Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. septembra 2022, 9:30
Čas čítania 5:18
Dominik Vetrák

Veľké porovnanie Rings of Power a House of the Dragon. Ktorý seriál je lepší?

FILMY A SERIÁLY HOUSE OF THE DRAGON PÁN PRSTEŇOV – SERIÁL (RINGS OF POWER)
Uložiť Uložené

Hodnotíme vizuál, príbeh, postavy a akciu v obidvoch blockbusterových fantasy seriáloch.

Tvorcovia veľkolepých fantasy seriálov Lord of the Rings: Rings of Power a Game of Thrones: House of the Dragon odprezentovali prvé štyri epizódy z prvých sérií, a tak je vhodný čas porovnať ich kvalitu z viacerých aspektov. Hodnotiť budeme postavy, príbeh, akciu, vizuálnu stránku a počítačové efekty, kostýmy či hercov.

Ak sa chceš dozvedieť, ktorý seriál zvládol jednotlivé body lepšie, podpor nás a staň sa členom klubu Refresher+. Ak sa o Rings of Power chceš dozvedieť všetko potrebné na to, aby si ho pochopil, klikaj sem. 

Odporúčané
Ktoré postavy z Pána prsteňov sú a ešte len budú v seriáli Rings of Power (Fotoporovnanie hercov) Ktoré postavy z Pána prsteňov sú a ešte len budú v seriáli Rings of Power (Fotoporovnanie hercov) 15. septembra 2022, 8:30

Príbeh

Oba príbehy majú pevný základ v podarených knižných predlohách. Tvorcovia však majú v prípade Rings of Power k dispozícii mnohonásobne viac materiálu. 

Rings of Power

Dej zo Stredozeme a jeho okolia nás baví, je však príliš rozvláčny a pomalý. Sčasti za to môže fakt, že ho podvedome porovnávame s House of the Dragon, ktorého tvorcovia skáču v deji aj o celé roky a neustále sa na obrazovke deje niečo dôležité. Udalosti Rings of Power potom pôsobia ako predohra na niečo veľké. Táto predohra by však mohla byť kratšia a údernejšia. Síce je to pre množstvo seriálov typické, no pri Rings of Power je to až príliš citeľné.

Rings of Power
Zdroj: Amazon Prime Video/Tolkien Estate

Seriálu zatiaľ chýba konflikt, a tým nemyslíme len akčné scény, ktorých je zatiaľ dosť málo. Chýba napätie medzi postavami a konflikty medzi nimi, namiesto ktorých počúvame nekonečné dialógy rozširujúce históriu Stredozeme. Po skončení série si možno povieme, že to nakoniec fungovalo a príbeh sme si užili, rozhodne však jeho tvorcovia mohli pri jeho vyrozprávaní ukázať priamočiarejší „útok na bránu“. 

House of the Dragon

Naopak, príbehu tohto seriálu nemáme čo vytknúť. Tvorcovia zobrazujú dynastiu rodu Targaryenovcov v jej najvýznamnejších momentoch. Prekvapivo však aj napriek skákaniu v čase dokážu previazať celý príbeh. Ten má navyše oveľa lepšie tempo a ako diváci sme sa ešte nestihli nudiť. 

Víťaz: House of the Dragon

House of the Dragon
Zdroj: HBO

Postavy

Rings of Power

Seriálu to trvá dlhšie, ale postupne sa nám jeho postavy dostávajú pod kožu. Páčia sa nám trpaslíci aj elfovia. Komplexne pôsobia aj obyvatelia Númenoru, no nedokážeme zniesť hobitov. Tí pôsobia v príbehu zbytočne a nie sú ničím zaujímaví. Všetky ich scény sú nudné, nezáživné a pomaly nás hobiti začínajú svojou prítomnosťou vytáčať.

Odporúčané
Brutálna odplata Aemonda za oko aj prvý sex Rhaenyry. Rozdiely medzi knihami a seriálom House of the Dragon Brutálna odplata Aemonda za oko aj prvý sex Rhaenyry. Rozdiely medzi knihami a seriálom House of the Dragon 27. októbra 2022, 14:30

Hlavné postavy sme si celkom obľúbili, ale je ťažké emocionálne sa s nimi spojiť, keď toho veľa neprežili a zatiaľ len donekonečna vedú dialógy. Nerobia dôležité rozhodnutia s výrazným vplyvom na dej (aspoň zatiaľ nie), takže sa ani nevieme rozhodnúť, či sa nám páčia ich osobnostné črty, alebo nie. Opätovne sa tak vraciame k hlavnému problému seriálu, a to, že má veľmi pomalé tempo. 

Rings of Power
Zdroj: Amazon Prime Video

House of the Dragon

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 121547 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ktorý seriál má lepšie postavy.
  • Ktorý seriál má lepšie počítačové triky a vizuál.
  • Či herci z Rings of Power porazili hercov z House of the Dragon.
  • Komu sa lepšie daria akčné scény a dialógy.
  • Ktorý seriál je všeobecne kvalitnejší a či oba stoja za tvoj čas.
Domov
Zdieľať
Diskusia