Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je PR správa spoločnosti TROPICO.
5. októbra 2022, 12:20
Čas čítania 2:16
Sponzorovaný obsah

Chronická bolesť chrbta: Aké sú jej príčiny, ako jej predchádzať a ako ju liečiť?

ZDRAVIE ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Pokiaľ je bolesť dlhodobá, môže sa k nej pridať bolesť hlavy a nôh.

To, že sa občas v noci zle vyspíte a ráno sa zobudíte celí polámaní, je úplne bežné. Pokiaľ sa však z bolesti chrbta stane bolesť chronická, nastáva problém. Čo radíme medzi najčastejšie spúšťače, aké typy rozlišujeme a ako sa dá bolesti predchádzať a liečiť ju?

Druhy bolesti chrbta

Keď sa povie bolesť chrbta, musíme upresniť, v akej časti nás chrbát bolí. Podľa toho, v akej časti chrbtice pacienta pobolieva, hovoríme o:

  • bolesti krčnej chrbtice,
  • bolesti chrbta medzi lopatkami,
  • bolesti bedrovej chrbtice,
  • bolesti chrbta v krížoch.

Najčastejšími typmi je bolesť v bedrovej a krčnej oblasti. To nie je nijako prekvapivé, pretože práve tieto dve oblasti sú namáhané najviac. Pokiaľ je bolesť dlhodobá, môže sa k nej pridať bolesť hlavy a nôh.

bolesť chrbta
Zdroj: New Africa/Shutterstock.com

Ako odlíšiť akútnu bolesť chrbta od chronickej

Bolesť chrbta sa okrem oblastí, kde sa vyskytuje, rozdeľuje aj podľa toho, ako dlho trvá. Ak prekročí čas trvania 3 mesiace, nejde viac o akútnu, ale chronickú bolesť. V takom prípade je nutné okamžite zakročiť.

Nepodceňujte význam spánku

Jedným z dôvodov, prečo ľudí postihuje bolesť chrbta, je to, že podceňujú význam a vplyv kvalitného matraca. To, na čom spíte, má ohromný vplyv na kvalitu vášho života. Investícia do penového matraca z pamäťovej peny, zdravotného matraca či akéhokoľvek iného, ktorý dosahuje určité štandardy a ponúkne vám pohodlie počas spánku, sa oplatí. Verte tomu, že vďaka výbornému matracu si užijete zdravý a výdatný spánok každú noc.

matrac
Zdroj: evrymmnt/Shutterstock.com

Natiahnite sa počas dňa

Druhým najčastejším dôvodom toho, prečo ľudia trpia bolesťou chrbta, je celodenné sedenie v práci a nesprávne držanie tela. Okrem investície do zdravotného matraca teda investujte aj do pohybu. Postačí vám k tomu kvalitná obuv, v ktorej sa vám bude príjemne chodiť a každý deň spravíte aspoň 8000 krokov. Pokiaľ trávite celý deň sedením pri pracovnom stole, nezabudnite si každú hodinu urobiť prestávku a natiahnuť sa.

Pravidelne sa hýbte

Okrem naťahovania sa počas pracovného času a pravidelnej každodennej chôdze pridajte do svojho rozvrhu aj pohyb. Vhodné cviky na bolesť chrbta preberte s fyzioterapeutom a podľa jeho odporúčaní ich praktizujte.

Ako riešiť bolesť chrbta v tehotenstve

Špeciálnym prípadom bolesti chrbta je tá v tehotenstve. Najmä s blížiacim sa pôrodom môže byť niekedy až neznesiteľná. Na uvoľnenie bolesti je možné urobiť špeciálne triky vhodné pre tehotné. Aby mala nastávajúca mamička istotu, že ich vykonáva správne, je vhodné navštíviť buď priamo predpôrodné kurzy, alebo ísť k odborníkovi. 

Zaraďte do jedálnička vhodné doplnky stravy

Okrem pravidelného pohybu a cvičenia môžete do svojho jedálnička zaradiť taktiež doplnky stravy na svaly a kosti a pridať aj vhodné doplnky stravy pri cvičení. Pre podporu zdravia vašich kostí siahnite po vápniku, fosfore a vitamíne D. Pokiaľ chcete, aby sa vaše chrbtové svaly po cvičení a posilňovaní rýchlejšie zregenerovali, stavte na proteínové nápoje, kreatín a l-glutamín, ktorý tiež pomôže znížiť prípadnú svalovú bolesť. Nezabudnite sa však poradiť so svojím lekárom.

spánok, posteľ
Zdroj: fizkes/Shutterstock.com/volně k užití

Pokiaľ nič nezaberá, siahnite po liekoch proti bolesti

Keby cvičenie, dostatočný prísun pohybu a doplnky stravy nezaberali, v akútnych prípadoch vám vytúženú úľavu prinesú lieky na bolesť chrbta (po konzultácii s lekárom). Pokiaľ preferujete prírodné produkty, môžu vám úľavu poskytnúť taktiež prírodné masti, gély a spreje. Obľúbeným pomocníkom sú tiež náplasti s hrejivým efektom, ktoré si nalepíte na boľavé miesto a necháte pôsobiť.

Odporúčané
Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) 25. apríla 2024, 11:00

Zatočte s akútnou a chronickou bolesťou chrbta raz a navždy. Čím skôr si zaobstaráte kvalitný matrac, vhodnú obuv, zapracujete na správnom držaní tela a nebudete podceňovať obyčajnú chôdzu a cvičenie, tým skôr pocítite úľavu a váš život bude opäť bezbolestný.

Domov
Zdieľať
Diskusia