Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
27. augusta 2022, 12:30
Čas čítania 7:17
Lukáš Čelka

TEST klobások na gril: Ktorá bola suchá a presolená? Odráža cenový rozdiel kvalitu grilovacích produktov?

TEST klobások na gril: Ktorá bola suchá a presolená? Odráža cenový rozdiel kvalitu grilovacích produktov?
Zdroj: Refresher/Dorota Jedináková
GASTRO GASTROTESTY
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

V teste sa okrem iného dozvieš, ktorá klobáska zanechávala nepríjemnú pachuť pripomínajúcu pečienku. Ku kvalite jednotlivých potravín sa nám vyjadrila aj odborníčka na výživu.

Vzduchom sa nesie vôňa čerstvo upečeného mäsa a na jazyku cítiť horkú chuť vychladeného piva. Príjemnú atmosféru do toho dotvára nekontrolovateľný smiech odštartovaný trefnými hláškami. Povedz, čo viac vystihuje leto než nezabudnuteľné „grilovačky“ s priateľmi?

Aby sme ti pomohli tvoje „grill parties“ posunúť ešte na vyššiu úroveň – minimálne z gastronomického hľadiska, rozhodli sme sa, že otestujeme rôzne dobroty na grilovanie.

Keďže sa ich na pultoch predajní nachádza obrovský výber od známych mäsiarskych značiek až po lacnejšie varianty vyrobené pod značkou konkrétneho supermarketu, na pomoc sme si pribrali aj odborníčku na výživu a kvalitu potravín Nikoletu Šimonovú. Zatiaľ čo my sme hodnotili chuť a vôňu jednotlivých produktov, odborníčka sa pozrela bližšie na ich zloženie.

Ak sa ti páčia naše testovania rôznych pokrmov či nápojov zo supermarketov, sleduj tému gastrotesty. V Refresheri sa snažíme okrem chuťových aspektov populárnych produktov poukázať aj na ich možné nevýhody a riziká. Pomôcť nám s tým môžeš tak, že nás podporíš vstupom do klubu Refresher+.

Postup slepého testu

Aby sme mohli otestovať čo najviac klobások na gril, vybrali sme sa na nákup do troch najznámejších slovenských obchodných reťazcov – do Lidla, Tesca a Kauflandu, a do predajne menšej siete Yeme. Kvôli objektivite testu sme na pultoch hľadali klasické klobásky na gril od rôznych značiek. 

Klobásky sme nakúpili v rôznych reťazcoch.
Klobásky sme nakúpili v rôznych reťazcoch. Zdroj: Refresher/Dorota Jedináková

Zakúpiť sa nám podarilo až sedem produktov určených na grilovanie, a to konkrétne: hovädzia klobása na gril surová YEME, Tauris Gril Mix klobásy tenké, Grill Master TESCO – Grill Sausages, Nord – živánske klobásky, Let’s BBQ – grilovacie tyčinky (Kaufland), Gril & Fun – klobása klasik (Lidl) a Kukkonia – žitnoostrovská GRILL klobása Mangalica.

Na degustácii klobás sa podieľalo deväť ľudí, pričom všetci dostali horúce vzorky testovaných produktov vybratých priamo z grilu na neoznačených papierových táckach. Keďže nevedeli o aké klobásy ide, ich sympatie voči značkám nijako neovplyvnili test.

Nátierky sme hodnotili slepým testom.
Nátierky sme hodnotili slepým testom. Zdroj: Refresher/Dorota Jedináková

Pri hodnotení brali testujúci do úvahy parametre ako vôňa, chuť, korenitosť, mäsitosť, štruktúra a vizuálna vábivosť klobásy na tanieri, ktoré hodnotili bodmi od 1 do 10. Čím viac bodov daná klobása získala, tým sa v hodnotení umiestnila na vyššej – lepšej priečke. Dojmy z každého produktu si pritom testujúci potichu zapisovali a nehovorili ich nahlas, aby sa navzájom neovplyvňovali.

