Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
19. septembra 2022, 16:30
Čas čítania 2:58
Dominik Vetrák

Rings of Power: Prečo vyzerá Celebrimbor ako starý elf, keď elfovia nestarnú? Sú elfovia skutočne nesmrteľní?

FILMY A SERIÁLY PÁN PRSTEŇOV – SERIÁL (RINGS OF POWER) RINGS OF POWER: VŠETKO, ČO POTREBUJEŠ VEDIEŤ O SERIÁLI
Uložiť Uložené

Vysvetľujeme všetko, čo potrebuješ vedieť o elfských životoch, nesmrteľnosti a spôsobe starnutia.

Elfovia sa vo fantasy všeobecne považujú za magické bytosti. Na planéte Arda, kde sa odohrávajú príbehy J. R. R. Tolkiena, sú elfovia vôbec prvými humanoidnými stvoreniami, ktoré mohli žiť v Stredozemi.

Elfovia sa tam prebrali v Období stromov ako prvé deti boha Eru Ilúvatara (Children of Eru Ilúvatar). Ich prebudením sa začal Prvý vek Stredozeme. Sami sa nazvali Quendi (tí, čo rozprávajú), pretože nepoznali nič a nikoho, kto by rozprával rovnako ako oni. 

Ak ti sú nejaké mená a pojmy (Valar, Eru, Valinor...) nejasné, tu sa dozvieš všetky odpovede.

Odporúčané
Veľké porovnanie Rings of Power a House of the Dragon. Ktorý seriál je lepší? Veľké porovnanie Rings of Power a House of the Dragon. Ktorý seriál je lepší? 19. septembra 2022, 9:30

Elfovia môžu zomrieť aj napriek „nesmrteľnosti“

Elfovia sú nesmrteľní v tom zmysle, že nikdy nezostarnú a neumrú na vysoký vek. Ich starnutie sa zastaví v čase, keď dosiahnu svoj najlepší vek (prime). Následne sa už nemenia a vyzerajú rovnako. Zabiť ich nemôže ani choroba, no hrot čepele áno.

Rings of Power
Zdroj: Amazon prime Video/Warner Bros.

Zomrieť môžu aj vtedy, keď stratia chuť žiť, čo sa stalo Arwen po tom, ako zomrel Aragorn. Keď elfovia umrú, dostanú sa do Halls of Mandos, kde čakajú na rozsudok. Buď sa po čase reinkarnujú do rovnakých tiel, v akých žili predtým, a ocitnú sa vo Valinore, alebo v halách čakajú do konca časov v prípade, že si pohnevali Valar. 

S ľuďmi je to inak. Tí po smrti putujú do inej haly, kde ich súdi Valar menom Mandos, ktorý súdi aj elfov. Ľudia sa však nereinkarnujú späť. Ich duše putujú na neznáme miesto. Osud ich duší je neznámy, no boh Eru Ilúvatar mal pre ich posmrtné životy plány. Tolkien to nazval Gift of Men, no pravú podstatu tohto príbehu nepoznáme. Vieme len, že to bol dar pre ľudí, ktorí za života ani po smrti nemali také výhody ako elfovia. 

Tri cykly rozdeľujú život elfov

Čo sa s elfmi deje počas ich života a ako presne starnú? Život elfov rozdeľujeme do troch základných cyklov. Prvým je narodenie a dospievanie. Rodia sa podobne ako ľudia. Tehotenstvo trvá celý rok a počatie prebieha podobne ako u ľudí. V priebehu prvého roka od narodenia už elfovia dokážu rozprávať a chodiť.

Odporúčané
Finále Rings of Power odhalilo, kto je Sauron a kto je mysteriózny mág, ktorý spadol z nebies Finále Rings of Power odhalilo, kto je Sauron a kto je mysteriózny mág, ktorý spadol z nebies 17. októbra 2022, 10:23

V 20 rokoch vyzerajú stále ako deti (aspoň v ľudskom ponímaní), no sú vyspelí a rozumní. Fyzické dospievanie a „pubertu“ završujú okolo 50. roku svojho života. Dospelými sa však stávajú až ako 100-roční, keď začínajú druhú etapu života.

