Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. októbra 2022, 12:00
Čas čítania 3:29
Adriana Královičová

3D tlač v architektúre: v Amsterdame vytlačili most, v Prahe domček na vode. V budúcnosti môžeme tlačiť aj domy na Mesiaci

3D tlač v architektúre: v Amsterdame vytlačili most, v Prahe domček na vode. V budúcnosti môžeme tlačiť aj domy na Mesiaci
Zdroj: Michal Trpák
KULTÚRA ARCHITEKTI SLOVENSKA DIZAJN ZAHRANIČNÁ ARCHITEKTÚRA
Uložiť Uložené

Betónová 3D tlač je rýchla, budovy vďaka nej pôsobia futuristicky. Budúcnosť sú stavby na Mesiaci.

Vytlačiť si predmet v 3D tlačiarni nie je dnes žiadna novinka. Táto technológia dokáže vyrábať produkty vrátane nábytku, potravín a dokonca aj kostí. Začína byť bežnou súčasťou technológie výroby spotrebného tovaru, využíva sa v strojárstve a pomaly, ale isto si razí cestu aj v stavebníctve a architektúre. Dnes sa môžeš prejsť po „vytlačenom“ moste v Amsterdame alebo vojsť do „vytlačeného“ domčeka v Prahe. 

3D tlač je proces vytvárania fyzických predmetov vrstvením materiálov podobných betónu na základe požiadaviek digitálneho robota. Ako píše parametric-architecture.com, v porovnaní s inými konvenčnými výrobnými procesmi je veľmi výhodná, pretože dokáže vytvárať produkty veľmi rýchlo a presne.

V Refresheri ti radi prinášame témy noviniek v dizajne a architektúre. Ak si rád čítaš články o architektúre, interiérovom dizajne a nových technológiách, staň sa členom klubu REFRESHER+ a všetky články si prečítaj bez obmedzení.

Stavebný priemysel začal využívať technológiu 3D betónovej tlače na stavbu domov a stavebných projektov, ako sú studne, veterné turbíny, krby, steny, schodiská a množstvo ďalších architektonických prvkov. Táto technika so sebou prináša mnoho výhod ako montáž na mieste, znížený čas, menšie náklady a vyššiu kvalitu.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa ParametricArchitecture (@parametric.architecture)

 

Pôvod má v Japonsku

Prvýkrát sa začalo o 3D tlači hovoriť v Japonsku v 80. rokoch minulého storočia. Hideo Kodama, automobilový dizajnér, sa už vtedy pokúšal navrhnúť metódu rýchleho prototypovania. Vymyslel spôsob výroby, keď sa na seba ukladá vrstva po vrstve, využíval fotocitlivú živicu polymerizovanú UV žiarením. Neskôr, v roku 1988, Charles Hull, technologický riaditeľ spoločnosti 3D Systems, vyvinul prvú 3D tlačiareň SLA. Vymyslel technológiu výroby 3D modelov vytvrdzovaním fotocitlivých živíc žiarením, časticami alebo lasermi.


Priemyselná platforma získava zo dňa na deň popularitu a efektivitu a neustále sa vyvíja ďalej. Nový priemyselný výskum a vývoj sú tiež na vzostupe, čo naznačuje, že 3D tlač má sľubnú budúcnosť.

Betónová 3D tlač je rýchla, budovy vďaka nej pôsobia futuristicky.
Betónová 3D tlač je rýchla, budovy vďaka nej pôsobia futuristicky. Zdroj: Michal Trpák

Domy na Mesiaci môžu byť realitou 

Pri diskusii o rozmachu života na iných planétach sa veľa pochybuje o tom, ako si predstavujeme vybudovaný priestor vhodný na život pre ľudí v cudzom priestore s neznámymi podmienkami a materiálmi. 3D tlač by mohla spôsobiť revolúciu vo vesmírnom priestore tým, že pomôže astronautom vytvárať objekty vo vesmíre na požiadanie. Náhradné diely na opravy, vlastné vybavenie na vedecké experimenty a dokonca aj objekty ako budovy, píše re-thinkingthefuture.com

Všeobecne spoločnosť je skôr konzervatívna, a tak ku všetkému novému si ľudia postupne nachádzajú cestu. Najskôr osloví ľudí, ktorí chcú mať niečo originálne, alebo technologické nadšencov a až postupom času sa začne rozširovať medzi širšiu verejnosť, hovorí Michal Trpák. 