Okrem slepého testu, na ktorom sa zúčastnili deviati ľudia počas grilovačky, sme nechali klobásy posúdiť aj odborníčkou na výživu a kvalitu potravín. Nikoleta Šimonová hodnotila produkty podľa zloženia a rovnakým spôsobom ako zvyšní testujúci ich bodovo ohodnotila. Svoje hodnotenia pri každom produkte aj v krátkosti objasnila.

Sezónna záležitosť

Grilovacie klobásy sú druh mäsového výrobku, ktorý má často pre jeho dlhšiu lehotu spotreby a zdravotnú nezávadnosť použitú zmes prídavných látok ako konzervanty či stabilizátory. Bývajú vyrobené predovšetkým z bravčového mäsa, ktoré má vyšší podiel tuku, ale aj z hovädzieho mäsa, v rôznych pomeroch.

Grilovačky sú zväčša sezónna záležitosť.
Grilovačky sú zväčša sezónna záležitosť. Zdroj: Refresher/Dorota Jedináková

„Grilovacie klobásy vnímam ako sezónnu záležitosť, neodporúčam ich konzumovať na pravidelnej báze, skôr ako pochutinu,“ poznamenala pre Refresher odborníčka na výživu Nikoleta Šimonová. Ak si nejakú „grilovačku“ už naplánuješ, odborníčka radí, aby si si naberal na tanier klobásky v menšom množstve a preferoval chudšie mäso v kombinácii so zeleninovým šalátom a chlebíkom či inou prílohou.


7. Grill Master TESCO, Grill Sausages

Cena: 4,19 € (Tesco, Panónska cesta, 18. 8. 2022)
Hmotnosť: 400 g
Výsledok slepého testu: 4 z 10
Grill Master TESCO, Grill Sausages.
Grill Master TESCO, Grill Sausages. Zdroj: Refresher/Dorota Jedináková

Bez milosti z nášho testu vyšla najhoršie grilovacia pochúťka od vlastnej značky siete supermarketov Tesco. Klobásky, ktoré svojím tenkým a dlhým vzhľadom pripomínali skôr párky, testujúcich nezaujali ani vôňou, ani chuťou.

Boli nedostatočne okorenené a veľkú dávku kritiky dostali aj preto, že ich chuť bola najmenej mäsitá zo všetkých testovaných. Pripomínala skôr múku s vodou než mäso. Najslabšie boli aj z hľadiska vône, keďže napriek tomu, že vyšli čerstvo z grilu, nemali ani zďaleka intenzívnu klobásovú arómu.

Z hľadiska zloženia dominuje v klobáskach bravčové mäso a bravčový tuk. Okrem nevyhnutných zložiek sa v nich nachádza aj stabilizátor, antioxidanty, dextróza a farbivo v podobe karmínu.

Grill Master TESCO, Grill Sausages pripravené.
Grill Master TESCO, Grill Sausages pripravené. Zdroj: Refresher/Dorota Jedináková
Hodnotenie odborníčky: 5

Vysoký obsah bravčového mäsa spolu s bravčovým tukom sú známkou produktu s naozaj vysokým množstvom tuku, preto odporúčam striedmu konzumáciu. Použitie karmínu ako farbiva je podľa mňa absolútne nepotrebné, určite by som oveľa viac ocenila farbivo ako červená paprika a iné.

Karmín je vo všeobecnosti farbivo, ktoré nerada vidím, avšak pri striedmej konzumácii tohto produktu to nemá žiadny zásadný vplyv na naše zdravie. Máme možnosť si vždy vybrať a porovnávať kvalitu výrobku a cenu. 

 6. Nord – živánske klobásky

Cena: 2,29 € (Tesco, Panónska cesta, 18. 8. 2022)
Hmotnosť: 250 g
Výsledok slepého testu: 5 z 10
Nord – živánske klobásky.
Nord – živánske klobásky. Zdroj: Refresher/Dorota Jedináková

Malé, pomerne vábivo vyzerajúce klobásky značky Nord sa v našom teste umiestnili ako predposledné. Ich najväčším „kameňom úrazu“ bola chuť, za ktorú dostali len 4 body, rovnako ako klobásky značky Tesco.