Ako starnú elfovia
Zdroj: Amazon prime Video/Warner Bros.

Po 100. narodeninách už fyzicky nestarnú, nie je to však pravidlo. Po tomto veku začínajú viac vnímať prírodu okolo seba a viac na nich dokáže doľahnúť stres, ktorý môžu ovplyvniť ich vzhľad. Útrapy Stredozeme ako takej majú na ich životnú energiu negatívny vplyv.

Elfovia tak po 100 rokoch začínajú svoj nesmrteľný život. Mnohí sa začnú venovať remeselným prácam a vylepšovaniu svojich zručností. Nakoniec, medzi elfmi nájdeme talentovaných kováčov, hudobníkov, sochárov a množstvo ďalších umelcov a remeselníkov, nehovoriac o ich zručnostiach v súbojoch. 

Ako starnú elfovia
Zdroj: Amazon prime Video/Warner Bros.

Máloktorí elfovia sa dožijú tretieho cyklu svojich životov. Buď zomrú na rôzne poranenia, alebo ich omrzí život. Niektorí zomreli od žiaľu či stratili chuť napredovať, iní sa vybrali do Valinoru. Naprieč filmami a seriálom Rings of Power sme zatiaľ videli len jedného takéhoto elfa, a aj to ani neprehovoril. Bol na úplnom konci snímky Pán prsteňov: Návrat kráľa, keď Frodo, Gandalf a elfovia odchádzali do Valinoru.

Odporúčané
RECENZIA: Rings of Power RECENZIA: Rings of Power 15. októbra 2022, 10:30

Jeho meno je Círdan. Zo Stredozeme odišiel ako jeden z posledných elfov v Štvrtom veku a bol pôvodným držiteľom prsteňa moci Narya predtým, ako ho dal Gandalfovi. Círdan staval lode, ktorými elfovia odchádzali zo Stredozeme do Valinoru. V treťom cykle života mu narástla brada, inak sa však jeho vzhľad nezmenil.  

Ako starnú elfovia
Zdroj: Amazon prime Video/Warner Bros.

Prečo vyzerá Celebrimbor v seriáli Rings of Power ako starší elf?

Prečo teda Celebrimbor v seriáli Rings of Power vyzerá podstatne staršie než ostatní elfovia? Podľa nás ide iba o vizuálnu a dosť nešťastnú pomôcku. Tvorcovia seriálu pravdepodobne rátajú s tým, že diváci nemajú načítané knihy, respektíve, že potrebujú vizuálnu pomôcku.

Je možné, že Celebrimbora chcú vykresliť ako urodzeného a skúseného elfa z dôležitého rodu, takže využili zaužívané klišé v príbehoch, keď takéto roly múdrych a vážených radcov hrajú starší herci a celkovo sú tieto postavy staršie. Podľa nás by to však bol dosť amatérsky dôvod. Jednak pre samotný fakt, že ide o obohrané klišé, jednak preto, že elfovia predsa starnúť nemajú a všetci vyzerajú relatívne mlado.

Ako starnú elfovia
Zdroj: Amazon prime Video/Warner Bros.

Tvorcovia tak mali ideálnu možnosť obísť klišé práve tam, kde sa to mimoriadne hodilo. Dúfame, že seriál nezobrazí mladšie vyzerajúcich elfov (Elrond, Galadriel) ako rozumných a tých, ktorí varujú pred hrozbou, zatiaľ čo tí starší (Celebrimbor, Gil-galád) budú klišé „seniori“, ktorí odmietajú prijať možnosť nebezpečenstva. Zvláštne to vyzerá aj preto, že Galadriel je vlastne staršia než Celebrimbor. 

Domov
Zdieľať
Diskusia