Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. septembra 2022, 12:00
Čas čítania 2:51
Tímea Krauszová

Aplikácia AiS 2 pre iPhone nie je autorizovaná, upozorňujú univerzity. Predseda rady pre AiS2 vysvetľuje, prečo ju nevyvinuli sami

NEWS ŠKOLSTVO VYSOKÉ ŠKOLY
Uložiť Uložené

Zisťovali sme, prečo apku pre iPhone po rokoch čakania vytvoril absolvent TUKE a nie samotné konzorcium univerzít, ktoré akademický informačný systém spravuje.

Refresher v utorok informoval o novej aplikácii pre iOS EasyAiS2. Ide o mobilnú apku pre akademický informačný systém, ktorý využívajú mnohé univerzity a vysoké školy na Slovensku. Zatiaľ čo apka pre Android mobily funguje roky, majitelia iPhonov si na ňu museli počkať.

EasyAis2 však vznikla bez vedomia tvorcov AiS2 a používa neautorizované rozhranie. Redakciu na to upozornil Gabriel Semanišin, prorektor UPJŠ a predseda Riadiacej rady projektu AiS2.

Znamená to, že ti aplikácia nemusí fungovať bezchybne, na čo však jej vývojár upozorňuje aj na App Store. Prečo však univerzity nespoja sily s absolventom z TUKE, ktorý apku pre iPhone vytvoril „na kolene“?

Vytvoril apku, podľa univerzít zbytočne

Ján Matoniak, absolvent Technickej univerzity v Košiciach, stojí za tvorbou aplikácie pre AiS. Kúpiť si ju môžeš za 1,99 € v App Store.

Zatiaľ v nej majú študenti prístup ku skúškam, k hodnoteniam a k rozvrhu hodín, uvidia aj prehľad poplatkov či sekciu diskusie. Rozvrh si môžu rovno preniesť do iOS kalendára. Matoniak chce ešte pridať funkciu správ či prihlasovania na skúšky. Pracuje však na nových aktualizáciách, pre Refresher potvrdil, že by chcel napríklad pridať notifikácie. 

Ide však o neautorizovanú spoluprácu, univerzity k apke neoslovil, pretože ešte počas štúdia počul, že neplánujú vyvíjať aplikáciu pre iPhone.

Náhľad aplikácie EasyAis2.
Náhľad aplikácie EasyAis2. Zdroj: App Store

Viacerí študenti s iPhonom pre Refresher povedali, že sa do systému síce vedia klasicky prihlásiť cez prehliadač v mobile, nefunguje však ideálne. Niektorí z nich majú problém využívať všetky možnosti, keďže systém funguje cez tzv. dialógové okná, takže po stlačení nejakej voľby vyskočí nové okno. To môže byť problém posunúť či zväčšiť, takže nie vždy sa dá napríklad stlačiť tlačidlo „Ok“ alebo iné, podľa toho, čo práve študenti v systéme robia.

Odporúčané
KFC alias kapustové fliačky s cukrom: Ktoré jedlá zo školskej jedálne sú najhoršie a ako by ich vylepšil foodbloger Čoje? KFC alias kapustové fliačky s cukrom: Ktoré jedlá zo školskej jedálne sú najhoršie a ako by ich vylepšil foodbloger Čoje? 14. apríla 2024, 12:30

Tieto problémy síce nová apka nemá, problém však podľa univerzít spočíva v tom, že keďže nejde o autorizovaný prístup, niektoré funkcie proste nemusia fungovať. Predseda Riadiacej rady projektu AiS2 Gabriel Semanišin zároveň vraví, že prínos novej apky je minimálny.

„Nie je pravda, že AiS2 nie je možné používať na mobilných zariadeniach s iOS systémom. Už viac rokov majú všetci používatelia všetkých operačných systémov k dispozícii rozsiahlejšiu funkcionalitu, ako ponúka už spomínaná aplikácia pre Android a teraz propagovaná aplikácia pre iOS.“

Problém vníma v tom, že študenti nemajú prehľad o tom, čo všetko systém ponúka. Je na univerzitách, aby zaškolili používateľov, hoci vývojový tím už pracuje na tom, aby bola informovanosť lepšia. Momentálne pripravujú videonávody, hotové by mali byť už najbližší semester.