Niektorí z testujúcich uvádzali, že im klobáska vytvára na jazyku špecifickú dochuť pripomínajúcu pečienku. Napriek tomu, že v priehľadnom obale vyzerali veľmi nakorenené, v konečnom dôsledku bola chuť korenia po ugrilovaní nevýrazná. Tesco klobásky nakoniec predbehli vďaka svojej vôni a pevnej, prirodzenej štruktúre. Zvyšku testovaných produktov môžu však aj v týchto dvoch parametroch len ťažko konkurovať.

Klobásky Nord majú podľa zloženia o niečo vyšší podiel bravčového mäsa než ich konkurent od vlastnej značky siete Tesco. Inak majú zloženie veľmi podobné. Farbivo karmín nahradili údenou paprikou, pričom zaujímavé je, že sú plnené do kolagénového čreva.

Nord – živánske klobásky pripravené.
Nord – živánske klobásky pripravené. Zdroj: Refresher/Dorota Jedináková
 Hodnotenie odborníčky: 6

V tomto výrobku sú použité aj iné zložky na úpravu textúry, ako napríklad použitá rastlinná vláknina. Vláknina je síce super, no naozaj ju nepotrebujem nachádzať v mäsovom výrobku. 

5. Gril & Fun klobása klasik (Lidl)

Cena: 2,49 € (Lidl, Mlynské nivy, 18. 8. 2022)
Hmotnosť: 300 g
Výsledok slepého testu: 5 z 10
Gril & Fun klobása klasik (Lidl).
Gril & Fun klobása klasik (Lidl). Zdroj: Refresher/Dorota Jedináková

Klasické veľké grilovacie klobásky pripomínajúce špekáčiky. Produkt vlastnej značky siete supermarketov Lidl si našich testujúcich získal najmä výraznou mäsitou chuťou a štruktúrou. Bodaj by nie, podľa zloženia obsahujú klobásky až 95 percent bravčového mäsa.

Príjemná, ale priemerná chuť a vôňa nikoho neurazí ani nepoteší. Hoci by testujúci privítali výraznejšiu chuť korenia, Gril & Fun klobása sa im zdala výrazne presolená. Podľa zloženia bola plnená do bravčového črievka a zaúdená dymom z bukového dreva.

Gril & Fun Klobása klasik (Lidl) pripravená.
Gril & Fun Klobása klasik (Lidl) pripravená. Zdroj: Refresher/Dorota Jedináková
Hodnotenie odborníčky: 8

Obsah bravčového mäsa z 95 percent je veľkou výhodou, použitie ostatných prídavných látok je pochopiteľné pre zabezpečenie zdravotnej bezpečnosti a doby trvanlivosti. Dym z bukového dreva je v poriadku pri striedmej konzumácii, avšak neodporúčam pri pravidelnej konzumácii. 

 4. Let’s BBQ grilovacie tyčinky (Kaufland)

Cena: 2,69 € (Kaufland, Jantárová cesta, 18. 8. 2022)
Hmotnosť: 340 g
Výsledok slepého testu: 5,5 z 10
Let’s BBQ grilovacie tyčinky (Kaufland).
Let’s BBQ grilovacie tyčinky (Kaufland). Zdroj: Refresher/Dorota Jedináková

Atypická grilovacia pochúťka s korením navrchu získala od testujúcich pomerne prijateľné hodnotenie. Môže za to jej príjemná, intenzívna vôňa a dochutenosť. Veľkým mínusom grilovacích tyčiniek z Kauflandu je však to, že chuť korenín prevažuje nad chuťou mäsa.

Taktiež stojí za zmienku, že jesť klobásku posypanú korením môže byť veľmi nepraktické – najmä ak by si si zabudol príbor. Jej povrch bol po dopečení totiž veľmi šmykľavý – mastný a púšťal výrazne zafarbenú šťavu.

