Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
25. októbra 2022, 14:30
Čas čítania 8:56
Daniel Mikolášik

TEST 10 horčíc: Ktorá má najhoršie zloženie a ako dopadla malá fľaštička z Yeme za 5 eur?

TEST 10 horčíc: Ktorá má najhoršie zloženie a ako dopadla malá fľaštička z Yeme za 5 eur?
Zdroj: Refresher/Dorota Jedináková
GASTRO GASTROTESTY OBCHODY POTRAVINÁRSKY PRIEMYSEL POTRAVINY
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

V teste 10 horčíc z pultov supermarketov sa dozvieš aj to, ako chutí receptúra českých mníchov z kláštora a či sa ti oplatí kupovať drahú bioverziu.

K párkom, do hotdogu, obložených sendvičov, majonéz, nátierok či na grilovačku. Horčica má ako dochucovadlo v našich domácnostiach rôzne využitia už stáročia. V podobe, v akej sa používa dnes, sa totiž objavila už v starovekom Ríme, kde začali miešať hroznový mušt alebo ocot s mletými horčičnými semienkami.

Práve horčičné semienka sú najdôležitejšou prísadou v zložení horčice. Tie sa často používajú aj na konzerváciu zeleniny. Semená horčice obsahujú vitamín B, ktorý je prospešný pre nervový systém. Obsahujú aj vitamíny A, C, E, K, vápnik, železo, meď, selén, zinok a niacín. Okrem horčičných semienok sa do horčice pridáva aj ocot, olej a prípadne kurkuma na zafarbenie.

Na pultoch supermarketov sa nachádza množstvo druhov horčíc, ako napríklad dijonská, medová, francúzska, kremžská, bavorská alebo anglická, no azda najväčšia klasika je plnotučná. Práve tento typ sme ochutnávali a porovnávali v teste horčíc, na ktorom spolupracoval aj potravinársky chemik a certifikovaný výživový poradca Martin Masár.

horčice test grill
Zdroj: Refresher/Dorota Jedináková
Ak sa ti páčia testovania pokrmov zo supermarketov a hodnotenia ich zloženia odborníkom, sleduj tému gastrotesty. Refresher sa usiluje poukázať na chuťové aspekty, ale aj na výživové hodnoty produktov zo supermarketov. Tvorbu kvalitných výstupov môžeš podporiť prostredníctvom klubu Refresher+ a všetky články si tak prečítaš bez obmedzení.

Ako prebiehal slepý test?

V redakcii sme testovali desať plnotučných horčíc od rôznych výrobcov, ktoré sú dostupné v slovenských supermarketoch. Navštívili sme predajne Tesco, Kaufland, Lidl a predajňu menšej siete Yeme, pričom sme hľadali klasiky, ale aj menej známe značky.

Pri degustovaní sme horčice podávali vychladené, aby sme docielili čo najideálnejšiu chuť a konzistenciu. Ceny sú orientačné a môžu sa líšiť v závislosti od konkrétneho predajcu. Pri teste sme brali do úvahy parametre ako chuť, vôňa, kvalita omáčky, korenistosť či vizuálna vábivosť a hodnotili sme bodmi od 1 do 10.

horčice test grill
Zdroj: Refresher/Dorota Jedináková

Na degustácii horčíc sa podieľalo deväť ľudí. Išlo o slepý test, takže všetci dostali vzorky testovaných produktov na neoznačených papierových táckach. Keďže nevedeli, o aké horčice ide, ich sympatie voči značkám nijako neovplyvnili test. 

Odporúčané
TEST klobások na gril: Ktorá bola suchá a presolená? Odráža cenový rozdiel kvalitu grilovacích produktov? TEST klobások na gril: Ktorá bola suchá a presolená? Odráža cenový rozdiel kvalitu grilovacích produktov? 27. augusta 2022, 12:30

Výsledkom je subjektívny názor deviatich testujúcich objektivizovaný spoločnými charakteristikami vybraných horčíc, ako aj zohľadnením ich porovnateľných vlastností. Dojmy z každej z nich si ochutnávači zapisovali a nehovorili nahlas, aby sa navzájom neovplyvňovali.

