Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah zdravotnej poisťovne Dôvera
2. septembra 2022, 8:30
Čas čítania 4:56
Sponzorovaný obsah

Hrčka nemusí byť rakovina a kašeľ nevyhnutne zlý. Chyby, ktoré možno robíš aj ty, keď ochorieš

Hrčka nemusí byť rakovina a kašeľ nevyhnutne zlý. Chyby, ktoré možno robíš aj ty, keď ochorieš
Zdroj: Volodymyr Hryshchenko/Unsplash
ZDRAVIE SLOVENSKO ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Vedel si, že zvýšenú teplotu treba znižovať až od 38 °C a zväčšená uzlina môžeš byť dobrým znakom?

Na ženské problémy pomôže octový kúpeľ alebo vložka natretá jogurtom. Každú chorobu treba vypotiť, aj keď nemáš horúčku. Bolesť hlavy? To je určite nádor na mozgu. Zväčšená uzlina je zdrojom paniky a núti ťa prehodnocovať budúcnosť. 

Hneď ako sme chorí, dokážeme urobiť všetko možné, len aby sme sa rýchlo vrátili do normálu. So zvýšenou teplotou, zväčšenou uzlinou či soplíkom netreba hneď bežať za lekárom. Domáca samoliečba nemusí byť nevyhnutne zlá, len ju treba robiť správne. Mnohokrát nevieme, ako znižovať horúčku alebo čo robiť, keď máme črevnú virózu. 

Ak si nevieš rady a si poistencom zdravotnej poisťovne Dôvera, namiesto googlenia môžeš využiť samodiagnostiku od Infermedicy úplne zadarmo. Je vyvinutá lekármi a pomôže ti podľa príznakov zistiť, či ide o akútny stav, o akú diagnózu by mohlo ísť a zároveň ti navrhne aj ďalší postup. Nájdeš ju na webe Dôvery alebo v jej mobilnej aplikácii.

viac informácií

Pri bežných chorobách, s ktorými sa stretne každý, ti môžu pomôcť tipy od všeobecnej lekárky Jany Bendovej. Dozvieš sa, čo robiť a nerobiť pri zvýšenej teplote, prečo netreba hneď panikáriť kvôli zväčšenej uzline a najčastejšie chyby, ktoré možno aj ty robíš pri črevnej chrípke. 

Zvýšená teplota nepotrebuje hneď tabletku

Jana Bendová sa často v ambulancii stretáva s tým, že pacienti nevedia, ako a kedy znižovať vysoké teploty. Väčšina sa snaží zraziť akúkoľvek zvýšenú teplotu, napríklad 37,1 °C, čo nemusí byť potrebné. „Zvýšená teplota, horúčka, je pre organizmus prospešná. Ak ju chce človek znižovať, dá sa povedať, že zabraňuje svojim prirodzeným imunitným procesom zasiahnuť,“ vysvetľuje. Odporúča preto podávať lieky až vtedy, keď máme horúčku – znamená to teplotu nad 38 °C

Ako teda na jej znižovanie? Každý pozná overený spôsob, a to užitie lieku na znižovanie horúčky. Môžeš ich však kombinovať, lekárka odporúča vyskúšať iný liek, ak ti jeden nezaberá. Samozrejme, že až po šiestich hodinách, odkedy si si dal prvú tabletku. 

ilustračná fotografia.
ilustračná fotografia. Zdroj: Matteo Fusco/Unsplash

Okrem toho však môžeš znižovať horúčku studenými obkladmi. Pravdepodobne si už raz ležal v posteli s vlhkým uterákom na čele. To však nemusí byť natoľko účinné, ako keď si dáš obklady na zápästia a členky. „Na zápästí a členkoch sú cievy blízko povrchu tela, a keď tam dáte studený obklad, hoci len vreckovku, krv, ktorá okolo obteká, sa ochladzuje. Celkom účinne to funguje,“ vysvetľuje Bendová. Ak sa rozhodneš ochladiť sprchou, neodporúča ľadovú, ale vlažnú vodu, aby to pre telo nebol veľký šok. 

Netreba sa snažiť vypotiť každú chorobu 

Stačilo dvakrát zakašľať a už stará mama kričala „treba to vypotiť“Jana Bendová sa s podobným fenoménom stretáva vo svojej ambulancii a hovorí o pacientoch, ktorí ležali pod troma perinami aj napriek tomu, že nemali teploty. „Majú pocit, že ak sa nespotia, tá choroba neodíde. Človek sa však potí väčšinou pri horúčkach, a ak tie horúčky nemá, je veľmi ťažké sa vypotiť,“ vysvetľuje. Dodáva, že potom môže nastať prehriatie organizmu aj dehydratácia, lebo pacienti málo pijú. 

Vlhký kašeľ ti môže pomôcť 

Kým tu nebol covid-19, kašeľ sme nepovažovali za nič vážne, stačil naň sirup z lekárne. Nemusí to byť vždy ideálne riešenie. Lekárka uvádza ako častú chybu pri liečbe kašľa práve jeho potláčanie rôznymi voľnopredajnými liekmi. Tie vykašliavanie hlienu potláčajú a hromadí sa v dýchacích cestách. Dodáva, že keď potom pacienti prídu, neostáva jej nič iné, iba im dať antibiotiká.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Unsplash/Towfiqu barbhuiya

Základné chyby pri hnačke a vracaní

Črevná chrípka nie je nič príjemné, no občas si sami tento stav predlžujeme zbytočnými chybami. Bendová hovorí, že ak pacienti bežia po každom pohári vody na toaletu, vyriešia to tak, že prestanú piť. „To je opäť zlé, lebo hnačka pokračuje ďalej a nemajú dostatočný príjem tekutín. Na následky dehydratácie potom k nám chodia často až v zúboženom stave, ktorý si sami privodia.“ 

Upozorňuje, že treba naďalej piť a dá sa to, ľudovo povedané, obabrať tak, že si budeš dávať po lyžičke vody a stále budeš dávky postupne zvyšovať. Dodáva tiež, že by sme nemali piť len vodu, ale aj minerály, o ktoré pri podobných stavoch prichádzame. Odporúča doplniť rehydratačný roztok, ktorý kúpiš v lekárni – prášok rozpustný vo vode so všetkými dôležitými minerálmi.

