Bola tiež o čosi pikantnejšia a chuťovo veľmi chabá, horká, podľa niektorých až nechutná. Väčšina po dojedení prvého hltu odmietla pokračovať.
„Ide o privátnu značku z Lidla, informáciu o výrobcovi teda nemáme. Zloženie je celkom fajn. Škoda použitia aróm, keďže vidíme, že to ide aj bez nich. Na druhej strane však treba povedať, že ide o prírodné arómy. Negatívom môže byť opäť o niečo vyšší obsah soli.“
K-Classic
Cena: 1,49 € v Kauflande (0,30 € za 100 g)
Zloženie: pitná voda, horčičné semeno (18 %), ocot kvasný liehový, cukor, jedlá soľ, kurkuma, zmes korenín.
Výsledok slepého testu: 5/10
Nič extra. Asi takto by sme v skratke opísali chuť a celkový dojem z horčice od privátnej značky Kauflandu. Zjesť sa síce dá, no že by sme po nej zostali ohromení, to ťažko. Aj bez toho, aby testujúci vedeli, o akú značku ide, po ochutnaní skonštatovali, že cítia lacnejší produkt.
Opäť dosť riedka horčica, navrchu muselo byť dosť vyzrážanej vody, keďže pri prvom otočení a stlačení nám z nej vytieklo najprv pár malých kvapiek hnedej vody. Museli sme preto plastovú fľašku poriadne pretrepať. Konzistencia jedna z tých horších, vôňa nie príliš dominantná a chuťovo neurazí, ale ani nepoteší. Za tú cenu rozhodne nájdeš aj kvalitnejšiu alternatívu.
„Opäť ide o privátnu značku obchodného reťazca. Výroba je teda v tomto prípade outsourcovaná inou spoločnosťou a nie je zabezpečená priamo predávajúcim a nachádza sa pravdepodobne v Rumunsku (uvedený iba distribútor).
Zloženie je však stále veľmi slušné. Taktiež oceňujem prírodne dofarbenie kurkumou a absenciu konzervantov. Negatívom môže byť o niečo vyšší obsah soli v porovnaní s konkurenčnými produktmi. Taktiež oceňujem vyjadrenie podielu horčičných semienok v zložení.“
Tesco
Cena: 0,99 € v Tescu (0,20 € za 100 g)
Zloženie: pitná voda, horčičné semená, ocot kvasný liehový, cukor, jedlá soľ, kurkuma, koreniny.
Výsledok slepého testu: 6/10
Veľmi podobný obal a dokonca aj dojem z horčice ako pri predchádzajúcej z Kauflandu. Chuť však bola o čosi lahodnejšia. Rovnako nám však z nej najprv vytieklo niekoľko kvapiek vody. Aj po pretrepaní bola dosť riedka a roztekala sa.
Vôňa nebola príliš výrazná a sfarbenie je o niečo žltšie ako pri väčšine testovaných vzoriek. Nebola až taká pikantná, skôr kyslá a tiež pomerne slaná a octová. Celkový dojem je o málinko vyšší priemer, preto získava zaslúžených 6 bodov.
„Opäť privátna značka obchodného reťazca, vďaka čomu sa úplne nevieme dopátrať k reálnemu výrobcovi produktu. Zloženie je však opäť na veľmi dobrej úrovni, dofarbenie je riešené prírodne kurkumou. Konzervanty žiadne.“
Kania
Cena: 0,79 € v Lidli (0,20 € za 100 g)
Zloženie: pitná voda, horčičné semienka (18,9 %), ocot kvasný liehový, cukor, jedlá soľ, kurkuma, extrakty korenín.
Výsledok slepého testu: 6/10
Lidl má vo svojich regáloch aj ďalšiu privátnu značku Kaniu, ktorá slúži ako dostupnejšia alternatíva k značkovým produktom a potravinám do kuchyne. V tomto prípade je horčica Kania ešte lacnejšia ako horčica Lidl Grill & Fun, no neporovnateľne lahodnejšia.
Čo sa dozvieš po odomknutí?
- Ktorá horčica má najlepšie a ktorá, naopak, najhoršie zloženie.
- Ako dopadla najväčšia klasika.
- Ako chutí drahá bioverzia horčice z Yeme.
- Ktorá má štítok značky kvality udelenej Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.
- Ako chutí receptúra českých mníchov z kláštora.
- Po jednej lyžičke ktorej horčice sme odmietli pokračovať.
- Ktorá ma podľa odborníka príliš veľa soli.