Nátierky sme hodnotili slepým testom.
Nátierky sme hodnotili slepým testom. Zdroj: Refresher/Dorota Jedináková
Anketa:
Aký tím na grilovačke si?
Horčica
Kečup
Kečup aj horčica
Ani jedno
Horčica
48 %
4165 Hlasov
Kečup
6 %
559 Hlasov
Kečup aj horčica
40 %
3425 Hlasov
Ani jedno
5 %
466 Hlasov

Grill & Fun (Lidl)

Hmotnosť: 460 g
Cena: 1,19 € v Lidli (0,26 € za 100 g)
Zloženie: pitná voda, horčičné semeno, ocot kvasný liehový, cukor, jedlá soľ, koreniny, prírodné arómy.
Výsledok slepého testu: 2/10
horčice test grill
Zdroj: Refresher/Dorota Jedináková

Lidl si každoročne pre svojich zákazníkov pripravuje letnú edíciu výrobkov s označením Grill & Fun, ktoré sú určené na letné grilovačky, opekačky či BBQ párty. Odporúčame ti však, aby si sa ich horčici radšej vyhol. Išlo totiž o veľké sklamanie.

Sfarbenie a konzistencia boli úplne iné ako pri ostatných vzorkách – horčica z Lidla bola azda najredšia zo všetkých a tiež jediná zachádzala až do zvláštneho oranžového odtieňa. V zložení sme sa však nedozvedeli, čo to spôsobuje.

Dokonca v sebe mala tvrdé nepomleté horčičné semienka, čo väčšine degustujúcich skôr prekážalo. Bola tiež o čosi pikantnejšia a chuťovo veľmi chabá, horká, podľa niektorých až nechutná. Väčšina po dojedení prvého hltu odmietla pokračovať.

Hodnotenie odborníka: 6
„Ide o privátnu značku z Lidla, informáciu o výrobcovi teda nemáme. Zloženie je celkom fajn. Škoda použitia aróm, keďže vidíme, že to ide aj bez nich. Na druhej strane však treba povedať, že ide o prírodné arómy. Negatívom môže byť opäť o niečo vyšší obsah soli.“

K-Classic

Hmotnosť: 490 g
Cena: 1,49 € v Kauflande (0,30 € za 100 g)
Zloženie: pitná voda, horčičné semeno (18 %), ocot kvasný liehový, cukor, jedlá soľ, kurkuma, zmes korenín.
Výsledok slepého testu: 5/10
horčice test grill
Zdroj: Refresher/Dorota Jedináková

Nič extra. Asi takto by sme v skratke opísali chuť a celkový dojem z horčice od privátnej značky Kauflandu. Zjesť sa síce dá, no že by sme po nej zostali ohromení, to ťažko. Aj bez toho, aby testujúci vedeli, o akú značku ide, po ochutnaní skonštatovali, že cítia lacnejší produkt.

Opäť dosť riedka horčica, navrchu muselo byť dosť vyzrážanej vody, keďže pri prvom otočení a stlačení nám z nej vytieklo najprv pár malých kvapiek hnedej vody. Museli sme preto plastovú fľašku poriadne pretrepať. Konzistencia jedna z tých horších, vôňa nie príliš dominantná a chuťovo neurazí, ale ani nepoteší. Za tú cenu rozhodne nájdeš aj kvalitnejšiu alternatívu.

Hodnotenie odborníka: 7
„Opäť ide o privátnu značku obchodného reťazca. Výroba je teda v tomto prípade outsourcovaná inou spoločnosťou a nie je zabezpečená priamo predávajúcim a nachádza sa pravdepodobne v Rumunsku (uvedený iba distribútor).

Zloženie je však stále veľmi slušné. Taktiež oceňujem prírodne dofarbenie kurkumou a absenciu konzervantov. Negatívom môže byť o niečo vyšší obsah soli v porovnaní s konkurenčnými produktmi. Taktiež oceňujem vyjadrenie podielu horčičných semienok v zložení.“

Tesco

Hmotnosť: 500 g
Cena: 0,99 € v Tescu (0,20 € za 100 g)
Zloženie: pitná voda, horčičné semená, ocot kvasný liehový, cukor, jedlá soľ, kurkuma, koreniny.
Výsledok slepého testu: 6/10
horčice test grill
Zdroj: Refresher/Dorota Jedináková

Veľmi podobný obal a dokonca aj dojem z horčice ako pri predchádzajúcej z Kauflandu. Chuť však bola o čosi lahodnejšia. Rovnako nám však z nej najprv vytieklo niekoľko kvapiek vody. Aj po pretrepaní bola dosť riedka a roztekala sa.