Takto v súčasnosti vyzerá AiS2 v mobile, bez ohľadu na operačný systém.
Takto v súčasnosti vyzerá AiS2 v mobile, bez ohľadu na operačný systém. Zdroj: Vývojári AiS2

Matoniak vie, že jeho aplikácia nemusí fungovať bezchybne. Chcel však vytvoriť niečo, čo je jednoduchšie na používanie. Zároveň si nemyslí, že apku pre Android niekedy univerzity úplne odstavia, preto sa mu zdá fér, aby existovala aj verzia pre iOS.

Odporúčané
Tri Slovenky chceli napraviť diery v školstve. Založili úspešný program, vďaka ktorému si študenti rozbehnú vysnívanú kariéru Tri Slovenky chceli napraviť diery v školstve. Založili úspešný program, vďaka ktorému si študenti rozbehnú vysnívanú kariéru 27. marca 2024, 13:00

Ľudia na aplikáciu reagovali pozitívne, aj Matoniak vraví, že dostáva ďakovné správy na sociálnych sieťach. „Už keď mi ľudia za aplikáciu zaplatili, a nikto iný ju nebol ochotný vyvinúť, musím sa o ňu starať,“ vysvetľuje, čo ho motivuje pracovať na apke naďalej, aj keď už nie je študent. 

Univerzity nemajú zdroje na udržiavanie aplikácií

Semanišin pre Refresher povedal, že už dlhodobo má Riadiaca rada AiS2 ako jednu z priorít zlepšenie komunikačného rozhrania pre študentov a učiteľov. To ich viedlo k vývoju aplikácie pre systém Android, pričom časom plánovali vyvinúť podobnú apku aj pre iOS. Potom sa však plány zmenili.

„Pri tejto snahe sme narážali na to, že pri dynamickom rozvoji AiS2 a modernizácii jednotlivých platforiem bolo treba na vývoj aplikácií pre mobilné platformy viazať veľké kapacity vývojového tímu. Preto sme pred dvomi rokmi prijali rozhodnutie, že postupne utlmíme vývoj aplikácie pre Android a aplikáciu pre iOS nebudeme vyvíjať vôbec.“

Miesto toho sa teraz vývojári sústreďujú na responzívne rozhranie, ktoré bude fungovať v rôznych internetových prehliadačoch na počítačoch aj na mobiloch. Semanišin vraví, že ide v podstate o ekvivalentné riešenie, chýbať budú napríklad push-up správy, ktoré chcú nahradiť iným spôsobom. Takto dokážu dlhodobo fungovať bez navyšovania nákladov pre jednotlivé vysoké školy a môžu zároveň pracovať na rozvoji systému aj pre iné oblasti.

Odporúčané
Slovenka Ester: Väčšina slovenských boháčov mi s peniazmi na školu nepomohla. Štart v USA bol ťažký, dnes som vo výbere na Grammy Slovenka Ester: Väčšina slovenských boháčov mi s peniazmi na školu nepomohla. Štart v USA bol ťažký, dnes som vo výbere na Grammy 27. februára 2024, 14:30

Semanišin uznáva, že responzívne rozhranie má chyby, pretože sa na ňom stále pracuje. „Aj keď sa systém intenzívne testuje a reaguje sa na rôzne podnety, stále môžu byť špeciality, ktoré nefungujú dokonale. Ak sa tá informácia k vývojovému tímu dostane, tak na to, samozrejme, hneď reaguje.“

Každá vysoká škola má na svojich stránkach kontakty pre riešenie problémov, cez ktoré môžeš prípadnú chybu nahlásiť. Takto sa dostanú aj k vývojárom, ktorí na nich môžu pracovať.

Domov
Zdieľať
Diskusia