Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
15. septembra 2022, 8:30
Čas čítania 3:54
Dominik Vetrák

Ktoré postavy z Pána prsteňov sú a ešte len budú v seriáli Rings of Power (Fotoporovnanie hercov)

FILMY A SERIÁLY PÁN PRSTEŇOV – SERIÁL (RINGS OF POWER) RINGS OF POWER: VŠETKO, ČO POTREBUJEŠ VEDIEŤ O SERIÁLI
Uložiť Uložené

Ktoré postavy z filmových trilógií od režiséra Petra Jacksona uvidíme v seriáli a ktoré tam už sú, aj keď si si to možno neuvedomil, pretože ich hrajú iní herci?

Seriál Rings of Power sa odohráva tisícky rokov pred udalosťami Pána prsteňov, a to v Druhom veku. Tvorcovia však museli zúžiť časové obdobie, počas ktorého sa odohrávali knižné udalosti v Stredozemi. Zatiaľ čo Druhý vek v knihách trval tisícky rokov, v seriáli môže trvať len stovky rokov, aby mohli tvorcovia ukázať viac udalostí a postáv bez toho, aby sa v každej sérii posúvali v deji o tisícky rokov.

Odporúčané
Rings of Power: Prečo prišli Gandalf a Saruman do Stredozeme až v 3. veku a čo sa stalo po skončení Pána prsteňov? Rings of Power: Prečo prišli Gandalf a Saruman do Stredozeme až v 3. veku a čo sa stalo po skončení Pána prsteňov? 13. septembra 2022, 14:30

Môžu tak aj dlhšie pracovať s ľudskými postavami, pretože zatiaľ čo trpaslíci, elfovia a iné bytosti by ešte žili, ľudské postavy by dávno zomreli. Aj vďaka tomu sa môže stať, že uvidíme niektoré postavy z filmových trilógií Hobit či Pán prsteňov. V článku si predstavíme postavy známe z týchto filmov, ktoré v seriálu už sú, ktoré možno budú a ktoré majú šancu ukázať sa. 

Postavy, ktoré už v seriáli sú:

Galadriel 

Milovaná elfka je v seriáli oveľa činnejšia a akčnejšia ako vo filmoch. Galadriel je hlavná postava, ktorá sa od svojej filmovej staršej verzie trochu odlišuje. Očividne ju čaká charakterový vývin, no zatiaľ sa nám ako postava páči. Vo filmoch ju hrala Cate Blanchett, zatiaľ čo v seriáli ju stvárňuje Morfydd Clark.

Rings of Power
Zdroj: Warner Bros./Amazon prime

Elrond

Pán Roklinky z filmov je v seriáli nižšie postaveným elfom. Roklinku vybuduje až neskôr a zatiaľ je dosť neaktívny. Máme však za sebou len tri epizódy, takže sa to ešte určite zmení. Vo filmoch ho hral Hugo Weaving, v seriáli zase Roberto Aramayo, ktorého si môžeš pamätať ako mladú verziu Nedda Starka z Game of Thrones. 

Rings of Power
Zdroj: Warner Bros./Amazon prime

Gil-galad

Že si ho z filmov vôbec nepamätáš? To je pochopiteľné, keďže sa objavil len na niekoľko sekúnd. Gil-galad zomrel v poslednej bitke Druhého veku, keď spoločne s Elendilom bojoval bok po boku proti Sauronovi. Gil-galad je kráľom elfov žijúcich v Stredozemi, a tak bude mať ešte v deji významnú rolu. V Pánovi prsteňov ho hral Mark Fergusson, v seriáli zase Benjamin Walker.

Rings of Power
Zdroj: Warner Bros./Amazon prime

Elendil

Rovnako ako Gil-galad, aj Elendil sa v prológu Pána prsteňov ukázal len na chvíľu. Aj jeho zabil Sauron, no otec Isildura a jeden z posledných žijúcich ľudí, ktorí zažili slávu Númenoru, predtým Sauronovi trochu podkúril.

rings of power
Zdroj: Warner Bros. AMazon prime video

Seriál z neho robí dosť veľkého sympaťáka a my sa nevieme dočkať, čo nám ešte ukáže. Ako na bojisku, tak z hľadiska charakterového vývinu. V Pánovi prsteňov ho hral Peter McKenzie, v seriáli ho stvárňuje Lloyd Owen.

Isildur

Z trojice Elendil, Gil-galad a Isildur ti posledný menovaný bude najviac povedomý. Objavil sa vo viacerých scénach prológu Spoločenstva prsteňa, keď odsekne Sauronovi prsty s prsteňom moci a zmocní sa ho. Isildur síce stojí za porážkou Saurona, no ako všetkých, aj jeho myseľ prsteň nakoniec porazí a on podľahne jeho kúzlu.