Vôňa nebola príliš výrazná a sfarbenie je o niečo žltšie ako pri väčšine testovaných vzoriek. Nebola až taká pikantná, skôr kyslá a tiež pomerne slaná a octová. Celkový dojem je o málinko vyšší priemer, preto získava zaslúžených 6 bodov.

Hodnotenie odborníka: 7
„Opäť privátna značka obchodného reťazca, vďaka čomu sa úplne nevieme dopátrať k reálnemu výrobcovi produktu. Zloženie je však opäť na veľmi dobrej úrovni, dofarbenie je riešené prírodne kurkumou. Konzervanty žiadne.“

Kania

Hmotnosť: 400 g
Cena: 0,79 € v Lidli (0,20 € za 100 g)
Zloženie: pitná voda, horčičné semienka (18,9 %), ocot kvasný liehový, cukor, jedlá soľ, kurkuma, extrakty korenín.
Výsledok slepého testu: 6/10
horčice test grill
Zdroj: Refresher/Dorota Jedináková

Lidl má vo svojich regáloch aj ďalšiu privátnu značku Kaniu, ktorá slúži ako dostupnejšia alternatíva k značkovým produktom a potravinám do kuchyne. V tomto prípade je horčica Kania ešte lacnejšia ako horčica Lidl Grill & Fun, no neporovnateľne lahodnejšia.

Samozrejme, nie je to žiadne terno, ale aspoň po jej dojedení nemáš v ústach hnusnú pachuť, po ktorej ti je vyslovene zle. Konzistenciu mala skôr tuhšiu, textúru jemnejšiu a sfarbenie tmavohnedé. Chuť je pomerne výrazná a celkom kyslá, nie dostatočne vyvážená. Avšak lepšia ako priemer, takže sme sa zhodli na šiestich bodoch.

Hodnotenie odborníka: 8
„Ďalšia značka Lidla, a teda neviem, kto je reálny výrobca. Na druhej strane však oceňujem zloženie bez konzervantov s použitím prírodného dofarbenia kurkumou. Oceňujem aj vyjadrenie podielu horčičných semienok v zložení.“

Stockwell & Co.

Hmotnosť: 400 g
Cena: 0,79 € v Tescu (0,20 € za 100 g)
Zloženie: pitná voda, horčičné semeno, ocot kvasný liehový, cukor, jedlá soľ, kurkuma, extrakty korenín.
Výsledok slepého testu: 7/10
horčice test grill
Zdroj: Refresher/Dorota Jedináková

Podobne ako má Lidl svoju Kaniu, tak má Tesco svoju exkluzívnu značku Stockwell & Co., ktorá rovnako funguje ako dostupnejšia alternatíva k značkovým produktom. Ich horčica však bolo prekvapením testu. Testujúci ju totiž hodnotili omnoho pozitívnejšie, ako by sme očakávali.

Vôňa vábi skutočnou horčicovou arómou, no nie je až taká výrazná. Má žltohnedú farbu, pomerne hustú konzistenciu, ale je dostatočne vláčna. Chuťovo príjemne vyvážená a žiaden chuťový aspekt nás nevyrušuje. Jej chuť však nie je až taká výrazná, a preto si jej musíš dať viac. I keď sa nemôže porovnávať s poctivými lokálnymi horčicami, aj napriek tomu si vyslúžila nadpriemerný výsledok. 

Hodnotenie odborníka: 7
„Opäť ,privátka‘ obchodného reťazca, kde nemáme údaje o výrobcovi. Zloženie však opäť veľmi slušné, bez konzervantov a s prírodným dofarbením kurkumou. Jemne vyšší obsah soli možno brať ako mínusový bod.“

Tomata

Hmotnosť: 350 g
Cena: 0,89 € v Tescu (0,25 € za 100 g)
Zloženie: pitná voda, horčičné semienka (16 %), ocot kvasný liehový, glukózový sirup, jedlá soľ, koreniny.
Výsledok slepého testu: 7/10
horčice test grill
Zdroj: Refresher/Dorota Jedináková

Slovenský rodinný podnik Tomata o svojej plnotučnej horčici hovorí, že výborne podfarbí chuť akýchkoľvek jedál. Taktiež hrdo hlásajú, že je ich produkt bez konzervačných látok, umelých prísad a bez lepku. 