Aj keď však berieme do úvahy nie úplnú vábivosť produktu na tanieri, za chuť si zaslúži solídne štvrté miesto v našom rebríčku. Podľa zloženia sa v tyčinkách nachádza 76 percent bravčového a 15 percent hovädzieho mäsa. Okrem korenín v nich nájdeš aj bambusovú vlákninu, stabilizátory a konzervanty.

Let’s BBQ grilovacie tyčinky (Kaufland) pripravené.
Let’s BBQ grilovacie tyčinky (Kaufland) pripravené. Zdroj: Refresher/Dorota Jedináková
Hodnotenie odborníčky: 7

Zmes bravčového a hovädzieho mäsa je vhodná kombinácia. Spolu obsah mäsa 90 percent, veľmi príjemné. Opäť sa však používa zložka, ktorá by sa dala ešte zminimalizovať. 

3. Tauris Gril Mix klobásy tenké

Cena: 5,79 € (Tesco, Panónska cesta, 18. 8. 2022)
Hmotnosť: 440 g
Výsledok slepého testu: 5,5 z 10
 Tauris Gril Mix klobásy tenké.
Tauris Gril Mix klobásy tenké. Zdroj: Refresher/Dorota Jedináková

„Bronz“ alebo aj tretie miesto si od našich testujúcich vyslúžili grilovacie klobásky značky Tauris. Rozoznať od konkurencie ich bolo možné už len podľa vône na tanieri, ktorá bola omnoho intenzívnejšia než pri ostatných.

Výrobcovia zvolili veľmi vyváženú korenitosť aj slanosť, ktorá vo výsledku nazbierala plusové body produktu. Taktiež je nutné spomenúť aj prirodzenú mäsitú chuť. Najväčším problémom klobásky však bolo, že sa testujúcim nezdala dostatočne šťavnatá. Práve naopak, niektorí ju označili za vyslovene „suchú“. Zloženie výrobku prezrádza, že ho z 81 percent tvorí bravčové mäso. Okrem iného v ňom nájdeš aj konzervačné látky, antioxidanty a korenia.

 Tauris Gril Mix tenké klobásky pripravené.
Tauris Gril Mix tenké klobásky pripravené. Zdroj: Refresher/Dorota Jedináková
Hodnotenie odborníčky: 8

V tomto produkte máme použité mäso bravčové, ktoré je v porovnaní s mäsom hovädzím bohatšie na chuť aj tuk, keďže tuk je nositeľ chuti. Použitie stabilizátorov, konzervačných látok, antioxidantov má opodstatnenie pre zabezpečenie zdravotnej nezávadnosti a predĺženie trvanlivosti. Pri striedmej konzumácii s tým nemám problém, odporúčam však preferovať túto sezónnu striedmu konzumáciu.

2. Hovädzia klobása na gril surová YEME

Cena: 5,43 € (Yeme, Mlynské nivy, 18. 8. 2022)
Hmotnosť: 202 g
Výsledok slepého testu: 6 z 10
Hovädzia klobása na gril surová YEME.
Hovädzia klobása na gril surová YEME. Zdroj: Refresher/Dorota Jedináková

Ak hovoríme o „kóšer“ klobáse na gril – jednoznačne je to táto. Vynikajúca chuť, vyvážená korenitosť a hlavne prirodzená mäsitosť, v ktorej jej nedokázal konkurovať žiaden z testovaných produktov.

Jediný dôvod, prečo klobáska z Yeme stratila od testujúcich body, bola jej nie úplne pevná štruktúra. Na druhej strane, štruktúrou sa podobala asi najviac na domáce klobásky. Teda nielen štruktúrou, ale aj zložením, keďže obsahovala až 85 percent mäsa, koreniny a žiadne konzervanty ani stabilizátory.