Rings of Power
Zdroj: Warner Bros./Amazon prime

Isildur po vojne nežil dlho, keďže ho zabili ohyzdi, pričom prsteň sa stratil v rieke na najbližších takmer 2 500 rokov. Isildur bol však veľký hrdina a predtým, ako ho prsteň ovládol, bol férový, spravodlivý a dobrý človek. V seriáli ho spoznáme práve takého, ale netreba zabúdať, že je tu stále mladý, takže sa pravdepodobne dopustí nejakých chýb. V Spoločenstve prsteňa ho hrá Harry Sinclair, v seriáli Maxim Baldry. 

Postavy, ktoré majú šancu ukázať sa:

Thranduil

Thranduil sa narodil ešte v Prvom veku, pričom v Druhom veku založil spolu so svojím otcom Oropherom elfské kráľovstvo Woodland Realm. Čisto teoreticky sa v Rings of Power objaviť môže. Ak by sa tak stalo, bolo by skvelé, keby ho znova hral Lee Pace, ktorý ho stvárnil aj vo filmovej trilógii Hobit. 

Rings of Power
Zdroj: Warner Bros./Amazon prime

Legolas

Legolas je Thranduilov syn. Tolkien vo svojich knihách nikdy neuviedol presný rok narodenia Legolasa a ani identitu jeho matky. Pokojne sa mohol narodiť už v Druhom veku, a tak ho tvorcovia môžu využiť aj vo svojich príbehoch. Pravdepodobne však až v neskorších sériách. 

Sauron

Sauron sa v seriáli ukáže na deväťdesiatdeväť percent. Udalosti Druhého veku, obzvlášť tie zahŕňajúce stvorenie prsteňov moci, sa bez jeho pričinenia nezaobídu. Otázne je, v akej forme a vzhľade ho spoznáme (ak sa tak už náhodou nestalo). Saurona možno v seriáli prvýkrát uvidíme ako Annatara, pána darov, ktorý elfov a Celebrimbora presvedčí, aby ukuli prstene moci, ktorými neskôr už ako Sauron ovládne takmer celú Stredozem.

Sauron.
Sauron. Zdroj: New Line Cinema

Je pravdepodobné, že celý seriál vyvrcholí Vojnou poslednej aliancie, ktorú sme videli v prológu filmu Pán prsteňov: Spoločenstvo prsteňa. Išlo o scény, v ktorých Elrond, Elendil, Gil-galad či Isildur bojovali proti Sauronovi, keď mu Isildur odťal prsty a získal hlavný prsteň moci (The One Ring). Saurona si teda užijeme a my dúfame, že pre zmenu bude mať aj nejaké dialógy a nevykreslia ho len ako akési zhmotnené zlo bez charakteru. 

Postavy, ktoré asi neuvidíme:

Gandalf, Saruman a Radagast

Istari, čarodejníci z Valinoru a členovia Maiarov, dorazili do Stredozeme až v Treťom veku. Zvyšní dvaja čarodejníci Allatar a Palando (Modrí čarodejníci), ktorých Valar poslali do Stredozeme, aby pomohli v boji proti Sauronovi, prišli ešte v Druhom veku a následne sa pobrali na východ, takže sme o nich vôbec nepočuli.

Odporúčané
Finále Rings of Power odhalilo, kto je Sauron a kto je mysteriózny mág, ktorý spadol z nebies Finále Rings of Power odhalilo, kto je Sauron a kto je mysteriózny mág, ktorý spadol z nebies 17. októbra 2022, 10:23

Zatiaľ čo Modrých čarodejníkov pravdepodobne uvidíme (jeden z nich v seriáli možno už je), je nepravdepodobné, že to platí aj v prípade Gandalfa, Radagasta a Sarumana. Tvorcovia by museli zmeniť dôležitú súčasť kníh.

Valar totiž poslali čarodejníkov len preto, aby bojovali proti Sauronovi, a keďže v knihách s ním na konci Druhého veku nebojovali, seriál by ich začlenením musel túto udalosť zmeniť a dosadiť ich do vojny zvanej War of the Last Alliance (Vojna poslednej aliancie).

Lord of the Rings Rings of Power
Zdroj: Warner Bros.

Aragorn

Aragorna milujeme a určite by sme ho radi videli znova, ale asi to nepôjde. Aragorn sa narodil v Treťom veku, konkrétne 2931 rokov po jeho začiatku. Nedávalo by zmysel, aby sa objavil v seriáli Rings of Power. 

Gimli

Aj Gimli sa narodil v Treťom veku, konkrétne v roku 2879. Jeho angažmán v seriáli je teda vylúčený. Tvorcovia však už stihli predstaviť veľmi sympatického trpaslíka – princa Durina IV. Hádam teda spoznáme ďalších skvelých trpaslíkov. 

Všetky ostatné hlavné postavy z Hobita vrátane trpaslíkov sa narodili až v Treťom veku. Žiadne iné postavy okrem elfov v podstate nemajú šancu ukázať sa v seriáli.

Rings of Power
Zdroj: Warner Bros./Amazon prime
Domov
Zdieľať
Diskusia