V teste sa okrem iného dozvieš, ktorá klobáska zanechávala nepríjemnú pachuť pripomínajúcu pečienku. Ku kvalite jednotlivých potravín sa nám vyjadrila aj odborníčka na výživu.
Vzduchom sa nesie vôňa čerstvo upečeného mäsa a na jazyku cítiť horkú chuť vychladeného piva. Príjemnú atmosféru do toho dotvára nekontrolovateľný smiech odštartovaný trefnými hláškami. Povedz, čo viac vystihuje leto než nezabudnuteľné „grilovačky“ s priateľmi?
Aby sme ti pomohli tvoje „grill parties“ posunúť ešte na vyššiu úroveň – minimálne z gastronomického hľadiska, rozhodli sme sa, že otestujeme rôzne dobroty na grilovanie.
Keďže sa ich na pultoch predajní nachádza obrovský výber od známych mäsiarskych značiek až po lacnejšie varianty vyrobené pod značkou konkrétneho supermarketu, na pomoc sme si pribrali aj odborníčku na výživu a kvalitu potravín Nikoletu Šimonovú. Zatiaľ čo my sme hodnotili chuť a vôňu jednotlivých produktov, odborníčka sa pozrela bližšie na ich zloženie.
Ak sa ti páčia naše testovania rôznych pokrmov či nápojov zo supermarketov, sleduj tému gastrotesty. V Refresheri sa snažíme okrem chuťových aspektov populárnych produktov poukázať aj na ich možné nevýhody a riziká. Pomôcť nám s tým môžeš tak, že nás podporíš vstupom do klubu Refresher+.
Postup slepého testu
Aby sme mohli otestovať čo najviac klobások na gril, vybrali sme sa na nákup do troch najznámejších slovenských obchodných reťazcov – do Lidla, Tesca a Kauflandu, a do predajne menšej siete Yeme. Kvôli objektivite testu sme na pultoch hľadali klasické klobásky na gril od rôznych značiek.
Zakúpiť sa nám podarilo až sedem produktov určených na grilovanie, a to konkrétne: hovädzia klobása na gril surová YEME, Tauris Gril Mix klobásy tenké, Grill Master TESCO – Grill Sausages, Nord – živánske klobásky, Let’s BBQ – grilovacie tyčinky (Kaufland), Gril & Fun – klobása klasik (Lidl) a Kukkonia – žitnoostrovská GRILL klobása Mangalica.
Na degustácii klobás sa podieľalo deväť ľudí, pričom všetci dostali horúce vzorky testovaných produktov vybratých priamo z grilu na neoznačených papierových táckach. Keďže nevedeli o aké klobásy ide, ich sympatie voči značkám nijako neovplyvnili test.
Pri hodnotení brali testujúci do úvahy parametre ako vôňa, chuť, korenitosť, mäsitosť, štruktúra a vizuálna vábivosť klobásy na tanieri, ktoré hodnotili bodmi od 1 do 10. Čím viac bodov daná klobása získala, tým sa v hodnotení umiestnila na vyššej – lepšej priečke. Dojmy z každého produktu si pritom testujúci potichu zapisovali a nehovorili ich nahlas, aby sa navzájom neovplyvňovali.
Okrem slepého testu, na ktorom sa zúčastnili deviati ľudia počas grilovačky, sme nechali klobásy posúdiť aj odborníčkou na výživu a kvalitu potravín. Nikoleta Šimonová hodnotila produkty podľa zloženia a rovnakým spôsobom ako zvyšní testujúci ich bodovo ohodnotila. Svoje hodnotenia pri každom produkte aj v krátkosti objasnila.
Sezónna záležitosť
Grilovacie klobásy sú druh mäsového výrobku, ktorý má často pre jeho dlhšiu lehotu spotreby a zdravotnú nezávadnosť použitú zmes prídavných látok ako konzervanty či stabilizátory. Bývajú vyrobené predovšetkým z bravčového mäsa, ktoré má vyšší podiel tuku, ale aj z hovädzieho mäsa, v rôznych pomeroch.
„Grilovacie klobásy vnímam ako sezónnu záležitosť, neodporúčam ich konzumovať na pravidelnej báze, skôr ako pochutinu,“ poznamenala pre Refresher odborníčka na výživu Nikoleta Šimonová. Ak si nejakú „grilovačku“ už naplánuješ, odborníčka radí, aby si si naberal na tanier klobásky v menšom množstve a preferoval chudšie mäso v kombinácii so zeleninovým šalátom a chlebíkom či inou prílohou.
7. Grill Master TESCO, Grill Sausages
Hmotnosť: 400 g
Výsledok slepého testu: 4 z 10
Bez milosti z nášho testu vyšla najhoršie grilovacia pochúťka od vlastnej značky siete supermarketov Tesco. Klobásky, ktoré svojím tenkým a dlhým vzhľadom pripomínali skôr párky, testujúcich nezaujali ani vôňou, ani chuťou.
Boli nedostatočne okorenené a veľkú dávku kritiky dostali aj preto, že ich chuť bola najmenej mäsitá zo všetkých testovaných. Pripomínala skôr múku s vodou než mäso. Najslabšie boli aj z hľadiska vône, keďže napriek tomu, že vyšli čerstvo z grilu, nemali ani zďaleka intenzívnu klobásovú arómu.
Čo sa dozvieš po odomknutí?
- Ktorá klobáska nám chuťou pripomínala pečienku.
- Ktorá klobáska je podľa odborníčky na výživu a potraviny príkladná.
- Či cena klobás rástla priamoúmerne s ich kvalitou.
- Ktorá klobáska vyšla z testu najlepšie, ktorá najhoršie a prečo.