Hovädzia klobása na gril surová YEME pripravená.
Hovädzia klobása na gril surová YEME pripravená. Zdroj: Refresher/Dorota Jedináková
Hodnotenie odborníčky: 10

Vysoký podiel hovädzieho mäsa, a teda produkt s použitím iba jedného druhu mäsa je obrovskou pridanou hodnotou spolu s použitím naozaj malého množstva surovín na doladenie chuti. Táto klobása neobsahuje žiadne pridané konzervanty, stabilizátory. Plnenie do baraních čriev je ideálny spôsob plnenia klobás. Tento produkt má hlavu a pätu, bez zbytočností.

 1. Kukkonia – žitnoostrovská GRILL klobása Mangalica

Cena: 3,99 € (Kaufland, Jantárová cesta, 18. 8. 2022)
Hmotnosť: 270 g
Výsledok slepého testu: 7 z 10
TEST klobások na gril.
TEST klobások na gril. Zdroj: Kukkonia – žitnoostrovská GRILL klobása Mangalica

„Nebíčko v papuľke.“ Klobása Mangalica zaujala našich testujúcich zo všetkých produktov najviac. Mohla za to jej intenzívna chuť, vôňa, ale aj šťavnatý výzor na tanieri. Chuť jednotlivých korenín sa medzi sebou dopĺňala tak, že jej nič nechýbalo.

Pre niekoľkých testujúcich (konkrétne pre dvoch z deviatich) bola klobása až príliš slaná. Výrobcovia však aj v tomto ulahodili väčšine testujúcim, čiže to neznamená, že bola naozaj presolená – iba každý má iné preferencie. Podľa zloženia obsahuje 68 percent hovädzieho a 28 percent bravčového mäsa, koreniny, ale aj živočíšnu bielkovinu.

Kukkonia – žitnoostrovská GRILL klobása Mangalica pripravená.
Kukkonia – žitnoostrovská GRILL klobása Mangalica pripravená. Zdroj: Refresher/Dorota Jedináková
Hodnotenie odborníčky: 9

Podiel bravčového mäsa je vyšší ako hovädzieho, čo je bežné pri klobásach pre dosiahnutie plnej chuti. Zdrojom bravčového mäsa je mangalica, takže mäso je naozaj s vysokým podielom tuku. Pridané množstvo tuku v kombinácii s bravčovým mäsom na prvom mieste opäť naznačujú vysoké množstvo tuku v tomto výrobku, a preto odporúčam naozaj striedmu konzumáciu.

Minimálne použitie ostatných prídavných zložiek je určite benefitom, a preto hodnotím tento produkt veľmi pozitívne aj napriek jeho vysokému obsahu tuku. Nezabújdame na to, že takéto výrobky by nemali tvoriť hlavný zdroj našej potravy a hlavný podiel na našom tanieri.

 Konečný rebríček podľa redakcie

Miesto Názov Cena za kg
1. Kukkonia – žitnoostrovská GRILL klobása Mangalica 14,70 €
2. Hovädzia klobása na gril surová YEME 26,90 €
3. Tauris Gril Mix klobásy tenké 13,15 €
4. Let’s BBQ grilovacie tyčinky (Kaufland) 7,90 €
5. Gril & Fun klobása klasik (Lidl) 8,30 €
6. Nord – živánske klobásky 9,16 €
7. Grill Master TESCO, Grill Sausages 10,47 €

Konečný rebríček podľa odborníčky na výživu 

Miesto Názov Hodnotenie odborníčky
1. Hovädzia klobása na gril surová YEME 10 z 10
2. Kukkonia – žitnoostrovská GRILL klobása Mangalica 9 z 10
3. Tauris Gril Mix klobásy tenké 8 z 10
4. Gril & Fun klobása klasik (Lidl) 8 z 10
5. Let’s BBQ grilovacie tyčinky (Kaufland) 7 z 10
6. Nord – živánske klobásky 6 z 10
5. Grill Master TESCO, Grill Sausages 5 z 10
Domov
Zdieľať
Diskusia