Konzistencia bola trošku redšia a farba žltohnedá. Vôňa nebola až taká výrazná, čo sa však nedá povedať o chuti. Tá bola dostatočne korenistá a poriadne kyslá, pričom niektorí z testujúcich uviedli, že v nej cítia aj jemne umelú dochuť na jazyku. Viacerí sa zhodli, že ide o lepší priemer, a preto sme jej udelili 7 bodov z možných 10.

Hodnotenie odborníka: 8
„Veľmi slušné zloženie. Tu sa však výrobca rozhodol sladiť glukózovým sirupom namiesto klasického cukru. Vzhľadom na pomerne malé použité množstvo v tom však nevidím až taký problém. Zloženie je bez konzervantov a výrobca slovenský. Taktiež oceňujem vyjadrenie podielu horčičných semienok v zložení.“

Alba Plus

Hmotnosť: 200 g
Cena: 0,48 € v Tescu (0,24 € za 100 g)
Zloženie: pitná voda, horčičné semeno, ocot kvasný liehový, cukor, jedlá soľ, kurkuma, výťažok korenín.
Výsledok slepého testu: 8/10
horčice test grill
Zdroj: Refresher/Dorota Jedináková

Alba je českým výrobcom, ktorý o svojej horčici hovorí ako o čisto prírodnom produkte. Zaujal nás už na prvý pohľad vďaka svojmu retro obalu, ktorý pripomína produkty z čias socializmu. Na etikete sa okrem iného chváli aj tým, že produkt je bez chemickej konzervácie.

Taktiež sa v produkte nenachádzajú ani umelé farbivá. Sfarbenie je docielené vďaka kurkume. Už vôňa bola ostrejšia, ale veľmi príjemná a horčica mala svetložltú krémovú farbu.

Čo sa týka konzistencie, je o niečo hustejšia ako väčšina ostatných testovaných vzoriek. Pikantné a kyslé chute sú vyvážené, pripomína klasické americké horčice v hotdogoch. Väčšina testujúcich sa zhodla na vysokom bodovom hodnotení v počte 8/10.

Hodnotenie odborníka: 8
„Super zloženie, bez zbytočných dochucovadiel a konzervantov. Dofarbenie je riešené prírodnou cestou – kurkumou. Český výrobca s dlhoročnou tradíciou je taktiež plusový bod. Negatívom môže byť vyšší obsah soli oproti konkurencii.“

St. Nicolaus

Hmotnosť: 340 g
Cena: 1,35 € v Tescu (0,40 € za 100 g)
Zloženie: voda, horčičné semeno, ocot kvasný liehový, cukor, jedlá soľ, zmes korenín.
Výsledok slepého testu: 8/10
horčice test grill
Zdroj: Refresher/Dorota Jedináková

Túto horčicu vyrába známa slovenská firma so 155-ročnou tradíciou, ktorá je navyše najväčším výrobcom a distribútorom alkoholických nápojov na Slovensku. O chuti ich horčice hovorí ako o dokonale vyváženej vďaka použitiu viacerých druhov horčičných semien vrátane čierneho.

Produkt je bez chemických prísad, farbív, konzervantov a lepku. Horčica mala svetlohnedé sfarbenie a veľmi výraznú vôňu. Taktiež jednu z najredších konzistencií, navrchu pod viečkom bolo dosť vyzrážanej vody. Zároveň však má jemnú krémovú a vláčnu štruktúru.

Chuťovo je táto horčica úplná klasika, nič svetoborné, ale práve to je na tom dobré. Chuť veľmi tradičná a príjemná. Akurát korenistá, pričom dostatočne cítiť chuť horčičných semienok, no nie príliš. Mnohí sa zhodli na tom, že práve takto má podľa nich chutiť horčica. Bodovo sme sa zhodli na 8 bodoch z 10.