Poslanie veľkého množstva stavebných materiálov na Mesiac by bolo drahé a časovo náročné. Startup ICON so sídlom v Texase tvrdí, že má riešenie – 3D tlač lunárnej základne z mesačného prachu. ICON spolupracuje s NASA na vývoji technológie, ktorá dokáže premeniť mesačný prach na materiál podobný betónu. Mesačný prach, známy aj ako lunárny regolit, je mimozemský povrch pokrývajúci Mesiac tvorený minerálmi a drobnými úlomkami skla, ktoré vznikli za milióny rokov, keď meteoroidy dopadli na Mesiac.

umenie architektúra dizajn
Zdroj: Youtube/ European Space Agency, ESA

 

Najväčšiu 3D tlačenú budovu nájdeš v Dubaji

Technológia pretvára pohľad na tradičnú architektúru, budovy pôsobia futuristicky. Prvky a objekty 3D tlačenej architektúry nájdeš napríklad v Dubaji. Miestne firmy ju využívajú napríklad na výstavbu kancelárskych budov, dokonca sa objavuje aj ako ozvláštnenie priestoru showroomov a obchodov. V meste sa takisto nachádza najväčšia 3D tlačená budova na svete.

Odporúčané
V centre Bratislavy vyrastie prvá uhlíkovo neutrálna štvrť. Prinesie zeleň, parky aj cyklotrasy V centre Bratislavy vyrastie prvá uhlíkovo neutrálna štvrť. Prinesie zeleň, parky aj cyklotrasy 18. apríla 2024, 14:00

O niečo bližšie k nám sa nachádza prvý 3D tlačený oceľový most cez kanál, nájdeš ho v Amsterdame. Okrem pútavého dizajnu obsahuje aj skryté senzory, ktoré napríklad zhromažďujú údaje o tom, koľko za deň prejde cez most ľudí. Pôvodným plánom bolo vytvoriť most priamo na danom mieste, čo sa však ukázalo ako nemožné z bezpečnostných dôvodov, takže bol vyrobený v továrni.

Prvý dom pomocou 3D tlače postavili na Slovensku za 12 hodín, v Prahe vznikol domček na vode

3D tlač si v oblasti architektúry na Slovensku a v Česku pomaly, ale isto razí svoju cestu. Dôkazom toho je aj prvý slovenský 3D tlačený dom postavený za necelých 12 hodín. V Prahe zase postavili jedinečný domček na vode. Ak sa chceš dozvedieť viac o prvom 3D tlačenom dome na Slovensku, čítaj tu

Podľa sochára Michala Trpáka je 3D tlač betónom celosvetovo nastupujúci trend, ktorý má za cieľ prevedenie digitálneho 3D modelu domu pomocou robota do reality a nahradiť tak manuálnu prácu murárov. „Avšak technológia je stále na začiatku, a tak zatiaľ pôjde skôr o kombináciu 3D tlače s klasickými postupmi,“ uvádza autor unikátneho plávajúceho domčeka s názvom Prvok.

3D tlač betónu je celosvetový trend nastupujúci aj v Čechách a na Slovensku.
3D tlač betónu je celosvetový trend nastupujúci aj v Čechách a na Slovensku. Zdroj: Michal Trpák

Ďalej tvrdí, že spoločnosť je vo všeobecnosti skôr konzervatívna, a tak ako ku všetkému novému, aj tu si ľudia postupne nachádzajú cestu. 3D tlač v architektúre tak zrejme najskôr osloví ľudí, ktorí chcú mať niečo originálne, alebo technologické nadšencov, až postupom času sa začne rozširovať medzi širšiu verejnosť.

Odporúčané
Prestížna súťaž Národná cena za dizajn 2024 spustila registráciu. Prihlásiť sa môžu študenti a profesionáli Prestížna súťaž Národná cena za dizajn 2024 spustila registráciu. Prihlásiť sa môžu študenti a profesionáli 13. apríla 2024, 15:00

„3D tlač betónu je nastupujúci celosvetový trend a v Čechách aj na Slovensku každým rokom vznikajú nové firmy, ktoré sa touto technológiou zaoberajú. Rozhodne teda nie sme pozadu. Scooplt je firma, ktorá svojimi projektmi je medzi svetovými lídrami, minimálne čo sa unikátnych realizácií týka,“ dodáva Michal Trpák.

Dokáže a môže priniesť úplne novú vizualitu stavieb a zmeniť tvár miest, tak ako ich poznáme dnes. Veľkou výhodou podľa Trpáka je, že robot tlačiaci 3D objekt ide podľa dát a je mu jedno, či ide rovno po stene alebo akokoľvek zakrivene. Práve táto tvarová sloboda tak môže uľahčiť stavbu nového typu budov. 

Domov
Zdieľať
Diskusia