Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. júla 2022, 9:30
Čas čítania 6:38
Martin Adam Pavlík

10 najlepších filmov o LGBTQ+ ľuďoch (Rebríček)

10 najlepších filmov o LGBTQ+ ľuďoch (Rebríček)
Zdroj: FilmRise
FILMY A SERIÁLY EURÓPSKE FILMY FILM NA VEČER FILMY O GAYOCH FILMY, KTORÉ MUSÍTE VIDIEŤ GAY FILMY KINEMATOGRAFIA LESBICKÉ FILMY LGBT+ QUEER TIP NA FILM
Uložiť Uložené

Koľko z nich si videl?

Ak sa chystáš na sobotňajší Dúhový Pride v Bratislave, no nie si príliš párty typ a namiesto pitia v bare preferuješ pokojný večer pri filme s polovičkou, tu máš niekoľko tipov, ako si po pochode spraviť vlastnú afterpárty v podobe filmového maratónu. Kinematografia je rozmanitá presne ako ľudská sexualita, a preto sme sa rozhodli pripraviť zoznam desiatich najlepších filmov o queer ľuďoch. 

Láska medzi ľuďmi rovnakého pohlavia dnes už našťastie nie je žiadne tabu ani na plátne a ani v televízii. Ak ťa to však náhodou vyrušuje, skús vyjsť z komfortnej zóny a rozšíriť si trocha obzor. Práve snímky, ktoré v našom zozname nájdeš, ti môžu zmeniť pohľad na svet a dostať ťa z ulity. 

Aj ty určite poznáš tie najznámejšie queer filmy ako Call Me by Your Name, The Danish Girl, Moonlight, 120 BPM, Carol, Booksmart alebo The Favourite či Rocketman. Nepochybne sú všetky skvelé, pripravili sme však pre teba také, o ktorých si možno nikdy predtým nepočul (nájdeš tam však, samozrejme, aj zopár známych klasík), pritom majú silu ako slon a rozprávajú o menšinách s potrebným citom aj pokorou.

Ak sa ti páčia naše filmové novinky, tipy, recenzie, profily hercov a režisérov či rebríčky, neváhaj nás podporiť a pridaj sa do klubu Refresher+. Aj vďaka tomu ti budeme môcť priniesť viac kvalitného filmového obsahu.

Victor Polster vo filme Girl (2018).
Victor Polster vo filme Girl (2018). Zdroj: Cinemien

1. Girl (réžia: Lukas Dhont, 2018)

Kde si môžeš film pozrieť: Amazon Prime Video
Dĺžka filmu: 105 minút
Hodnotenie na RT: 8,4 z 10

Nenápadný klenot, ktorý ťa v závere zloží ako pravý hák od Mika Tysona. Od prvej do poslednej minúty precízna strhujúca psychologická štúdia mladej transženy Lary prechádzajúcej zmenou pohlavia. Chce si splniť sen, byť baletnou tanečnicou, pričom ide až za hranicu fyzickej bolesti. Snaží sa zapadnúť aj si nájsť partnera, no všetko je pre ňu doslova boj. 

Napriek obrovskej podpore okolia (rodiny, učiteľov, spolužiakov) stále trpí v „cudzom“ tele a démoni v jej hlave sú čoraz silnejší. Absolútne úchvatný výkon Victora Polstera (prakticky nezlezie z obrazu a kamera ho zaberá aj v tých najintímnejších momentoch), ktorý mal počas nakrúcania len neuveriteľných 16 rokov, a maximálne citlivá réžia Lukasa Dhonta dojmú aj tých, ktorí sa tomu budú brániť zubami-nechtami. 

2. Portrait of a Lady on Fire (réžia: Céline Sciamma, 2019)

Kde si môžeš film pozrieť: Amazon Prime Video
Dĺžka filmu: 121 minút
Hodnotenie na RT: 9,7 z 10

Úchvatné, nádherné a geniálne. Ak hľadáš skutočné majstrovské dielo, nemáš nad čím váhať. Historická dráma zasadená do 18. storočia rozpráva o pomalom, no krásnom milostnom vzplanutí dvoch žien z odlišných vrstiev a taktiež s úplne odlišnými povahami. Jedna je plachá, hanblivá Héloise z bohatej rodiny, ktorej už nadiktovali, koho si vezme za muža, druhá je nezávislá, priama a vo vzťahoch skúsenejšia maliarka Marianne.

Odporúčané
Bardejov sa dostal do LA. Prišli sa pozrieť Tobey Maguire aj Veronika Rajek Bardejov sa dostal do LA. Prišli sa pozrieť Tobey Maguire aj Veronika Rajek 20. marca 2024, 14:00

Ich zakázaný románik je odsúdený na neúspech. Obe vedia, že krátke chvíle šťastia nepotrvajú večne, preto si ich užívajú do sýtosti. To, čo zažijú, ich však poznačí už navždy a zostane v ich pamäti aj srdci. Štyridsaťjedenročná Céline Sciamma je vyzretá filmárka, za čo si vyslúžila aj dve ceny z Cannes, a ak ti sadne, určite vyskúšaj aj jej staršie dielo Akvabely (Naissance des pieuvres). 

Noémie Merlant a Adèle Haenel vo filme Portrét ženy v plameňoch.
Noémie Merlant a Adèle Haenel vo filme Portrét ženy v plameňoch. Zdroj: Artcam Films

3. Mysterious Skin (réžia: Gregg Araki, 2004)

Kde si môžeš film pozrieť: Amazon Prime Video
Dĺžka filmu: 99 minút
Hodnotenie na RT: 8,6 z 10

Provokatívna, drsná a poriadne temná dráma od jedného z najlepších tvorcov zlatej éry americkej nezávislej kinematografie. Nikto nedokáže tak autenticky, trefne a zároveň otvorene rozprávať o queer ľuďoch ako práve Gregg Araki. Všetku bizarnosť aj hĺbku, ktorú cibril v deväťdesiatkových klasikách Totally F***ed Up, The Doom Generation či Nowhere, vyšperkoval v Mysterious Skin do dokonalosti.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 118296 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Domov
Zdieľať
Diskusia