Hodnotenie odborníka: 9
„Opäť veľmi slušné zloženie, bez použitia konzervantov či iných pomocných látok. Ďalší plusový bod za slovenského výrobcu s dlhoročnou tradíciou.“

Snico

Hmotnosť: 350 g
Cena: 1,29 € v Tescu (0,37 € za 100 g)
Zloženie: pitná voda, jemne mleté horčičné semeno, ocot kvasný liehový, cukor, jedlá soľ, koreniny.
Výsledok slepého testu: 9/10
horčice test grill
Zdroj: Refresher/Dorota Jedináková

Existuje v slovenských domácnostiach azda väčšia klasika ako „Kráľovská“ horčica od Snico? Slovenská spoločnosť založená v roku 1867 sa pýši poctivou výrobou a na etikete má okrem označenia „bez konzervačných látok a farbív“ aj štítok značky kvality udelenej Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Farbou jedna z najtmavších horčíc mala ideálnu krémovú konzistenciu, ani nie príliš riedku, ani hustú, a vábila nás svojou príjemnou horčično-korenistou vôňou. Chuťovo jedna z najvýraznejších a najlahodnejších horčíc. Cítiť chuť horčičných semienok, len jemnú pikantnosť a adekvátnu kombináciu korenín. Zároveň má príjemnú sladkokyslú dochuť. Celkový dojem nadpriemerný, čo sa odrazilo aj v bodovom hodnotení.

Hodnotenie odborníka: 9
„Ďalší produkt s veľmi dobrým zložením od slovenského výrobcu s dlhoročnou tradíciou. Neobsahuje konzervanty ani žiadne dochucovadlá. Zároveň obsahuje aj najnižší obsah soli na 100 g. Nie je jej čo vyčítať.“

Bonus: Bohemia

Hmotnosť: 205 g
Cena: 4,99 € v Yeme (2,43 € za 100 g)
Zloženie: ocot, med, hroznová šťava, voda, horčičné semeno, jedlá soľ, korenia.
Výsledok slepého testu: 9/10
horčice test grill
Zdroj: Refresher/Dorota Jedináková

Poslednú testovanú vzorku sme zaradili len ako bonus, pretože nie je tradičná plnotučná horčica. Na prvý pohľad sa ponáša skôr na kremžskú, no chuťovo je niečo medzi nimi. Zároveň je aj najdrahšia z testu, za malú 200-gramovú fľaštičku sme v siete potravín Yeme zaplatili až 5 eur.

Na obale sa pýši tým, že ide o tradičnú horčicu českých mníchov z kláštora v Novom Dvore podľa trapistickej receptúry (trapisti sú rehoľníci z Rádu cisterciánov prísnej observancie, pozn. red.). Takmer všetky suroviny v zložení pochádzajú z ekologického poľnohospodárstva. 

Poďme však na chuť. Tá bola príjemne korenistá, pikantná a zároveň sladká. Chuťovo vôbec najvýraznejšia a cítili sme v nej poctivosť lokálnej výroby. Konzistencia bola krémová a hustejšia. Čo sa týka štruktúry, v horčici sa nachádzajú kúsky horčičných semienok, no v tomto prípade to vôbec neprekážalo. Práve naopak, podčiarkovali totiž výslednú chuť. Celkový dojem veľmi pozitívny. Presne takto si predstavujeme domácu horčicu.

Hodnotenie odborníka: 8
„Zaujímavý produkt, ktorý je okrem poctivého zloženia bez konzervantov ešte aj bio – teda z ekologickej produkcie od našich susedov z Česka. Rozdielom oproti ostatným produktom je použitie sladidla. Namiesto klasického cukru tu je použitý med a hroznová šťava, čo sa môže zaujímavo prejaviť na chuti.

Negatívom je však naozaj vysoké množstvo soli – najviac zo všetkých horčíc (takmer 5 g/100 g) – a o niečo vyššia kalorická hodnota v dôsledku vyššieho obsahu sacharidov. Pri striedmej konzumácii to však nemusíme brať ako negatívum.“

Konečný rebríček podľa redakcie (slepý test)

Miesto Názov Cena za 100 g
1. Snico 0,37 €
1. Bohemia 2,43 €
2. St. Nicolaus 0,40 €
2. Alba Plus 0,24 €
3. Tomata 0,25 €
3. Stockwell & Co. 0,20 €
4. Kania 0,20 €
4. Tesco 0,20 €
5. K-Classic 0,30 €
6. Grill & Fun (Lidl) 0,26 €

Konečný rebríček podľa zloženia od odborníka na výživu

Miesto Názov Hodnotenie odborníka
1. Snico 9/10
1. St. Nicolaus 9/10
2. Alba Plus 8/10
2. Tomata 8/10
2. Kania 8/10
2. Bohemia 8/10
3. K-Classic 7/10
3. Tesco 7/10
3. Stockwell & Co. 7/10
4. Grill & Fun (Lidl) 6/10
Domov
Zdieľať
Diskusia