Taktiež vysvetľuje, že po odznení príznakov by sme sa nemali hneď vrátiť k našej bežnej strave, ktorá, podotýka, býva často nezdravá. „Ten prechod by mal byť plynulý, napríklad dať si na tretí deň varené zemiaky, varenú ryžu a dusené mäso a nie rezeň, lebo tie ťažkosti sa veľmi rýchlo vrátia. Telo sa začalo konečne regenerovať a oni tou stravou znova vrátia proces na začiatok.“ 

Zároveň upozorňuje, že ak je hnačka zdĺhavá, môže to byť spôsobené aj chronickým zápalom čreva a vtedy je potrebné nastaviť správnu liečbu. Z praxe pozná prípady, keď pacienti dodržiavali prísnu diétu, jedli len sucháre aj dva mesiace. Ak však niekto nemá laktózovú alebo inú intoleranciu, nemá zmysel dodržiavať podobné diéty. „Mám pacienta, ktorý až keď schudol 15 kíl, tak to prišiel riešiť. Myslel si, že robí chybu v strave,“ vysvetľuje Bendová. 

Octové sedacie kúpele a iné experimenty 

Stačí zadať do Googlu, že ťa „svrbí tam dole“ a hneď sa ponúka niekoľko babských receptov. Octové sedacie kúpele, vložky natreté jogurtmi a iné veci, ktoré je lepšie nechať v kuchyni. Podobné experimenty sa však nájdu aj pri iných problémoch, napríklad žlčových kameňoch

Lekárka Jana Bendová upozorňuje, že napríklad pri rôznych gynekologických problémoch, ako sú napríklad bakteriálne a iné infekcie pošvy, by ženy nemali na liečbu používať napríklad jogurt. Síce môže obsahovať prospešné laktobacily, ale aj rôzne konzervanty, farbivá a iné látky, ktoré nemajú v pošve čo robiť. 

Žlčové kamene vníma ako samostatnú kategóriu spojenú s mnohými domácimi liečbami. Hovorí, že žlčníkové kamene inak ako operáciou z tela nemožno dostať a nerozumie tomu, že po internete koluje mnoho receptov, ako ich rozpustiť. „Tie však nefungujú a nerozumiem, prečo nikto nepovie nahlas – neinvestujte do rôznych experimentov, lebo žiaden z nich nedopadol úspešne.“

Hrčky nemusia mať vždy hrozivý scenár 

Nielen správna samoliečba je dôležitá, ale aj samodiagnostika. V mnohých prípadoch netreba hneď panikáriť, napríklad rôzne hrčky nemusia hneď znamenať rakovinu, ale ide napríklad o zväčšenú uzlinu.

Jana Bendová spomína prípad z ambulancie, keď k nej prišla pani, ktorá mala zväčšenú uzlinu a v jej blízkosti vyrážku. „Uzlina si robila svoju robotu, aby zastavila infekciu z rany, nech neprejde do orgánov. U panej fungovali procesy samoliečenia perfektne a ona bola v úplnej panike, že je to rakovina,“ vysvetľuje. Takisto sa v rovnaký deň stretla s pacientom, ktorý mal zväčšenú uzlinu v dôsledku bolestivého ucha. Dodáva, že uzlina môže byť zväčšená aj tri týždne a netreba panikáriť, pretože sama ustúpi. 

ilustračná fotografia.
ilustračná fotografia. Zdroj: Pexels/Antoni Shkraba

Priznáva, že vôbec nie je proti tomu, aby pacienti občas použili Google, no upozorňuje, že by mali vyhľadávať dôveryhodné zdroje. „Som zástancom toho, že nech pacient pristupuje k liečbe aktívne a nebeží s každým problémom za lekárom,“ dodáva. Ambulancie lekárov bývajú často aj preto preplnené a nemajú dostatok času na pacientov, ktorí ich pozornosť naozaj potrebujú. 

Aplikácia ti môže pomôcť zistiť, či potrebuješ ísť k lekárovi 

Ak náhodou kašleš alebo ťa pobolieva brucho a nie je to stav, ktorý by ťa ohrozoval na živote, môžeš využiť práve samodiagnostický nástroj v aplikácii alebo na webe zdravotnej poisťovne Dôvera. Po zadaní príznakov a zodpovedaní viacerých otázok na základe umelej inteligencie vyhodnotí tvoj stav, určí pravdepodobnú diagnózu a navrhne prípadný postup.

Pomôže ti práve aj v prípade, keď nevieš, či by si mal navštíviť lekára. Navyše ťa odkáže na odborné články a uľahčí ti tak prácu s hľadaním dôveryhodných zdrojov. Samodiagnostika od Infermedicy je pre poistencov Dôvery bezplatná a anonymná. Ide o certifikovanú zdravotnícku pomôcku, ktorá však nenahrádza kvalifikované lekárske vyšetrenie, ani nie je určená na riešenie akútnych stavov.

vyskúšať samodiagnostiku
alergia, chrípka, choroba, chorý už, vreckovka, nádcha
Zdroj: Unsplash/Brittany Colette
Domov
Zdieľať
Diskusia